SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Rusya, Krımskiy Titan Fabrikası’nı patlatırsa Türkiye de etkilenen ülkeler arasında olacak

Rus işgali altındaki Kırım’da bulunan ve Doğu Avrupa'nın en büyük titanyum dioksit üretici olan Krımskiy Titan Fabrikası’nın patlatılması sonucu meydana gelen kimyasal felaketten Ukrayna'nın yanı sıra Türkiye, Romanya ve Moldova da etkilenebilir.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2023 09:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2023 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Rusya, Krımskiy Titan Fabrikası’nı patlatırsa Türkiye de etkilenen ülkeler arasında olacak

Rus işgal güçleri, nükleer ve kimyasal tesisleri askeri teçhizat ve askerlerini saklamak amacıyla kullanarak ve onlara mayın döşeyerek büyük çevre felaketlerine kapı aralıyor. Kahovka Barajı’nı patlatarak sel felaketine neden olan Rusya'nın, şimdi de Rus işgali altındaki Kırım’ın Armanpazarı (Armyansk) kentinde bulunan ve Doğu Avrupa'nın en büyük titanyum dioksit üretici olan Krımskiy Titan Fabrikasına mayın döşediği öğrenildi. Fabrikanın patlaması sonucu yaşanan kimyasal felaketten Ukrayna dışında Türkiye, Romanya ve Moldova’nın da etkilenebileceği belirtildi.

Ukrayna Güney Operasyonel Komutanlığı Sözcüsü Nataliya Gumenyuk, dün düzenlenen basın toplantısında Rus işgal güçleri tarafından bir saatli bombaya dönüştürülen Krımskiy Titan Fabrikası'ndaki durumu değerlendirdi. Gumenyuk, “Evet, fabrikaya patlayıcıların sevkedilmesi ve işgalci güçlerin bölgedeki faaliyetleri ile ilgili durumu izliyoruz. Büyük olasılıkla bu, düşmanın kullandığı insan yapımı felaketleri şantaj zincirinin başka bir parçası olacak." dedi.

İşgalcilerin Krımskiy Titan fabrikasını patlatlatırlarsa bu durumdan Ukrayna ve etrafındaki ülkelerin etkileneceğine dikkat çeken sözcü, “Uzmanların tahminlerine göre başta Türkiye, Romanya ve Moldova olmak üzere diğer ülkeler de kimyasal felaketin etkisi altında olacak. Bu durum ilgili ülkelerin liderlerini de endişelendirmeli ve uluslararası baskıyı artırmalıdır.” ifadelerini kullandı.

RUS İŞGAL GÜÇLERİ FABRİKAYA MAYIN DÖŞEDİ

Rus işgali altındaki Kırım başta olmak üzere işgal altında bulunan Ukrayna topraklarında faaliyet gösteren “Ateş” isimli gizli direniş hareketi, işgalcilerin Haziran ayı başında Krımskiy Titan Fabrikası'na mayın döşediğini bildirdi. Daha sonra Ukrayna askeri istihbaratı da bu bilgiyi doğruladı.

Bununla birlikte Ukrayna Ulusal Direniş Merkezi, işgalcilerin Krımskiy Titan Fabrikası' na askeri teçhizat yerleştirdiğini ayrıca bölgeye radyasyon, kimyasal ve biyolojik koruma birliklerini konuşlandırdığını aktardı.

KIRIM’DA EKOLOJİK FELAKET

Ağustos 2018’de  Krımskiy Titan Fabrikası'nın kullandığı asit deposundaki zararlı maddelerin havaya karışması nedeniyle bölgede ekolojik felaket yaşandı. Armanpazarı (Armyansk) bölgesinde yaşayan insanlar, havadaki keskin koku nedeniyle rahat nefes alamadıkları şikayetinde bulunmaya başladı. İnsanlarda boğaz ağrıları, öksürük, göz ağrısı, yüksek ateş, cilt rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerinin görüldüğü bildirildi. Bunun dışında insanlar, bahçelerdeki meyve ağaçları ve sebzelerinin iki günde sararıp solduğunu, çelik çatı, çitlerin ve dışarıda bulunan metal eşyalarının pasla kaplandığını bildirdi.

Kırım’daki işgalci yönetim, 4 Eylül 2018’de yarımadanın kuzeyindeki havadaki zararlı maddelerin birikmesinin izin verilen normu (sınırlamayı) aştığını, buna sebep olan "Krımskiy Titan Fabrikası'nın faaliyetinin iki hafta boyunca durdurulduğunu açıkladı. Ayrıca, bölgedeki çocukların tahliyesi başladı, okullarda da eğitime ara verildi.

Daha sonra işgalciler, yarımadanın kuzeyindeki zararlı maddelerin havaya karışmasının nedeninin, aşırı sıcaklar ve uzun süre yağışların olmaması sonucu Krımskiy Titan Fabrikası'nın kullandığı asit deposunun su düzeyinin azalması, böylece içeriğinin buharlaşması olduğunu ileri sürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.