SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uluslararası Kıyiv Film Festivali'nde Kırım Tatar Günü etkinliği

53. Uluslararası Kıyiv Molodist Film Festivali çerçevesinde Kırım Tatar Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlik çerçevesinde film gösterimi ve panel gerçekleştirilirken ayrıca Kırım ve Kırım Tatarları konulu sergiler tertip edildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2024 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2024 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uluslararası Kıyiv Film Festivali'nde Kırım Tatar Günü etkinliği

26 Ekim-3 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenen 53. Uluslararası Kıyiv Molodist Film Festivali çerçevesinde Kırım Tatar Günü etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik 30 Ekim 2024 tarihinde Kıyiv’deki Sinema Evi’nde tertip edildi.

Etkinlik çerçevesinde Kırım Tatar yönetmen Ahtem Seyitablayev’in “Başkasının Duası” filminin gösterimi yapıldı. Ayrıca “Hafıza ve Gelecek: Sinema ve Kültürde Kırım, Dönüş Hikayesi" başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde Kırım'ın Ukrayna'nın sinematografi, sanat ve kültürel mirasındaki rolü ele alındı.

Panelde konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna'daki gençlerin Kırım Tatar halkının tarihini ve kültürünü öğrenme konusunda ilgili olduğunu belirterek, “Kırım'a, tarihine ve Kırım Tatar halkına büyük bir ilgi olduğunu görüyorum. Genel olarak Ukrayna'da Kırım Tatar kültürüne ve Kırım Tatar tarihine ilginin giderek arttığını kabul etmek gerekir. Ki, bu hoş bir şeydir.” dedi.

Çubarov, KTMM'nin yakın zamanda Kırım Tatar tarihi ve genel olarak Yarımada'nın tarihi üzerine araştırma yapacak kişilerin çevresini genişletmek amacıyla ilgili gençleri bir araya getirmeyi ve genç bilim insanları Türkiye, Litvanya ve diğer ülkelerden gelen Kırım Tatar araştırmacıları ile tanıştırmaya planladığını bildirdi.

Kırım Tatar sunucu ve tarihçi Gülnara Abdulayeva, Kırım’ın tarihinin anlatılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bunun konuşulması gerekiyor. Çünkü Kırım sadece trajik bir hikaye değil aynı zamanda bir refah hikayesidir. Bunun nasıl gerçekleştiğini adım adım göstermemiz, nasıl bir acımasız komşuya sahip olduğumuzu göstermemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Kırım Tatar Günü etkinlik çerçevesinde üç sergi tertip edildi. Bunlar arasında; Kırım Tatar millî kıyafetleri ve takılarından oluşan "Kırım Kimliği Sergisi", ressam Dmıtro Dotsenko ile Elzara Oiseau’nun resimlerinden oluşan sergi ile 1944 Kırım Tatar Sürgünü sırasında yaşanan olayları anlatan resim sergisi katılımcıların beğenisine sunuldu. Sergileri gezen ziyaretçiler, Kırım Tatarlarının millî kıyafetlerini, kültürünü ve tarihini daha yakından tanıma fırsatına sahip oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.