SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıbrıs Gazisi Yumuk: Şehitlerin ruhu Akdeniz'de karakol görevlerine devam ediyor!

Kıbrıs Gazisi Beyazıt Yumuk, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü münasebetiyle Ada'da gerçekleştirilen kutlamaları ve duygularını Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2024 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2024 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıbrıs Gazisi Yumuk: Şehitlerin ruhu Akdeniz'de karakol görevlerine devam ediyor!

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabiri

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl kutlamalarında Türkiye'nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu ve çok sayıda gemi tarafından geçit töreni gerçekleştirildi. Ayrıca Türk Yıldızları ve SOLO TÜRK ekipleri de gösteri düzenledi. 174 Kıbrıs gazisinin yanı sıra devlet erkanı da törende hazır bulundu. Kıbrıs Gazisi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı E. Dz. Kd. Bçvş. Beyazıt Yumuk, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü münasebetiyle Ada'da yapılan törenleri ve hissettiklerini Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı.

50. YIL MÜNASEBETİYLE 50 GEMİ İLE GEÇİT TÖRENİ

Gazi Yumuktören hazırlıklarının 8 Ocak'ta başladığını, 90 Muharip Kıbrıs gazisinin TCG İskenderun Gemisi ile aslına uygun bir şekilde Mersin Limanı'ndan yola çıktıklarını anlatarak, "Tabii işin içerisinde en başta Millî Savunma Bakanlığımızın dahil olması lazımdı. Milli Savunma Bakanlığının deniz, kara ve hava gücü olarak her türlü imkânı var. Ben dedim ki, 'bunu aslına uygun yapacaksak o zaman yine bir gemiyle denizden Mağusa Limanı'na gidelim.' İftar yemeğinde kurmay başkanlarımızla konuştuğumuzda demişlerdi ki, 'biz bu sene 50. yıl olması münasebetiyle 50 gemi Ile geçiş yapmayı planlıyoruz.' demişti. Tabii çok gurur verici bir şey." ifadelerini kullandı.

"KUR'AN-I KERİM OKUNDU VE DUALARLA UĞURLANDIK"

Türkiye Cumhurbaşkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kıbrıs Lefkoşa Büyükelçiliği, Gaziler Genel Müdürlüğü ve şehit yakınlarının koordinasyonunda Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl etkinlikleri kapsamında, 90 Kıbrıs gazisinin aslına uygun bir şekilde dualarla yola çıktığını aktaran Gazi Yumuk, "Gemiye çıktık bir tören yapıldı. Aynı aslına uygun olarak 19 Temmuz 1974'te zamanın Diyanet İşleri Başkanı rahmetli Lütfi Doğan ve Mersin Valisinin uğurladığı gibi aynı şekilde Kur'an-ı Kerim okundu ve dualarla uğurlandık." dedi.

"ONLARIN RUHLARI AKDENİZ'DE HÂL KARAKOL GÖREVLERİNE DEVAM EDİYOR"

Öte yandan Akdeniz'de Rum güçleri tarafından batırılan TCG Kocatepe Gemisi'nde şehit olan askerlerin ruhlarının hâlâ Akdeniz'de nöbette olduklarını söyleyen Yumuk, "Kıbrıs Barış Harekatı'nda 498 şehidimiz var. Şehitlerimizin mezarlarını da ziyaret ettik. Akdeniz'e 498 şehidimizin hatırasına 5 gemi çelenk attık. Tabii mezarları olmayan şehitlerimiz var. Kocatepe Gemisi'nde şehit olan 54 şehidimiz var ve onlar şu anda Akdeniz'in derin sularında hâlâ daha Kocatepe'nin bayrağını orada dalgalandırıyorlar. Ben diyorum ki: Onların ruhları Akdeniz'de hâlâ karakol görevlerine devam ediyor." ifadelerini kullandı.

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI

Kıbrıs'ta 1963-1974 dönemi, Kıbrıs Türkleri için kan, gözyaşı, katliam, toplu mezar ve göç demekti. Kıbrıs Türkleri 11 yıl süren bu sancılı dönemde adanın yüzde 3'lük bir kısmına hapsedildi.

Tarihler 15 Temmuz 1974'ü gösterdiğinde Cuntacı Albay Nikos Sampson, Kıbrıs’ta Türk varlığını silmek ve Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için harekete geçerek kanlı bir darbe yaptı.

Vakit kaybetmeden harekete geçen Türkiye, uluslararası aktörlere müdahale çağrısı yaptı. Diplomasiden bir sonuç çıkmayınca garantörlük hakkını kullandı ve müdahale kararı aldı.

Türk askeri 20 Temmuz sabah 06.05 sıralarında hem denizden hem de havadan Kıbrıs’a çıktı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.