SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Rusların başını ezip Kırım'ı işgalden kurtarmazsak bize daima tehlike olacak

Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Haber Ajansına Ankara'daki resmi temasları, Ukrayna'da Rusya'nın geniş çaplı işgal girişimi ve saldırıları ile Kırım'ın 2014'te Rusya tarafından işgalinin 9. yılı çerçevesinde açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2023 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2023 03:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Rusların başını ezip Kırım'ı işgalden kurtarmazsak bize daima tehlike olacak

Ömer Cihad KAYA

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Haber Ajansına; Rusya'nın Ukrayna'da ortaya koyduğu işgal girişimi ve Rus işgalindeki Kırım'daki son durum hakkında röportaj verdi. Kırımoğlu, gelecek yılbaşını Vatan Kırım'da karşılayacaklarının altını çizdi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile olan görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

 "Önce elbette Türkiye'nin başına gelen felaketle ilgili taziyemizi, başsağlığımızı diledik. Elimizden ne gelir bu konuda konuştuk. Biliyorsunuz bu depremden sonra biz Ukrayna'da yardım kampanyası başlattık. Artık yakın zamanlarda oradan bir tır gelmesi lazım Türkiye'ye. Bir tır daha var İstanbul'da. Çünkü para topladık ve İstanbul'da gerekli şeyleri battaniyeler ve jeneratörler aldık. Onu göndereceğiz.

Bunun dışında başka meseleler de konuştuk. İlk olarak bizim bu mahpuslarımız için Türkiye eline geleni eline gelen çok şey yaptı. Cumhurbaşkanı (Erdoğan) birkaç kez Putin'le serbest bırakılmaları konusunda Kırım platformunda konuşmasında bunu söyledi. Bizim en kıymetli yer arkadaşımız o mahpusta olan Nariman Celal'in arkadaşları da söyledi. Aynı konuyu, Zagreb'de parlamento ölçüsünde olan Kırım Platformunun toplantısında Mustafa Şentop da söyledi. Ondan sonra, Kırım'ın geleceği konusunda konuştuk. Birkaç aydan sonra belki hareket başlanacak Kırım'ın boşaltma meselesinde. Bu durumda bizim soydaşlarımıza yardım, destek meselesinde Türkiye ne yapabilir? diye konuştuk. Ayrıntılara şimdi girmek istemiyorum ama çok önemli böyle fikir alışverişi oldu bu konuda."

"EĞER TÜRKİYE TARAFINDAN VERİLEN BU BAYRAKTARLAR VE SİLAHLAR OLMASAYDI BİZİM DURUMUMUZ ÇOK ZOR OLACAKTI"

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye’nin desteğine ilişkin; “Türkiye, bu büyük savaş başlandığından bugüne kadar epeyce destek veriyor. Eğer 24 Şubat'ta Rus askerleri, Ukrayna'ya hücum ettikleri zaman Türkiye tarafına verilen bu Bayraktarlar ve diğer silahlar olmasaydı, bizim durumumuz çok zor olacaktı. Şimdi de bakıyorum Rusları en çok kızdıran şey Bayraktarlar. Depremle ilgili onların yorumlarını okuyorum. Allah sizi o Bayraktarlarla için cezalandırdı diyorlar. Böyle gibi pis kelimeleri var. Ama buna bakmadan Türkiye devam ediyor, destek de veriyor. Bu aslında operasyon tamamen, yüzde 100 Ukrayna'nın iç içleri. Ama Türkiye bu durumda ne yapabilir? Türkiye aslında 2014 yılında bu işgal başlangıçtan açıktan açığa kendi pozisyonunu söyledi. Bu işgali tanımıyoruz, tanımadık ve hiç zaman tanımayacağız dediler” açıklamasında bulundu.

UKRAYNA’NIN İSLAM İŞBİRLİĞİ KONSEYİ VE TÜRK DEVLETLER TEŞKİLATI’NA GÖZLEMCİ STATÜSÜ KONUŞULDU

Kırımoğlu, Ukrayna’nın İslam İşbirliği Konseyi ve Türk Devletler Teşkilatı’nda gözlemci olarak katılması için Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuklarını ifade ederken, “Mevlüt Bey'le bu Ukrayna'nın İslam İşbirliği Konseyi'nde ve Türk Devletler Teşkilatı'nda gözlemci olarak iştirak etmesi konusunda konuştuk. Mevlüt Bey de bu alanda ne çeşit problemlerin var olduğunu ve bu problemlere çözümler konusunda kendi fikirlerini açıkladı. Bu konu da bizim için çok önemli. Yakında bu konuda bir toplantı olacak ben de teklifte bulundum. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar’ı da çağırsanız ve konuşma yapsa iyi olur dedim. Bu kabul edildi” dedi.

"YALNIZ KIRIM TATAR HALKI DEĞİL TÜM UKRAYNA SİZİN YANINIZDA"

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiyede yaşanan deprem felaketine ilişkin, şahsen gerçekleştirdiği taziye mektubu ve Kırım Tatar Milli Meclisinin yardımlarını da Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Kırımoğlu, “Birinci gün haberi alır almaz ben Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdim. Yalnız Kırım Tatar halkı değil tüm Ukrayna sizin yanınızda. Gerçekten de öyle. Ukrayna samimiyetle Türkiye'nin yanında. Bütün zorluklara rağmen Ukrayna, Türkiye’ye elinden gelen desteği ve yardımı vermeye çalışıyor. Çünkü Türkiye yalnız bize komşu değil de akrabamız, bizim kardeşlerimiz. Onun için elbette biz yanında olacağız Türkiye'nin” diyerek Kırım Tatar halkının, Türkiye Türklerine olan kardeşlik bağlarını vurguladı.

