SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukraynalılar YTB burslarından nasıl faydalanabilir?

YTB Orta Asya ve Kafkaslar Koordinatörü Servet Turan, QHA Kıyiv Ofisine verdiği özel röportajda Ukraynalılara yönelik olarak gerçekleştirilen burs programının avantajları ile öğrencilerin yaşam ve eğitim koşullarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2024 23:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalılar YTB burslarından nasıl faydalanabilir?

Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer alan Türk üniversiteleri, çeşitli ülkelerden giderek daha fazla öğrenci çekiyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Orta Asya ve Kafkaslar Koordinatörü Servet Turan, Kırım Haber Ajansı Kıyiv Ofisine verdiği özel röportajda burs programının avantajları, öğrencilerin yaşam ve eğitim koşulları hakkında konuştu.

Servet Turan, dünyada çeşitli burs programları olmasına rağmen öğrencilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde Türk burs programlarının karşıladığını ifade etti. Turan sürece ilişkin, "Burs programlarımızı diğerlerinden ayıran en önemli faktörlerden biri üniversiteye giriştir. Başvuru sahibi Türkiye'ye gelmeden önce hangi yükseköğretim kurumunda ve hangi uzmanlık alanında eğitim almak istediğini seçer. Mülakat sonrasında potansiyel öğrencinin nereye gidebileceğini kabaca belirliyoruz. Seçme aşamasını başarıyla geçen kişi Türkiye'ye bile gelmeden üniversiteye kabul ediliyor" ifadelerini kullandı.

YTB BURSLARI, TÜM SEYAHAT MASRAFLARINI KARŞILIYOR

Turan, eğitim ve burs programının bir diğer avantajının tüm seyahat masraflarının karşılanması olduğunu belirtti. Ukrayna özelinde yaşanan zorluklara ilişkin konuşan Turan, "Ukrayna'da bir savaş olduğunu ve şu anda ne Türkiye ne de diğer ülkelerle hava bağlantısının bulunmadığını biliyoruz. Bu yüzden üçüncü ülkelere gitmek zorundasınız. Tüm bu seyahat masrafları YTB tarafından karşılanıyor. Örneğin bir kişinin Polonya üzerinden Türkiye'ye gitmesi gerekiyorsa bu konuları bizzat görüşüyoruz ve onun tüm masraflarını, tabii ki ülkemizdeki seyahati de dahil, karşılıyoruz" dedi.

YTB ayrıca üniversiteye kabul için gerekli tüm masrafları da karşılıyor. Öğrencilerin ülkeye geldikten sonra sadece belgelerini üniversiteye teslim etmeleri ve öğrenime başlamaları yeterli. Ayrıca, öğrenciye hangi yurtta ve hangi odada kalacağı bilgisi gelmeden önce verilmekte.

BURSLAR, HER YIL ARTIYOR

YTB tarafından verilen burslar ülkenin ekonomik durumuna göre her yıl artıyor. Lisans eğitimi alan bursiyerler, lisansüstü eğitim alan bursiyerlerden farklı miktarda ödeme alıyorlar. Ayrıca öğrencilerin sağlık masrafları da Türkiye tarafından karşılanıyor. Sağlık durumları kötüleştiği takdirde yabancı öğrencilere sağlanan sigortadan yararlanarak devlet hastanelerinde tedavi olabiliyorlar. 

GELEN ÖĞRENCİLER İÇİN TÜRKÇE ÖĞRENME OLASILIĞI DA SAĞLANIYOR

Koordinatör Servet Turan, yurt dışından gelen öğrencilere devlet tarafından Türkçe öğrenme olanağı da sağladığını bildirdi. Servet Turan, "Bir öğrenci üniversitede Türkçe okuyorsa ilk yıl TÖMER'in ücretsiz devlet dil kurslarına gidiyor. Kişinin Türkçe bilgisini teyit etmesi halinde bu kurslara katılması zorunlu değildir. Öğrenci İngilizce eğitim alacaksa bilgi seviyesini kontrol ediyoruz. Onay alındıktan sonra derslere kabul edilirler. İngilizce konuşan öğrencilere Türkçe eğitimi de veriliyor ancak zorunlu değil" açıklamasını yaptı.

YTB burs başvuruları her yıl 10 Ocak - 20 Şubat tarihleri ​​arasında kabul edilmekte. Yaş kriterlerine ilişkin olarak, farklı programlar için farklı koşullar sağlanmakta. Lisans programları için başvuru sahibinin 21 yaşının altında olması gerekmekte. Yüksek Lisans programları için en fazla 30, doktora için en fazla 35, bilimsel burs almak için en fazla 45 yaşında olma zorunluluğu var.

ÖĞRENCİLER, ÇEŞİTLİ MESLEKİ KURSLARLA DESTEKLENİYOR

Öğrencilerin Türkiye'deki süreçlerinde de çeşitli kurslardan faydalanabileceğini ifade eden Turan, "Türkiye'ye gelen bir öğrencinin birçok ayrıcalığı var. Mesela çeşitli mesleki eğitim kursları var. Uluslararası İlişkiler okuyan öğrencilere yönelik diplomatik yazışma kursları düzenlenmekte, tıp öğrencilerine yönelik stajlar yapılmakta, çeşitli kongreler ve bilimsel yarışmalar düzenlenmektedir. Mezun olduktan sonra da üniversitelerimizin mezunlarıyla iletişimimizi sürdürüyoruz. Onları akademik programlara katılmaya davet ediyoruz, diğer mezunlarla tanışmaya davet ediyoruz. Bir Türk üniversitesinin her mezunu kültürümüzün elçisidir"  dedi.

YTB'de burs alma sürecinin nasıl yaşandığını anlatan Turan, "Vurguluyorum: programlarımız tamamen ücretsizdir ve herkes resmi web sitemiz üzerinden başvuru yapabilir: https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/ Burs programlarına katılım koşullarını sağlayan herkes bağımsız olarak başvuruda bulunabilir. Başvuru kabullerinin 20 Şubat'a kadar devam ettiğini hatırlatmak isterim" açıklamasını yaptı.

UKRAYNALI ÖĞRENCİLER BURSİYERLER ARASINDA EN İYİSİ

Turan'a göre Ukraynalı öğrenciler en iyiler arasında yer alıyor. Ukraynalıların uzmanlık seçimine ilişkin konuşan Servet Turan, diğer ülkelerde olduğu gibi Ukraynalı öğrencilerin çoğunlukla tıp ve mühendislik uzmanlıklarını tercih ettiğini kaydetti. Rekabetin daha yüksek olduğuna işaret eden Turan, "Fakat bu, seçimi etkilememeli. Eğitim almak istediğiniz uzmanlığı seçmenizi tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.