SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Büyükelçiliği, Kıyiv'den gelen fidanları Ankara'ya dikti

Ukrayna Büyükelçiliği, başkent Ankara'daki Ukrayna Parkı'na Kıyiv'den getirilen 30 fidanı dikti. Etkinliğe katılan Büyükelçi Vasıl Bodnar ve eşi Katerına Bodnar, diktikleri fidana can suyu verdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2023 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2023 22:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Büyükelçiliği, Kıyiv'den gelen fidanları Ankara'ya dikti

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği, başkentteki Ukrayna Parkı'nda fidan dikim etkinliği düzenledi. Etkinliğe; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, eşi Katerına Bodnar, Çankaya Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Umut Berker Sevilmiş, Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür Yardımcısı Şehriban Yağız Demirci katıldı. Büyükelçinin eşi Katerına Bodnar'ın Kıyiv'den getirdiği 6 farklı türü taşıyan 30 fidan Ukrayna Parkı'na dikildi.

BÜYÜKELÇİ BODNAR VE EŞİ UKRAYNA'DAN GELEN FİDANLARI DİKTİ

Büyükelçi ve eşi kendi elleriyle diktikleri fidanlara can suyu verdi. Bodnar, Ukrayna'da bahar mevisiminde her ailenin ağaç dikmesinin gelenek olduğunu söyledi. 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik Rus saldırılarının başlamasının ardından "Çervona Kalina" şarkısının sembol haline geldiğini dile getiren Bodnar, kalina (kartopu) türünün Ukrayna'da her yerde görülebileceğini aktardı. 

FİDANLAR, ANKARA'NIN MEVSİMİNE GÖRE SEÇİLDİ

Çankaya Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Sevilmiş, Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı açıklamada, talebin Ukrayna Büyükelçiliği tarafından geldiğini ve akabinde Ukrayna Parkı'nda çalışmalara başlandığını aktardı. Ukrayna Parkı'nın bir yıl önce açıldığını hatırlatan Sevilmiş, söz konusu 30 ağacı burada Ukrayna'yı sembolize edilecek şekilde muhafaza edeceklerini vurguladı. Sevilmiş, Büyükelçiliğin özellikle Ankara'da yaşayabilecek, mevsime ve toprağa uyumlu ağaçları getirdiğini aktardı. 

TÜRKİYE İLE UKRAYNA'NIN DOĞASI BULUŞTU

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar fidan dikme etkinliğinin ardından QHA'ya yaptığı değerlendirmede, "Ukrayna'nın bir parçasının Türkiye'de yaşaması çok önemli. Çünkü doğalarımız arasında da bir bağlantı olmuş olacak" vurgusunu yaptı. Ukrayna Parkı'nın açılışında Ukrayna'dan gelen fidanların dikilmesi için söz verdiklerini aktaran Bodnar, "Türkiye ile doğalarımız ve kültürlerimiz için bir kök olacak. Umarız çok güzel bir şekilde kök salarlar ve Ankara'nın oksijenine katkı sağlarlar. Hem güzelliğiyle hem de temiz havasıyla bizi mutlu ederler" dedi.

"EKTİĞİMİZ KALİNA BİTKİSİ UKRAYNA DİRENİŞİNİN SEMBOLÜ HALİNE GELDİ"

Fidanlarla ilgili bilgi veren Bodnar, "Buraya 6 çeşit fidan geldi. Kalina (kartopu), Söğüt, Meşe, Leylak, Kestane -Kıyiv'in sembolüdür-, Ardıç şeklinde. Ardıç ağacı yılbaşı ağacına benziyor, Ukrayna'nın Karpat Dağlarından geldi. yine Ukrayna'nın sembollerinden biri olan Kavak ağacını getirdik. Aynı zamanda Ukrayna folklöründe de ağaçların yeri önemlidir. Bu Ukrayna şarkılarına da yansımıştır. Özellikle savaşın ilk günlerinde direnişimizin sembollerinden Kırmızı Kalina anlamını taşıyan Çervona Kalina şarkımız Türkiye'de iyi biliniyor, onu da getirdik" açıklamasını yaptı. Çervona Kalina'nın direniş sembolü haline gelmesi dolayısıyla bu Kalina bitkisinin Ankara'ya dikilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. 

Bodnar, "Her ağaç, her bitki özel ilgi ister. Tıpkı iki taraflı ilişkiler gibi. İnşallah bu ağaçlar Ukrayna Türkiye arasındaki ilişkiler gibi sağlam kök salar. Çünkü sizdeki atasözü bizde de var: 'Neyi ekersen onu biçersin'. Ülkelerimiz arasında iyilik tohumlarını halihazırda ektiğimizi düşünüyorum. Aslında bugünkü ortaklık ilişkilerimizi, karşılıklı dayanışmamıza ektiğimiz iyilik tohumunu biçiyoruz diyebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Büyükelçi Bodnar, Çankaya Belediyesi'ne verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. 

KATERINA BODNAR, UKRAYNA'DAN GELEN AĞAÇLARIN 81 İLE DİKİLMESİNİ ÖNERDİ

Öte yandan Katerına Bodnar, Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'den getirdiği fidanlarla ilgili QHA'ya konuştu. Bodnar, Ukrayna'dan gelen fidanların Türkiye'ye dikilmesinin çok anlamlı ve sembolik olduğunu söyledi. Kalina bitkisinin Ukraynalılar için sembolik olduğunu ifade eden Bodnar, "Kalina, Ukrayna folklöründe büyük bir yere sahip. Aynı zamanda savaşın başından bu yana direnişin de sembolü haline geldi. Çervona Kalina şarkımız da tüm dünya tarafından biliniyor" dedi.

Fidan dikme etkinliğinin çok daha önce düşünüldüğünü ancak baharın gelmesini beklediklerini ifade eden Bodnar, "Ukrayna köklerinin Türkiye'ye iyice yerleşmesi için bu mevsim en ideal zaman diyebilirim" dedi.

Bodnar, "Bu ağaçlar ülkelerimizin enerjilerinin karışımı olacak. Bunların bakımını ve sorumluluğunu tamamen üstleniyoruz ve umuyorum ki çok güzel yeşeriri tıpkı bizim karşılıklı ilişkilerimizin yeşermesi gibi. Ankara ile başladık ancak benim şahsi fikrim 81 ile bu ağaçları dikmek" ifadelerini kullandı. 

UKRAYNA'DAN GELEN YETİM ÇOCUKLAR TÜRKİYE'YE FİDAN DİKECEK

Savaşın başlamasıyla yetim çocukların Ankara'ya geldiğini anımsatan Bodnar, "Ankara'ya gelen yetim çocuklarımızı ağaç dikme etkinliğine dahil etmek istiyoruz. Böylece Türk vatanında, onlara ev olduğu için bir minnettarlık, bir hatıra bırakabilecekler" vurgusu yaptı.

KATERINA BODNAR'DAN TÜRKÇE "YAŞASIN TÜRKİYE, YAŞASIN UKRAYNA" VURGUSU

Bodnar, Türkiye'ye teşekkür ederek, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere baş saağlığı diledi. Konuşmasının sonunda Bodnar Türkçe, "Yaşaın Türkiye, yaşasın Ukrayna" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.