SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrpoşta, Kırım Tatar geleneksel nakış desenlerini posta puluna taşıdı

Ukrayna'nın ulusal posta servisi Ukrpoşta, Kırım Tatar geleneksel nakış desenlerin yer aldığı bir posta pulu basacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2024 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2024 18:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrpoşta, Kırım Tatar geleneksel nakış desenlerini posta puluna taşıdı

Ukrayna'nın ulusal posta servisi Ukrpoşta, Dünya Vışıvanka Günü vesilesiyle Harkiv bölgesi ve Kırım’a ithaf edilen yeni posta pulları basacak.

Ukrpoşta Genel Müdürü İgor Smilyanskıy, Dünya Vışıvanka Günü'ne ithafen basılacak posta pullarından birinde Harkiv bölgesine ait 19. yüzyıldan kalma, kolları horoz resimleriyle işlenmiş bir kadın gömleğinin yer alacağını bildirdi. Diğer pulda ise Kasnak (Qasnaq) geleneksel nakış tekniğiyle işlenen 19. yüzyılına ait Kırım Tatar kadın başörtüsü (marama) yer alacak.

Smilyanskıy yaptığı açıklamada, “Her Ukrayna bölgesinin geçmişinin kodlandığı kendine ait desenler var. Tesadüf olsun ya da olmasın, Harkiv pulunda ışığı, güneşi ve yaşamın uyanışını simgeleyen kodlar bulunuyor. Kırım Tatar desenleri taşıyan bir pul, Yarımada'nın özgünlüğünün tartışılmaz bir kanıtıdır, sonsuza kadar yaşayacak bir ‘halkın kodu’.” ifadelerine yer verdi.

Yeni basılan pulların 16 Mayıs Perşembe günü tedavüle gireceği bildirildi.

“Ukrayna nakışı: Ulusun kodu. Harkiv Bölgesi” ve “Kırım Tatar Nakışı: Halkın Kodu. Kırım Özerk Cumhuriyeti” konulu pul serisinin, zarf ve posta kartlarından oluştuğu aktarıldı.

DÜNYA VIŞIVANKA GÜNÜ

Vışıvanka Günü fikri, 2006 yılında o dönem Çernivtsi Üniversitesi öğrencisi olan Lesya Voronyuk tarafından önerildi. Voronyuk, sınıf arkadaşlarına ve öğrencilerine bir gün seçip hep birlikte Ukrayna geleneksel halk kıyafeti olan Vışıvanka gömleklerini giymeyi önerdi. Başlangıçta, birkaç düzine öğrenci ve birkaç öğretim üyesi işlemeli gömlekler giydi. Ancak sonraki yıllarda tüm Ukrayna geneline yayıldı. Daha sonra bu fikir dünya çapındaki Ukrayna diasporasının yanı sıra Ukrayna yetkililerinin de ilgisini çekti. Kutlama günü, Vışıvankanın "Eski bir eser değil, Ukraynalıların yaşam ve kültürünün bir parçası" olduğunu vurgulamak için hafta içi bir güne ayarlandı.

Dünya Vışıvanka Günü geleneksel olarak her yıl mayıs ayının üçüncü perşembesi kutlanıyor. Sovyetler Birliği döneminde Ukrainlerin, giymesinin yasaklandığı, bağımsızlığa kavuşulduktan sonra serbestleşen, işlemeli geleneksel kıyafetleri Vışıvanka, önemli bir sembol ve halkın ortak hazinesi olarak kabul ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.