SON DAKİKA
Hava Durumu

Berlin’deki sergi dünyaya Kırım direnişini anlatıyor

Avrupa'nın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Berlin’deki Çarli Kontrol Noktası Müzesi'ndeki “Kırım Ukrayna’dır, Ukrayna Avrupa’dır” başlıklı sergi, 2014 yılında KTMM girişimiyle başlayan ve günümüzde farklı şekillerde devam eden Kırım’ın direnişinin hikayesini dünyaya anlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2024 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2024 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Berlin’deki sergi dünyaya Kırım direnişini anlatıyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de, 2023 yılında açılan “Kırım Ukrayna’dır, Ukrayna Avrupa’dır” başlıklı sergi, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin tarafından imzalanan büyük Kırım Tatar bayrağı ve KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e ait eşyalarla zenginleştirilecek.

Avrupa'nın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Berlin’deki Çarli Kontrol Noktası Müzesi'ndeki (Mauermuseum am Checkpoint Charlie) “Kırım Ukrayna’dır, Ukrayna Avrupa’dır” başlıklı sergi, KrımSOS sivil toplum kuruluşu desteğiyle hayata geçirildi. Rusya’nın dünyaya yaymaya çalıştığı sözde “Kırım tarihi olarak Rusya’ya aittir” mitini çürüten sergi; Kırım’ın 2014’te Rus işgaline karşı gösterdiği direnişi, Ukrayna yanlısı tutumları yüzünden baskıya uğrayan insanların hikayeleri, Rusya’nın KTMM'ye karşı baskıları anlatılıyor. 

Ayrıca sergide, Rusya’nın Kırım’da alıkoyduğu siyasi tutsakların sayısı ve onlara uygulanan baskılar hakkında bilgi veriliyor. Kremlin yönetiminin yarımadayı bir askeri üsse dönüştürdüğü ve çeşitli propaganda teknikleri ile işgalcilerin Kırımlı çocukları da askeri propagandaya tâbi tuttuğu gösteriliyor.

SERGİYE YENİ OBJELER EKLENECEK

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan sanat ve belgesel projelerinin küratörü, sanatçı Leonora Yanko, sergideki objelere KTMM Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin ayrıca diğer tanınmış kişiler tarafından imzalanan 2 metrelik Kırım Tatar bayrağının ve Rus esaretinden kurtarılan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e ait eşyaların ekleneceğini bildirdi.

Yanko, “Bana bu bayrağın özelliği, Avrupa'daki, Berlin'deki sergi için neden önemli olduğu soruldu. Kırım’ın direniş hikayesi 2014 yılında KTMM girişimiyle başladı, ama bunu maalesef Ukrayna’da bile herkes bilmiyor. Avrupalılar için Kırım ve 2014 yılında başlayan direniş bizim direnişimizin az bilinen bir bölümüdür. Kırım Tatar bayrağı tüm dünyada tanınsın istiyorum, bayrağa imza atan kişiler ise onu özel kılacak.” şeklinde konuştu.

Yanko, Kırım Tatar bayrağının 2014’ten sonra işgalcilerin baskısı nedeniyle Kırım’ı terk etmek zorunda olan ve şu an Kırım’ı işgalden kurtarma üzerinde çalışan kişiler tarafından imzalanacağını aktardı.

"SERGİ DÜNYA'YA KIRIM'DAKİ DURUMU ANLATIYOR"

Berlin’deki Çarli Kontrol Noktası Müzesi'ni her gün farklı ülkelerden gelen yüzlerce turistin ziyaret ettiğini belirten sanatçı, “Şu an amacımız; dünyaya Kırım’daki durumu anlatmaktır, Kırım’daki direnişin var olduğunu ve insanların farklı şekilde direniş sergilediğini göstermektir. Sergimiz dünyaya Kırım Tatarlarını, onların Kırım’daki rolü hakkında bilgi veriyor, Kırım’ın Kırım Tatarlarının ve Avrupa’nın mirası olduğunu gösteriyor.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.