SON DAKİKA
Hava Durumu

Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni terörist Ruben Vardanyan’ın itirafları: Batı, Rusya ve Ermenistan üçgeni açığa çıktı

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi (DTX) tarafından ele geçirilen Ermeni terörist Ruben Vardanyan, her şeyi itiraf etmeye başladı. Kırım Haber Ajansı, Vardanyan'ın itiraflarını ve perde arkasındaki gelişmeleri kendi kaynaklarından edindiği bilgileri derledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2023 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2023 19:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni terörist Ruben Vardanyan’ın itirafları: Batı, Rusya ve Ermenistan üçgeni açığa çıktı

Karabağ'da bulunan Ermeni ayrılıkçı terörist, sözde Ermeni yönetiminin eski liderlerinden Ruben Vardanyan, Azerbaycan Devlet Sınır Güvenlik Servisi tarafından yakalanmıştı. Vardanyan, hem kendisinin hem de Karabağ’daki ayrılıkçı teröristlerin işlediği suçları itiraf etmeye devam ediyor.

VARDANYAN, KARABAĞ’DAKİ AYRILIKÇI TERÖRİSTLERİ TEKRAR HAREKETE GEÇİRDİ 

2022 yılında Rusya vatandaşlığından feragat eden Vardanyan, o dönemde zayıflamış olan Karabağ'daki ayrılıkçı teröristleri tekrar canlandırmak için Hankendi’ye gönderildiğini itiraf etti. Ruben Vardanyan, yurtdışındaki bağlantıları da dahil olmak üzere soruşturma hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Armenian-born Russian Billionaire Ruben Vardanyan Prepares to Enter Armenian Politics

AYRILIKÇI TERÖRİSTLERİN FİNANSÖRÜ MİLYARDER RUBEN VARDANYAN KİMDİR?

Ruben Karlenoviç Vardanyan 25 Mayıs 1968'de Erivan'da doğdu. 1985 yılında Erivan Şehir Okulu No. 20'den, 1985 yılında Moskova Devlet Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun oldu.

1990 yılının kasım ayında, Rusya'da yatırım işini geliştirmek isteyen ve kendi aracılık şirketini kurmaya hazırlanan Rus kökenli Amerikalı Peter Derby ile tanıştı. Derby, Ruben Vardanyan’ı ekibine davet etti. Vardanyan, 1991'den satışına kadar Troyka Dialog'da çalıştı; 1991-1992'de uzman, ilk yerleştirme departmanı başkanı oldu ve 1992'den itibaren Troyka Dialog'u yönetti, genel müdür, ardından başkan, genel müdür ve yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptı.

11 Mart 2011 tarihinde Sberbank, Troyka Dialog'un yüzde 100'ünü satın aldı. Troyka Dialog'un satışından sonra 2015 yılına kadar Vardanyan, Sberbank CIB'nin eşbaşkanlığını, Sberbank’ın başkan danışmanlığını ve yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

2013 yılında Troyka Dialog'un satışından sonra Ruben Vardanyan, Troyka Dialog'un genel müdürü ve eski ortağı Mihail Broitman ile "Vardanyan, Broitman and Partners" yatırım şirketini kurdu.

Vardanyan, 2015 yılında aile servetini korumaya ve yönetmeye yönelik hizmetler sunan ve iş adamlarının bir veraset planı geliştirmesine yardımcı olan bir şirket olan 2Phoenix Advisors'ı açtı. Uluslararası basında zaman zaman Ruben Vardanyan'ın şirketleriyle ilgili yolsuzluk vakalarına ilişkin soruşturmalar yayınlandı.

2011 yılından bu yana Forbes'in Rusya'nın en zenginleri listesinde yer alan Vardanyan'ın serveti, 2021 yılında 1 milyar dolara ulaştı.