"KIRIM'IN İŞGALİ DEVAM EDİYOR. EN ÇOK BASKI VE EZİYET KIRIM TATAR HALKINA OLDU"

Rusya'nın Kırım'ı işgalinin 9. yılı çerçevesinde açıklama yapan Kırımoğlu şunları ifade etti:

“2014 yılında Rus askerleri Kırım’a girdiği zaman, Kırım Yarımadasının tamamını Rusya’ya ekleyeceklerini düşünmüyorduk. Çünkü 21. yüzyılda böyle bir şey yapmak mantıksız. Kendisiyle bizzat telefonda görüştüğümüz zaman aslında bunu ben Putin’e de söylemiştim.  Onunla (Putin’le) görüşme teklif ettikleri zaman ben bunların niyetini bilmek isterdim. Ben o zaman zannettim ki onlar Gürcistan'da yaptıkları gibi kukla bir cumhuriyet kuracaklar. Ama kendi topraklarına katacakları aklımıza gelmiyordu. Maalesef öyle oldu. Ama o zamanlar biz dünyanın birinci olarak batı ülkelerinin. Keskin bir tepkisini bekliyorduk. Çünkü biz 1994 yılında Budapeşte Antlaşması'nı imzaladık. Bu antlaşmaya göre bütün nükleer silaha sahip ülkeler Amerika, Çin, Fransa, İngiltere, Rusya da dahildi. Biz nükleerler silahlarımızı teslim ettiklerimiz karşılığında kendi güvenliğimizin ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün garantörleri olarak imzalamıştık. O garantörlerden birisi garantör değil, saldırgan olup çıktı. Ama kalanların tepkisi ne olacak? Maalesef beklediğimiz gibi olmadı. Birleşmiş Milletler Teşkilatında, UNESCO'da, Avrupa Birliği Parlamenter Meclisinde, Avrupa Parlamentosunda işgale karşı kararlar çıktı. Ama işgal yine de devam ediyor. En çok baskı ve en çok eziyet Kırım Tatar halkına oldu. Ama maalesef böyle, durum değişmedi”

RUSYA, KIRIM MESELESİNİN DİPLOMATİK YOLLARLA ÇÖZÜLMESİNE İZİN VERMEDİ!

Kırım Tatar halkının milli lideri, Rusların Kırım meselesinde diplomatik çözümlere yanaşmadığını söyledi. Kırımoğlu, Kırım’ın askeri yollarla işgalden kurtulacağını sözlerine ekledi. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Şimdi 24 Şubat 2022'de, büyük saldırı oldu. Kırım Yarımadası'nın işgalden kurtulmasını bize sordukları zaman, biz bu meseleyi diplomatik yollarla çözmek gerekiyor diyorduk. Çünkü eğer orada savaş olacak olsa Kırım Yarımadası, Mariupol gibi bir yıkıntı olacaktı ve insanlar ölecekti. Ama diplomatik adımlara Rusya izin vermedi. Rusya, 'biz Kırım meselesini asla tartışmayacağız, Kırım Rusya'nın toprağı' dedi. Öyleyse bize başka yol kalmıyor. Şimdi gündemde mutlaka Kırım'ı askeri yolla işgalden kurtarmak. Ama tam ne zaman olacak, elbette bizim o komutanlıktan gayri bir kimse onu söyleyemez.”

KARADAĞ ASKERİ BİRLİĞİ, KIRIM'I RUS İŞGALİNDEN KURTARACAK

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması konusuna ilişkin de yeni açıklamalarda bulundu. Kırım için kurulan, Karadağ askeri birliğinin önem arz ettiğinin altını çizdi.

Kırımoğlu, “Ukrayna Milli İstihbaratının Başkanının söylediğine göre bu yazın sonlarına kadar Kırım'ı işgalden kurtaracağız. Orada şimdi, Karadağ isminde bir askeri birlik kurulmakta. Onların sayısı 7, 10 bin civarında olacak. Şimdi 3 bin var.  Ağırlıklı olarak Kırım Tatarlar, Azeriler ve Çeçenler. Onların Kırım’a ilk girmeleri için çok yüksek motivasyonu var. Bize başka yol bırakmadılar. Ama eğer biz Kırım'ı işgalden kurtarmazsak, Rusların kafasını orada ezmezsek, Rusya daima bize tehlike olacak. Yalnız bize değil, komşu Avrupa ülkelerine, Polonya ve Baltık ülkelerine tehlike olacak. Onun için bu savaş, Ukrayna tamamen kazanıncaya kadar ve Rusya'nın tam yenilgisine kadar sürecek. Maalesef bazı ülkeler bunu anlamıyorlar. Barış sağlayalım, ateşkes yapalım diyorlar. Ukrayna devleti bu ateşkese kesinlikle hayır diyor. Çünkü ateşkes deyince Rusların istekleri yönünde ateşkes planlanıyor ve bu onlara zaman kazandırıp güçlenmelerine sebep olacak. Biz buna müsaade etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.