SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya çapında son teknolojiyle donatılmış denizaltı: TCG Pirireis göreve hazır!

Reis Sınıfı Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin ilki TCG Pirireis denizaltısını ve projeye dair detayları Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya çapında son teknolojiyle donatılmış denizaltı: TCG Pirireis göreve hazır!

Şerife Beyza Satılmaz / QHA ANKARA

Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla  24 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, Reis Sınıfı Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin ilki olan TCG Pirireis denizaltısının bu törenle birlikte yarın hizmete gireceğini duyurdu. Törende Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı Pirireis’in yanı sıra Hızırreis denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimlerine, Muratreis denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine başlayacak. Ayrıca YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3 bin tonluk denizaltı havuzu da yarın hizmete girmiş olacak.

TCG Pirireis (S-330), Aralık 2019’da Gölcük Tersanesi’nde başarıyla havuza indirilmişti. Kırım Haber Ajansı (QHA), Reis Sınıfı Yeni Tip Denizaltı Projesi'ne (Type-214 TN) ve ilki yarın envantere girecek olan Pirireis denizaltısına ilişkin detayları Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan’a sordu.

Erkan, Reis sınıfı denizaltısının Alman tasarımı tip 214 sınıfı denizaltının geliştirilmiş modeli olduğunu ve dünyada Yunanistan, Portekiz, Güney Kore tarafından kullanıldığını aktardı. Pirireis denizaltısının en önemli özelliğine ilişkin Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP) karşımıza çıkmaktadır. Denizaltının pervanesini döndürmek için alıştığımız klasik dip bataryalar değil yakıt hücreleri kullanılıyor. Bu hücrelerde de en önemli bileşen hidrojen. Yani sıvı hidrojen ama yakıt olarak kullanılıyor.”  ifadelerini kullandı.

Bu sisteme sahip denizaltılar, nükleer tahrikli denizaltılardan sonra en stratejik denizaltı gemileri olarak geçiyor. AIP, denizaltının su altında uzun süre faaliyet göstermesini sağlıyor.

DÜNYADAKİ EN SON TEKNOLOJİNİN KULLANILDIĞI DENİZALTILARINDAN BİRİ

Pirireis denizaltısının tam 9 yılda tamamlandığını söyleyen Erkan “67,5 metre uzunluğunda, 13 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde dünyadaki en son teknoloji kullanılan denizaltılarından biridir.”  dedi.

PİRİREİS DIŞINDA 5 DENİZALTI DAHA ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA FAALİYET GÖSTERECEK

İnşa ve donatım faaliyetleri Gölcük Tersane Komutanlığında devam eden 5 adet Reis Sınıfı Denizaltılardan; TCG Hızırreis (S-331) 2025, TCG Muratreis (S-332) 2026, TCG Aydınreis (S-333) 2027, TCG Seydialireis (S-334) 2028, TCG Selmanreis (S-335) ise 2029 yılında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.

Erkan, projede HAVELSAN, ASELSAN gibi 100’den fazla firmanın yer aldığını kaydetti.

"EN ÖNEMLİ GELİŞME YERLİLİK ORANLARININ YÜKSELMESİDİR"

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, son olarak Türkiye açısında projeyi değerlendirerek şu ifadelere yer verdi:

“Bu denizaltı inşa programındaki en önemli gelişme yerlilik oranlarının yükselmesidir. İlk inşa edilen Pirireis ile son inşa edilecek olan Selmanreis'e baktığımızda, son denizaltının büyük çoğunluğunun yerli sistemlerle donatılmış olduğunu göreceğiz. Bir önceki denizaltıda planlı programlı olarak  yabancı olan sistemler, bir sonraki denizaltıda yerli olarak entegre ediliyor.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.