Milyarder, Troyka Dialog yatırım bankasını kurdu ve "etik standartlara uygun iş yürütmesi nedeniyle" Rusya'dan birçok ödül aldı. Ancak bankanın adı kara para aklama suçuna karıştı. Yolsuzlukla Mücadele ve Organize Suç Gazeteciliği Projesi'nin (OCCRP) 2019 tarihli raporunda, bankanın off-shore şirketlerden oluşan bir sistem oluşturarak Rusya'daki en nüfuzlu kişilere, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dostlarına gizlice para transferi yaptığı belirtildi. Raporda, 9 milyar dolara yakın kirli paranın aklandığı iddia edildi.

Banka bilgilerine göre Troyka Dialog, birbirine bağlı en az 76 off-shore firmasından oluşan eksiksiz bir ağ kurdu. Bazıları Litvanya'nın Ukio bankasında Ermenistan'dan gelen mevsimlik işçiler için hesap açtı. OCCRP gazetecileri bu kişileri buldu ve şahısların bu durumdan tamamen habersiz oldukları ortaya çıktı.

"Forbes" dergisinin 2021 yılına ait raporuna göre, Rusya'nın en zengin 200 kişisi listesinde Vardanyan, 116. sırada yer aldı. Şu anda serveti 1.3 milyar ABD doları.

RUBEN VARDANYAN VE KARABAĞ TEMASI

Azerbaycan kamuoyu Ruben Vardanyan’ın adını ilk kez 2020 yılında duydu. İkinci Karabağ Savaşı devam ederken Ruben Vardanyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e video çağrısı yaparak bölgedeki ayrılıkçılara destek vermesini istedi. Desteğin 1988'de olduğu gibi hâlâ önemli olduğunu ifade eden Vardanyan, "Bugün Rusya bir seçimle karşı karşıya: yalnızca Hıristiyan halkı desteklemek değil aynı zamanda insanların kendi topraklarında yaşama hakkına sahip olmasını sağlamak, insanların hak sahibi olmasını sağlamak. Barış içinde ve komşularıyla yaşayabileceklerini hissetmeleri için destek verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ruben Vardanyan, 1 Eylül 2022 tarihinde Rus vatandaşlığından vazgeçerek Karabağ'a taşındığını duyurdu. Rusya’daki tüm varlıklarını aile fonuna, yönetimi ise ortaklarına devretmeye karar verdi. Video çağrısında, "Karabağ'ın güvenliği ve kalkınması için cephe oluşturma kararı aldığını" söyledi.

Rusya merkezli Forbes.ru haber sitesinde verdiği röportajda Vardanyan, Ermeni pasaportunu geçen yılın haziran ayında aldığını ve Karabağ'a taşınarak orada yaşayan insanlara destek olmak istediğini söyledi.

Görüldüğü gibi Vardanyan'ın aslında Karabağ ve Azerbaycan'la hiçbir ilgisi yoktu. Erivan'da doğdu. Önce Rusya vatandaşı, sonra Ermenistan vatandaşı oldu. Vardanyan, 20 Ekim 2022 tarihinde sözde ayrılıkçıların hükümet başkanı, devlet bakanı görevine atandı ve 4 Kasım'da ise görevine başladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 17 Kasım 2022 tarihinde Avrupa Birliği'nin Doğu Ortaklığı Özel Temsilcisi Dirk Schuebel ve bazı AB üye ülkelerinin doğu ortaklığından sorumlu yetkilileriyle yaptığı toplantıda; Vardanyan’ın Rusya tarafından bolgeye gönderilen bir kişi olduğunu söyledi. Aliyev, Vardanyan'ın Moskova tarafından gönderildiğini ve Karabağ'da Ermenilerle birlikte olduğunu, onunla müzakerelerin yapılamayacağını dile getirirken, "Ermenistan, Karabağ'daki Ermenilerin hakları ve güvenliği konusunda konuşmak isterse bu işe yaramaz. Biz bunu Karabağ'da yaşayan Ermenilerle konuşmaya hazırız ama Vardanyan gibi Moskova'nın gönderip Rus halkından çaldığı milyarlarca parayı ceplerinde taşıyan insanlarla değil. Moskova'dan oraya çok açık bir gündemle gönderildi” ifadelerini kullandı.

