SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD'de Kırım Cemiyeti binasının açılış töreni yapıldı

ABD'nin New York şehrinde dün Kırım Tatarları için bünyesinde cami ve kültür merkezi bulunan cemiyet binasının açılışı gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2023 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'de Kırım Cemiyeti binasının açılış töreni yapıldı

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Kırım Tatarları, dün dikkat çeken bir etkinliğe imza attı. ABD'nin New York şehrinde bünyesinde cami ve kültür merkezini barındıran Kırım Tatarları için inşa edilen Kırım Cemiyeti binasının açılış töreni yapıldı.

17 Eylül 2023 tarihinde Kırım Türkleri Amerikan Derneğinde gerçekleşen açılış törenine; Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya ile ABD'deki Kırım Tatar diasporası ve Türk-Amerikan toplumu üyeleri katıldı. 

Resim

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, açılış törenine ilişkin, "ABD’deki Kırım Cemiyetinin açılışına katıldık. Yenileme çalışmalarıyla daha ferah ve amaca uygun bir alana kavuşan Kırım Camii’nin tüm soydaşlarımıza ve bölgedeki tüm Müslümanlara hayırlı olmasını diliyorum. Dünyanın neresinde olursa olsun Kırımlı soydaşlarımızın hep yanında durduk; durmaya da devam edeceğiz" dedi.

KIRIM CEMİYETİ BİNASI 1971'DE SATIN ALINDI

Kırım Türkleri Amerikan Derneğinin (American Association of the Crimean Turks) eski Başkanı ve Denetim Kurulu Başkanı Huriye Altan, ABD'de açılışı gerçekleşen Kırım Cemiyeti binası ile ilgili Kırım Haber Ajansına (QHA) özel açıklamalarda bulundu.

ABD'deki Kırım Tatar diasporasının önde gelen isimlerinden olan Huriye Altan yeni açılan Kırım Cemiyeti binasının 1971'de satın alındığını aktararak, "71 yılında binamız alındı. Orası çok eski bir dikiş fabrikası binasıydı. O zamanlar birliğimizin üyeleri kendi elleriyle tadilat ettiler. Bina 3 katlı olup bodrum, giriş ve 1. kattan oluşuyor. İlk önce bir toplantı salonu, daha sonra öğrenciler için sınıflar, ardından da 1. katına bir cami yapılıyor. Bina çok eski olduğu için çok büyük bir tadilat yaptık. Her yeri tekrar yıkıp elektirik sitemini yeniden döşedik. Binanın temeli sağlamlaştırıldı. Belediyeden alınan izinler çerçevesinde inşaatımıza iki yıl titizlikle devam ettik" ifadelerini kullandı.

Ukraine crisis escalates: anti-Tatar violence in Crimea feared — U.S. Navy  destroyer steams towards Black Sea – New York Daily News

250 KİŞİLİK BİR KAPASİTEYE SAHİP SALON

Altan, tadilatı yeniden yapılan Kırım Cemiyeti binasında farklı etkinliklerin sürekli yapılacağını dile getirerek, "Şu anda binamızın 1. katına yeniden cami yapıldı. Cenaze yıkama yerimiz ve İmam için bir lojman yapıldı. Giriş katındaki toplantı salonu yenilenerek 250 kişilik bir kapasiteye sahip salon haline getirildi. Burası değişik şekillerde kullanılacak. Burada toplantı, konferans, Ramazan aylarında bir ay boyunca iftar programları, düğün, nişan, kına gecesi, sünnet düğünü gibi farklı etkinlikler yapılacak. Ayrıca geniş bir mutfağı ve restoranı var. Alt katta ise İsmail Gaspıralı Okulu, müze, dans çalışma salonu, idarecilerin kullanacağı toplantı salonu ve bir ofisimiz var" dedi.

"GAYEMİZ BİZDEN SONRAKİ NESİLLERE DİLİMİZİ, DİNİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ DEVRETMEK"

Kırım Cemiyeti binasının inşaatı sürecinde üyelerin çabalarını ve maddi desteği hakkında konuşan Altan, "Bu inşaat çok büyük bir masrafa mâl oldu. Masrafların hemen hemen yarısını birliğimizin üyelerinin ve üye olmayanların yaptığı yardımlarla topladık. Büyük bir kısmını da Vakfbank'tan kredi çekerek aldık. Türkiye'nin farklı kurumlarından Diyanet, TİKA ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına, cemiyetim adına mektup yazdık bu konuda bize yardım etmeleri için, ancak ne yazık ki henüz hiçbir yerden bir yardım gelmedi. Cemiyetin yardıma ihtiyacı var çünkü üyelerimizin tamamı gönüllü olarak çalışıyor. Hem krediyi ödememiz gerekiyor. Gençlerimiz, eski yerimize gelmiyorlardı, çünkü yerimiz çok eskiydi. Yerimizin yenilenmesi ile birlikte daha modern bir hale dönüştü ve bu nedenle artık daha çok gencimizin geleceğine inanıyoruz. Gayemiz bizden sonraki nesillere dilimizi, dinimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi aşılayarak onlara devretmek" ifadelerini kullandı.

Resim

"BİZ TAMAMEN GÖNÜLLÜ ÇALIŞAN BİR GRUBUZ"

Altan, son olarak birliğin tamamen üyelerin yardımlarıyla ayakta olduğunu ifade ederek, "Biz tamamen gönüllü çalışan bir grubuz. Dünyanın hiçbir yerinden bize şu ana kadar herhangi bir yardım gelmedi. ABD hükumetinin de öyle bir programı yok. Tamamen üyelerimizin yardımları ve kendi çabalarımızla buraya kadar geldik. Çalışanların tamamı gönüllü olarak çalışıyor. Bu projeyi uzun yıllardan beri düşünüyorduk zor bir durumdaydık. Buna cemiyetimizin şu an ki Başkanı Nariman Hasanov cesaretle başladı. 'Ben bu binayı yaptıracağım' diyerek cesaretle girişti. İyi ki girişti. Onun cesareti sonrasında biz de ona destek verdik. Bütün bankacılık işlemlerini ben yaptım bir emekli bankacı olarak. Sekreterimiz Dilek bütün kağıt işlerini halletti. Bir başka mimar üyemiz cemiyetimizin iç mimarisi ile ilgili bütün işleri yaptı. Gayet güzel bir şekilde çalıştık ve bugüne kadar gelebildik. Bundan sonra daha iyi işlere imza atacağımıza inanıyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.