SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskiy: Rus esaretindeki Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması için birçok ülkeyle çalışıyoruz

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, işgalci Rusya tarafından alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklarının serbest bırakılmasına dair müzakerelerin çok zor geçtiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 19:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskiy: Rus esaretindeki Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması için birçok ülkeyle çalışıyoruz

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya tarafından alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsakların Rus esaretinden kurtarma sürecinin çok zor ilerlediğini ifade etti.

Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi çerçeveside düzenlen basın toplantısında gazetecilerin sorlarını yanıtlayan Zelenskıy, Kırım Tatar siyasi tutsaklarının Rus esaretinden kurtarılmasına dair, “Kırım Tatarları dahil siyasi tutsakları Rus esaretinden kurtarma konusundaki müzakereler genel olarak çok zor geçiyor. Savaş esirlerinin değişimi yapılıyor çünkü savaş esirlerini savaş esirleriyle değiştirebiliyoruz. Ancak Kırım Tatarlarının durumu farklı, onların yasa dışı olarak alıkoyduklarını biliyorsunuz.” dedi.

Siyasi tutsaklarının serbest bırakılması için ortakların “herkes herkese karşılık” formatında takas yapılması için Rusya’ya baskı yapması gerektiğini belirten Zelenskıy, “Şimdilik bunu başka şekilde yapmak çok zor. Ortaklar aracılığıyla çalışıyoruz. Biliyorsunuz biz Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Türkiye üzerinden çalışıyoruz. Azerbaycan'la çalışıyoruz. Müslüman olanlar da dahil olmak üzere geniş temsil ve nüfuza sahip tüm ülkelerle çalışıyoruz. Ancak şu anki başarı gördüğünüz gibidir.” şeklinde konuştu.

KIRIMLI SİYASİ TUTSAKLARIN SAYISI: 219

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Temsilciliği, Ağustos 2024’te Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde yönetim tarafından yasa dışı olarak alıkonulan siyasi tutsakların sayısının 219’a çıktığını bunlardan 133’ünün Kırım Tatarı olduğunu bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.