Bakü'nün kararlı adımlarının ardından Vardanyan, sözde görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Buna rağmen Vardanyan, Hankendi'de yıkıcı faaliyetlerine devam etti. "Kriz", "insani felaket", "kıtlık" gibi yalanları kullanarak Karabağ'ın statüsü konusunu aktif olarak gündemde tutmaya çalıştı ve uluslararası toplumun dikkatini buraya çekti. 19-20 Eylül 2023 tarihlerinde Azerbaycan'ın Karabağ'da düzenlediği bir günlük terörle mücadele operasyonu sabahı, 21 Eylül'de Vardanyan, Hankendi ana meydanından yayınlanan video mesajıyla Ermeni halkını Ermenistan'ın bağımsızlık günü dolayısıyla tebrik etti. Vardanyan, burada ayrılıkçı söylemlere devam ederek; "Ermenilerin şu anda iki devleti var: Ermenistan ve Artsah. Gün gelecek, birleşecekler" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Devlet Sınır Teşkilatına bağlı askeri personelin çalışması sonucu 27 Eylül 2023 tarihinde ülkeye yasa dışı yollarla giren ve sözde bakan olarak görev yapan 1968 doğumlu Ruben Vardanyan, Azerbaycan'dan Ermenistan istikametine giderken Laçın sınır geçiş noktasında gözaltına alındı. Azerbaycan Devlet Sınır Teşkilatı Çevik Kuvvetleri çalışanları eşliğinde Bakü şehrine getirildi.

Azerbaycan Devlet Güvenlik Teşkilatının açıkladığı bilgiye göre, toplanan delillerle, halihazırda Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşı olan 1968 doğumlu Ruben Vardanyan, Azerbaycan yasalarının 214-1 (terörizmin finansmanı), 279,3 (katılımcılığa katılmak) maddeleri ile suçlandı. Azerbaycan Cumhuriyeti Ceza Kanunu'nun silahlı grupların veya kanunla öngörülmeyen grupların oluşturulması ve işletilmesi ve 318.1 Azerbaycan Cumhuriyeti devlet sınırını yasa dışı olarak geçmek maddeleri, onun suç işlediğine dair makul şüpheler oluşturdu.

Vardanyan, sözde Rus Barış Gücünün geçici olarak konuşlandığı bölgeye girerek, bu bölgede Azerbaycan Cumhuriyeti mevzuatında yasa dışı sayılan silahlı birliklerin oluşturulması ve faaliyetlerini organize etmenin yanı sıra, ölüme neden olan ofis, kurum ve kişilere baskınlar düzenledi.

VARDANYAN VE ABD ARASINDAKİ KİRLİ İLİŞKİ!

Vardanyan’ın itirafları sadece Ukrayna ve Azerbaycan’da finanse ettiği terörizm faaliyetlerini kapsamakla kalmamış ABD’nin yetkililerine kadar uzayan ilişkiler ağına dönüşmüştü. Ruben Vardanyan’ın Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansının Yöneticisi Samantha Power ile ilişkileri ortaya çıktı.

Samantha Power, Barack Obama'nın kampanyası sırasında, Obama'nın ikinci döneminde Amerika'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi olmadan önce Ulusal Güvenlik Konseyi'nde üst düzey bir görev yaptı. Şu anda, Başkan Joe Biden'ın başkanlığında Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görev yapan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın yöneticisi görevini yürütüyor.

