SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturulmaya başladı

Ukrayna’da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturulması için çalışmalar başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2023 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2023 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturulmaya başladı

Ukrayna’da, 2022-2032 Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisi çerçevesinde Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturma kararı alındı. Ukrayna Cumhurbaşkanın Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturma çalışmalarının başladığını bildirdi. 

Kırım Temsilciliğinden yapılan açıklamada, "Geniş çaplı savaş koşullarında bile gençlerimiz Kırım Tatar dilinin ve kültürünün korunması ve geliştirilmesi için birlik olmaya ve çalışmaya devam ediyor. QIRI'M YOUNG sivil örgütü Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi projesi üzerinde çalışmaya başladı" denildi.

"DERLEM, KIRIM TATAR DİLİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİŞİMİ İÇİN TEMEL OLUŞTURACAK"

Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisinin amacının, Ukrayna'nın yerli halkının dili olan Kırım Tatarcayı yaygınlaştırmak ve gelişmesini sağlamak olduğu belirtilen açıklamada, “Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi, Kırım Tatar dilinin temel araştırmalarının yanı sıra sürdürülebilir gelişimi için bir temel oluşturmak üzere tasarlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

Projenin hayata geçirilmesine ve veritabanı oluşturulmasına herkesin katılabileceği belirtilen açıklamada, “Elinizde Kırım Tatarca metinler (hikaye, roman, bilimsel makaleler, senaryolar, mektuplar vb.) varsa onların kopyasını http://e.ctcorpus.org adresine gönderin” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.