SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Kırım'ın tarihini ve kültürünü anlatan animasyon filmi

Kırım'ın tarihini ve yerli halklarının kültürünü tanıtan “Seyahat Kitabı: Kırım Ukrayna'dır" projesi çerçevesinde Kırım’ı anlatan bir animasyon filmi hazırlandı.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2024 18:28
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 19:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Kırım'ın tarihini ve kültürünü anlatan animasyon filmi

Ukrayna'da, Kırım'ın tarihini ve kültürünü anlatan, Kırım ile Ukrayna arasındaki ayrılmaz bağı gösteren bir animasyon filmi hazırlandı.

Kırım’ın yerli halkları olan Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçakların kültürünü tanıtan “Seyahat Kitabı: Kırım Ukrayna'dır" projesi kapsamında hazırlanan 12 dakikalık animasyon filmi; Kırım'ın kültürel mirası, Bahçesaray’daki Hansaray’ın mimari ihtişamı, Kırım'ın özyönetim organı olarak Kurultay'ın tarihi önemi, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı hakkında bilgiler içeriyor. Ayrıca Kırım yerleşim yerlerinin tarihi isimlerine de dikkat çekiliyor.

Projenin yazarı İrına Taranenko, animasyon filminin aynı zamanda Kırım'ın Ukrayna mirasının ayrılmaz bir parçası olduğunu gösterdiğini kaydederek, “Kırım'ın Ukrayna ile ayrılmaz bağı, kadim şehirlerinin her taşında, nesilden nesile aktarılan şarkılarında ve geleneklerinde anlatılmaktadır. Bu, mevcut koşullar ne olursa olsun Ukrayna kimliğini oluşturan bir mirastır.” dedi.

Filmi seslendirilen Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu Ahtem Seitablayev, bu projenin kendisi için Ukraynalılara ve dünyaya Kırım'ın Ukrayna olduğunu, yerli halkların tarihi ve kültürünün ortak Ukrayna kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu hatırlatmak için bir fırsat olduğunu söyledi.

“SEYAHAT KİTABI: KIRIM UKRAYNA’DIR” PROJESİ

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 17 Ekim 2024 tarihinde Kırım’ın yerli halkları Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçakların kültürünü tanıtan “Kırım’ın Alfabesi” isimli sergi açıldı ve “Seyahat Kitabı: Kırım Ukrayna'dır" projesinin tanıtımı yapıldı.

Projeyi hazırlayanlar amaçlarının Kırım halklarının unutulmaya yüz tutmuş eşsiz geleneklerini, dilini ve sanatını korumak olduğunu aktararak kültürel mirasın korunmasının sadece bunları hatırlamakla ilgili olmadığını, aynı zamanda millî kimliğin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.