Vardanyan’ın finansmanı Samantha Power’ın ABD sınırları içinde Ermenilere yönelik desteğini artırdığı gerçeği, tarafımızca araştırıldı. Araştırmalarımız sonucunda Power’ın hem Türkiye hem de Azerbaycan’a yönelik iftiralarının eskiye dayandığı gerçeği ortaya çıktı. Samantha Power, 2002 yılında yayımladığı “A Problem from Hell” kitabında sözde Ermeni soykırımı yalanını keskin ifadelerle aktarma cüretini göstermişti. Power’ın yayımladığı kitapta bu yalan, “25 Nisan 1915'te, Müttefiklerin Türkiye'yi işgal ettiği gün, [Osmanlı İçişleri Bakanı] Talat, Konstantinopolis'te önde gelen 250 kadar Ermeni entelektüelin toplanıp infaz edilmesini emretti... Yetkililer, Anadolu'nun her yerinde, Ermenilerin hazırlanan kamplara yerleştirilmesini gerektiren tehcir emirleri yayınladı. Suriye çöllerinde. Aslında Türk yetkililer hiçbir tesisin hazırlanmadığını biliyordu ve tehcir edilen Ermenilerin yarısından fazlası yolda öldü” şeklinde ifade edilmişti.

Samantha Power, 25 Eylül 2023 tarihinde, Ermeni halkına seslenenirken, "Bugün, Başbakan Nikol Paşinyan ve ben ABD'nin hem Dağlık Karabağ'da yakın dönemde hem de Ermenistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruması, demokrasisini güçlendirmesi ve ileriye dönük olarak Ermeni halkını nasıl destekleyebileceğini tartıştık” diyerek bölgesel ayrılıkçı terörizmi finanse edeceklerinin mesajını vermişti.

QHA, araştırmaları sonucunda Samantha Power’ın Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) ile derin ilişkileri olduğunu ortaya çıkardı. ANCA’nın sitesinde Samantha Power’a ait “Obama Yönetimi Olarak Bizler Ermeni Soykırımı'nı Tanımadığımız İçin Üzgünüm” başlıklı bir yazı yayımlandı. Power Türkiye’yi de suçlayıp, “Neredeyse her Ermeni-Amerikalı aile soykırımdan bir şekilde etkilendi. Türkiye'nin süregelen inkârı soykırımı açık bir yara haline getiriyor… Görevde olduğumuz süre boyunca biz Obama yönetimi olarak Ermeni Soykırımı'nı tanımadığımız için çok üzgünüm” ifadelerini kullanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk tarihini hedef alan Power, “Ermeni Soykırımını Anma Günü'nde her yerdeki Ermenileri düşünüyorum. 102 yıl önce Osmanlı yetkilileri 1,5 milyonu öldürecek bir katliam başlattı” açıklamasını yapmıştı.

KARABAĞ’DAKİ AYRILIKÇI TERÖRİSTLER İLE BATI DÜNYASI VE RUSYA'NIN FİNANSE ETTİĞİ TERÖRİSTLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER AÇIĞA ÇIKTI

Azerbaycan, Ruben Vardanyan’ın itirafları ışığında Batı’nın önde gelen siyasetçileri, gazetecileri, aktivistleri ve uzmanları ile temaslarına dair belgeleri elde etti. Vardanyan’ın itirafları sonucunda Karabağ’daki ayrılıkçı teröristlerin lobi faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğü anlaşıldı. Elde edilen bilgiler ışığında Ruben Vardanyan’ın Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ile yaptığı işbirliği gün yüzüne çıktı. Carnegie Uluslararası Barış Vakfının Kıdemli Araştırmacısı Thomas de Waal’ın kirli ilişkileri bütün detaylarıyla ifşa oldu. 

Yakın bir tarihte yayımlanacak soruşturmanın ayrıntılarında Karabağ’da bulunan ayrılıkçı teröristlerin; Avrupa Parlamentosu, ABD Kongresi ve ABD Dışişleri Bakanlığı ile yaptığı işbirliğinin detayları gün yüzüne çıkarılacak. Ukrayna toprağı Donetsk’i işgal eden ve şu anda Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma üyesi olan Aleksandır Boroday'ın da doğrudan Vardanyan tarafından finanse edildiği öğrenildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.