SON DAKİKA
Hava Durumu

Dr. Metin Ömer'in Romanya'daki Türk Tatar toplumunu ele aldığı kitabı İstanbul’da tanıtıldı

Romanya'daki Kırım Tatarlarından tarihçi Dr. Metin Ömer'in "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" adlı kitabının tanıtımı, 8 Eylül 2023'te İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2023 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dr. Metin Ömer'in Romanya'daki Türk Tatar toplumunu ele aldığı kitabı İstanbul’da tanıtıldı

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi, Tarihçi, Araştırmacı ve Köstence Ovidius Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Metin Ömer'in, "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" isimli kitabının tanıtımı gerçekleştirildi. 

KİTAP TANITIMI ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ'NDE GERÇEKLEŞTİ

İstanbul Romen Kültür Merkezinin davetiyle 8 Eylül 2023 tarihinde saat 18.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) Çok Amaçlı Salonu'nda Dr. Metin Ömer, eseri üzerine konuşurken; okuyucular için kitabını imzaladı. 

Kitap tanıtım etkinliğinde eseri hakkında sunum yapan Dr. Metin Ömer, "Türkiye’de beni kendi ailelerinin bir ferdi olarak gören insanlarla karşılaştım ve bugün hatta bu kısa sürede yeni dostluklar edindim. Dolayısıyla Türkiye’ye, İstanbul’a, Ankara'ya her geldiğimde sanki tekrar eve dönmüş gibi hissediyorum. Dolayısıyla bu güzel organizasyonu düzenleyen Romen Kültür Merkezi'ne ev sahipliği yapan Atatürk Kültür Merkezi'ne teşekkürü bir borç bilirim" ifadelerini kullandı.

Dr. Metin Ömer, Türkiye’de eğitim görmesine vesile olmuş kurumlara da teşekkürlerini bildirdi. Ömer, “Teşekkürlerle başladığım için teşekkürlerle devam etmek istiyorum. Doktorayı Türkiye'de Hacettepe'de yapabilmemi sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığından daha sonra Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığından faydalandığım burslar imkan vermiştir. O yüzden ayrıca bu kurumlara da teşekkür etmek isterim” dedi.

DR. METİN ÖMER, "İKİ DÜNYA SAVAŞI ARASINDA ROMANYA'DAKİ TÜRK TATAR TOPLUMU VE TÜRKİYE'YE GÖÇLER" KİTABINI ANLATTI

Metin Ömer, sahasındaki tek akademik çalışma olarak nitelendirdiği eserinde, Romanya arşivlerinden ilk kez kullanılan belgelerin yer aldığı Romanya Türk Tatar toplumuna dair gün yüzüne çıkmayan çok sayıda konuyu irdelediğini belirtti. Dr. Metin Ömer'in yeni kitabı hakkındaki değerlendirmeleri şu şekilde:

"Bu çalışmada Romen arşivlerinden ilk kez kullanılan belgelerin yanısıra Türk ve Fransız arşiv belgelerinden de yararlanılmıştır. Ayrıca konuyu aydınlatma ve çalışmaya orijinallik katma açısından sözlü tarih çalışmalara da yer verilmiştir. Kullanılan kaynaklar ve sunulan perspektiflerden dolayı bu kitap sahasındaki tek akademik çalışmadır.

Bu çalışmada, iki dünya savaşı arası dönemde Romanya’dan Türkiye’ye gerçekleşen göçler, başlıca dört boyutta incelenmiştir: Romanya’daki Türk-Tatar toplumu, Romanya Devleti, Türk Devleti ve Romanya-Türkiye ilişkileri. Göçlerin sebepleri ve neticeleri bu boyutlar ekseninde gelişmiştir.

Bu çalışmanın üç ana özelliği vardır: Öncelikle basılı ve basılı olmayan Romence ve Türkçe kaynakları kullanarak Romanya, Türkiye ve Türk-Tatar toplumu hakkında perspektifler sunabilmektir. İkincisi, bu eserde dünya savaşları arası dönemdeki göçlerin daha önce başlayan bir sürecin devamı olduğunu göstermeye çalışılmıştır. Üçüncü olarak bu çalışma, her iki dildeki kaynaklara başvurarak yeni bir yorum ortaya koymayı amaçlamaktadır. Göçlerin en belirgin sonucu Dobruca’nın yapısının değişmesi olmuştur. Gerek Kuzey Dobruca’da gerekse Güney Dobruca’da Romanya sınırlarına dâhil olunduğu esnada çoğunlukta olan Türk-Tatar toplumunun nüfusu zamanla önemli ölçüde azalmış ve Müslümanlar azınlığa düşmüştür. Ayrıca, bu nüfus azalması Dobruca bölgesinde Türkler/Kırım Tatarları tarafından asırlar boyunca geliştirilen maddî kültürün de kısmen silinmesine yol açmıştır."

Tarihçi Dr. Metin Ömer'in doktora tezi olan bu konu aynı başlık ile Romanya'da 2020 yılında yayımlanmıştı. Ömer'in, Romanya'daki Türk ve Tatar halkının Türkiye'ye göç etmesini konu edinen "İki Dünya Savaşı Arasında Türklerin ve Tatarların Romanya'dan Türkiye'ye Göçleri (EMIGRAREA TURCILOR ȘI TĂTARILOR DIN ROMÂNIA ÎN TURCIA ÎNTRE CELE DOUĂ RĂZBOAIE MONDIALE)" isimli eseri Rumence'ye çevrilerek piyasaya sürülmüştü. Kitabın önsözünü Prof. Dr. Hakan Kırımlı yazmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.