SON DAKİKA
Hava Durumu

Cihat Yaycı: Zürafa Adası Türk toprağıdır

Kırım Haber Ajansı, Ege Denizi'nde Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olan 176 ada ve adacıktan birisi olan Zürafa Adası ile ilgili merak edilenleri, Müstafi Tümamiral, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı'ya sordu.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2023 23:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 01:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cihat Yaycı: Zürafa Adası Türk toprağıdır

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Yunan medyası, 29 Ekim 2023 tarihinde Ege Denizi'nde bulunan Zürafa Adası'nı Türkiye'nin "ilhak" ettiğine dair iddiayı ortaya attı. Kırım Haber Ajansı (QHA), Yunanistan'ın provokasyon kokan hamlelerine tepki gösteren ve konuyu yakından takip eden Müstafi Tümamiral, MAVİ VATAN Türk Denizcilik ve Global Stratejiler (DEGS) Merkezi Başkanı, İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihat Yaycı’ya merak edilen konu başlıklarını sordu. Doç. Dr. Yaycı, "Zürafa Adası, Türk toprağıdır" ifadelerini kullandı.

"ZÜRAFA ADASI TÜRK TOPRAĞIDIR"

Kırım Haber Ajansı ilk olarak Cihat Yaycı’ya "Türkiye, bu konuyu nasıl mukabele etmeli?” sorusunu yöneltti. Yaycı, “Biz 100 yıldır o bölgedeyiz, Zürafa Adası da bizim adamız” sözleriyle başladığı konuşmasında, Türkiye Dışişleri Bakanlığından bu hususta bir tepki beklediğini belirtti. Doç. Dr. Yaycı, Zürafa Adası konusunu görevde iken defaatle dile getirdiğini ve kaleme aldığı “Yunanistan’ın Talepleri (Ege Sorunları) Soru ve Cevaplarla” kitabında Ege Adaları meselesine ayrı bir bölüm ayırdığını ifade etti.

Yaycı, kitabında Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege'deki adalar meselesine eğilmesi gerektiğini işaret ederek, EGEYDAK’a (Egemenliği Antlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmeyen Ada, Adacık ve Kayalıklar’a) dahil olan 176 adanın isminin açıklanmasını talep ettiğini bir kez daha vurguladı.

Zürafa: Türkiye ve Yunanistan arasında bir sorun daha - Yetkin Report

"TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ZÜRAFA ADASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMALI"

Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Bu açıklamayı yapacak olan taraf Millî Savunma Bakanlığı değildir. Bakanlık savunma ile ilgilenir. O zaten gereğini yapmış, burada tatbikat ilan etmiştir. Tatbikat alanının içerisine de kendi adası olarak Zürafa Adası’nı koymuştur. Zürafa Adası’nın Türkiye’ye ait olduğu açıklamasını Dışişleri Bakanlığının yapması gerekir” ifadelerini kullandı. Zürafa Adası’nın Türk toprağı olduğunu vurgulayan Yaycı konuşmasında, “Suyun üzerinde ufacık, toplu iğnesi kadar baş gösteren bir adanın 6 millik çapında bir kara suyu toprağı vardır. Oraya hiçbir devlet giremez. Bu da bir Gemlik ilçesi kadardır” dedi.

"ZÜRAFA ADASI TÜRK'ÜN DEĞİLDİR DİYEN HİÇBİR DENİZCİ YOKTUR!"

Öte yandan Yaycı, Milli Güvenlik Kurulu kararına istinaden 1997 yılında asker, diplomat ve tarihçilerden oluşan 40 kişilik grubun, Lozan Anlaşması’nda ismi geçmeyen 176 adayı ortaya koyduğunu ifade etti. Bilinen 174 ada/adacığın Yunanistan’a devredilmediğine dair bir raporun bulunduğunu dile getiren Yaycı, “Hiçbir denizci yoktur ki ‘Zürafa Adası Türk'ün değildir’ desin” vurgusu yaptı.  

"YUNANİSTAN, TÜRKİYE'YE MEYDAN OKUYOR"

Kırım Haber Ajansının, “Yunanistan’ın 6-9 Kasım 2023 tarihleri arasında Zürafa Adası’na komşu olan Semadirek Adası’nda yapılan gerçek silahlarla ve düz yörüngeli mermilerle atış eğitimi bir tehdit miydi?” sorusuna Yaycı, Yunanistan’ın Türkiye'ye meydan okuduğunu belirtti. Ayrıca, Yunanistan’ın Türkiye’ye ait ada ve adacıkların üzerinde hak iddia ettiğinin altını çizen Yaycı, “Anadolu ve Trakya Yarımadası’nın 3 mili içindeki adalar bizimdir. İsmen devredilen adaların 3 millik kara suyu dışında kalan adalar da bizimdir” bilgisini verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.