SON DAKİKA
Hava Durumu

Mısır'ın Sakkara bölgesinde 4 bin 300 yıllık mumya bulundu

Mısır'ın Sakkara bölgesinde Firavun dönemine ait yeni mumyalar keşfedildi. Mısır'ın altıncı hanedanı krallarından I.Pepi'nin mezarı ve o döneme ait birçok eşya bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 08:19
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 09:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mısır'ın Sakkara bölgesinde 4 bin 300 yıllık mumya bulundu

Mısır’ın Giza kentinde yer alan yüzlerce yıllık tarihi Sakkara bölgesinde antik Mısır'a ait yeni eserlerin keşfedildiği bildirildi. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarda, Mısır'ın altıncı hanedanı krallarından I.Pepi'nin mezarı ve o döneme ait birçok eşya bulundu. Ayrıca Firavun Hanedanlığı dönemine ait bir mumya ile 9 heykel ve bazı değerli eşyalar bulundu. Altın varakla kaplı mumyanın tam 4 bin 300 yıllık olduğu belirtildi. 

"BUGÜNE KADAR BULDUĞUMUZ EN ESKİ MUMYA OLDU”

Mısırlı arkeolog ve eski Tarihi Eserler Bakanı Zahi Havas yapılan  arkeolojik çalışmalar ile ilgili, “Bulunan mumya bir adama ait. Adı Heka Şibs. Bu tabut 4 bin 300 yıldır hiç açılmamış. Bu, kraliyet mumyaları dışında bugüne kadar bulduğumuz en eski mumya oldu” ifadelerini kullandı.

Havas, bulunan eserlerin 5'inci Firavun Hanedanlığı (MÖ 2487 ile MÖ 2449 arası) ile 6'ncı Firavun Hanedanlığı (MÖ 2345 ile MÖ 1821 arası) dönemlerinden olduğunu belirtti. Mumya, başkent Kahire'nin güneyindeki Sakkara Nekropolü’nde, 15 metrelik bir sütunun altında keşfedildi. Bölgede üç mezar daha bulundu. Mezarlar arasında çok sayıda çanak çömlek de dahil, başka birçok eşyaya da rastlandığı bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.