SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'nın "Kültür Güçleri" Ankara'da coşkulu bir konsere imza attı

Türkiye turnesine çıkan Ukrayna'nın "Kültür Güçleri" grubu, 6 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinde konser verdi. Ukraince, Kırım Tatarca ve Türkçe şarkılar seslendiren grup izleyenlerin beğenisini topladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 22:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'nın "Kültür Güçleri" Ankara'da coşkulu bir konsere imza attı

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri korosunda görev yapan asker ve Ukraynalı sivil sanatçılardan oluşan "Kültür Güçleri" grubu, Türkiye turnesi kapsamında İstanbul'un ardından başkent Ankara'ya geldi. Grup, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından tertip edilen etkinlikte, 6 Eylül'de Büyükelçilik binasında sahne aldı.

Şimdiye kadar 3 binden fazla konser veren grup, saat 18.30'da izleyicisiyle buluştu. Gecede, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve eşi Katerina Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclis (KTMM) Üyesi, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkanı, İstanbul Üniversitesi ve Tavriya Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

Program Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar'ın konuşmasıyla başladı. Bondar, "Yalnızca savaştan değil, yaşamdan bahsedeceğiz. Çünkü bizim amacımız hayatta kalmaktır. Bu mücadelemizi bu doğrultuda veriyoruz." diyerek başladığı sözlerine konserin amacının Ukrayna ve Türkiye arasındaki kültürel bağı güçlendirmek olduğunu kaydetti. Eserlerin Ukraince, Kırım Tatarca ve Türkçe olarak seslendirileceğine dikkat çeken Bodnar, kültürlerin birbiriyle ilişkisine de işaret etti.

"KALPTEN KALBE GİDEN YOL SANAT İLE OLUR"

Ardından Kültür Güçleri Proje Sahibi, Grup Şefi ve Ukrayna Ordusu Askeri Mıkolay Serga bir konuşma yaptı. Grubun, cephede Rus saldırılarına karşı direniş gösteren Ukrayna askerlerine moral ve motivasyon sağlamak amacıyla kurulduğunu ifade eden Serga, müzik ve sanatı, zafere giden yolda kullandıklarını vurguladı.

Serga, Ukrayna'nın komşusu olan Türkiye ile kültürel açıdan çok benzediğini belirterek, "İyi ilişkiler yürütmek ve iyi partnerlik gözetmemiz gereken ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bunu en verimli şekilde gerçekleştirmenin yolu da kültürden geçiyor. Kalpten kalbe giden yol müzikler, sesler ve sanat ile olur." dedi.

UKRAYNA MİLLΠÇALGISI BANDURA İLE ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ

Konuşmaların ardından Ukrayna ordusunda subay olarak görev yapan, Ukrayna Onur Sanatçısı Taras Stolyar, Ukrayna'nın millî enstrümanı olan bandura ile Kültür Güçleri Şefi Mıkolay Serga'nın seslendirdiği şarkıya eşlik etti. İzleyenlerin beğenisini toplayan Stolyar, bandura ile başarılı performans sergiledi. Ardından gönüllü olarak orduya katılan Syolyar, 62 telden oluşan hafif tınılı bandura ile Çanakkale Türküsü'nü icra etti. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Onurlu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu solisti, Kırım Tatar sanatçı İsmail Kurtumer ise kaleme aldığı Kırım Tatar askerî marşını okudu. Ukrayna'nın birçok yerinde ve askerlerin dilinde olan marş, geceye birlik duygusu kazandırdı.

UKRAYNALI GENÇ SANATÇIDAN BAĞLAMA İLE KAVAL PERFORMANSI

Kırım Tatar sanatçı, filolog ve Kültür Güçleri grubu solisti Safiye Lenterkızı da sahnede Ukraince ve Kırım Tatarca şarkılar seslendirdi. Ukraynalı sanatçı Oleksiy, Kırım Tatar kalpağı ile çıktığı sahnede bağlama ve kaval çalarak Lenterkızı'nın seslendirdiği Kırım Tatar yırlarına eşlik etti. Ardından gece, Kırım Tatar sanatçılar Kurtumer ve Lenterkızı'nın seslendirdiği "Ben sana gül demem, gülün ömrü az olur" ve "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküleriyle devam etti.

TIME dergisi tarafından "Yılın İnsanı" seçilen, Ukrayna Halk Çalgıları Milli Akademi Orkestrası üyesi, ünlü opera sanatçısı, Sergiy İvançuk'un gönüllü olarak orduya girdiği ve bir aileyi Harkiv'den tahliye ederken 5 Rus mermisinin hedefi olduğu belirtildi. Akciğeri patlayan İvançuk yaşama şansı yokken Kültür Güçleri grubuna dahil olarak yaşadıklarını, Ukraince parçalarla seslendirdi.

Konser, Lenterkızı'nın Ukrayna ve Türkiye millî marşlarını okuması ile sonlandı. Ardından grup üyeleri, misafirler ve Büyükelçilik çalışanları toplu olarak fotoğraf çektirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.