SON DAKİKA
Hava Durumu

Fatih Sultan Mehmet'i fethe hazırlayan sır ne?

Tarihçi yazar Nermin Taylan Erkutlu, Kırım Haber Ajansına (QHA) verdiği özel röportajında Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'un fethiyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 18:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fatih Sultan Mehmet'i fethe hazırlayan sır ne?

Selahaddin Kaşgarlı
QHA Ankara

Tarihler 29 Mayıs 1453’ü gösterdiğinde Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi gerçekleşti. Siyasi tarihçilerin büyük bir Mareşal olarak gösterdiği henüz 21 yaşındaki Osmanlı Devleti’nin hükümdarı II. Mehmet’in (Fatih Sultan Mehmet) başında olduğu ordu, 6 Nisan 1453’te başlattığı Konstantinopolis kuşatmasını kazandı.

Osmanlı padişahı Sultan II. Mehmet Han, 571 yıl önce bugün 29 Mayıs 1453’te İslâm Peygamberi Hazreti Muhammed'in, "Konstantiniyye muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır. Onu fetheden ordu ne güzel ordudur." sözleriyle müjdelediği Bizans idaresindeki İstanbul’u fethederek, büyük Türk imparatorluğunun başkenti yaptı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'un fethindeki en önemli etkenlerinin ne olduğunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul’un fethinden önce hangi başarıları elde ettiğini, Fatih Sultan Mehmet'i fethe hazırlayan maddi ve manevi gücün ne olduğunu, Fatih Sultan Mehmet ve bu konuda merak edilenleri, tarihçi yazar Nermin Taylan Erkutlu Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

SELÇUKLU’NUN DA KIZIL ELMASI

İstanbul'un fethindeki en önemli etkenlerden birisinin, fethin Selçuklu'dan Osmanlı'ya miras kaldığına dikkat çeken Erkutlu, "Selçuklu’nun da kızıl elması Doğu Roma İmparatorluğu'ydu. Doğu Roma İmparatorluğu'nu alt etmek bir şekilde vasal devlet olarak kendisine bağlamak Selçuklu’nun da hedefiydi. Yani Sultan Alparslan daha sonrasında Melikşah ve yine Türkiye Selçuklu Devleti’ndeki hükümdarlar da Roma İmparatorluğu’nu ele geçirmek istiyorlardı. O sebeple biz sadece Osmanlı’nın, İstanbul’un fethini arzuluyor dememiz yanlış olur. Bu, Osmanlı'ya Selçuklu Devleti’nden miras kalmıştır" ifadelerini kullandı. 

GÖZÜ KARA VE TEVEKKÜLÜ SEVEN BİR LİDER

Osmanlı İmparatorluğu'nun geniş bir coğrafyaya hakim olmasının, bir diğer önemli başarı ve etken olduğunu dile getiren Erkutlu, Osmanlı'nın bir Türk taktiği olan Turan taktiği ile fethe giden yolu açtığını vurguladı. Erkutlu İstanbul'un Fatihi Sultan 2. Mehmet'in gözü kara ve tevekkülü seven bir lider oluşunun fethi hızlandırdığını belirterek, 'Çandarlı Halil Paşa’nın 'Dedeniz babanız yapamadı. Siz de yapamazsınız' demesi üzerine Fatih Sultan Mehmet, 'Ben başka padişahlara benzemem, ben Fatih Sultan Mehmet' diyecek ve nihayetinde İstanbul’u fethedecekti." dedi.

FATİH SULTAN MEHMET’İN EN ÖNEMLİ SIRRI

Fatih Sultan Mehmet’in en büyük sırrı kendisine Kur’an-ı Kerim’i rehber alması ve dersine en güzel şekilde çalışmasıydı diyen Erkutlu, 1451 yılında tahta oturan 2. Mehmet'in İstanbul surlarının dibine kadar gelip surların kaç metre arayla yapıldığını, hendeklerin kaç metre olduğunu, duvar kalınlıklarını en ince ayrıtılarına kadar hesapladığını söyledi. Erkutlu son olarak Fatih'in İstanbul'u fethetmesinde yatan sırrı söyle anlattı, "Bir işe başladığında yarım bırakma' ayetince Fatih Sultan Mehmet’in en önemli sırrı onun İslam’ı çok iyi bilmesi, Kur’an-ı Kerim’e çok iyi hakim olması, kendine rehber edinmesi ve dersine en güzel şekilde çalışmasıydı." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.