SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi için şimdiden 50 bin sayfalık materyal toplandı

Ukrayna’da oluşturulan Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi için şimdiden 50 bin sayfalık 675 materyal toplandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2023 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2023 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi için şimdiden 50 bin sayfalık materyal toplandı

Ukrayna’da Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturma çalışmaları devam ediyor. Dört ay içinde derleme 180’den fazla yazara ait 675 materyal dahil edildi.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada dört ay içinde derleme 675 materyalin dahil edildiğini belirterek, “Bu 50 bin sayfadan (40 milyon karakter) fazla. Bu materyaller arasında ünlü yazarların eserleri, gazete, dergi, ders kitapları, bilimsel makaleler, uluslararası hukuk belgeleri yer alıyor. Şu an derlemde yer alan en eski eser 13. yüzyıla, en yenisi ise 21 yüzyıla (2023 yılı) aittir.” denildi.

Derlemde, tarih boyunca Kırım Tatar dilindeki Arapça, savaş öncesi Latin, Kiril ve modern Latin Alfabesi olmak üzere 4 alfabede yazılan eserlerin örnekleri yer alıyor.

KIRIM TATAR DİLİ ULUSAL DERLEMİ

Ukrayna’da, 2022-2032 Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisi çerçevesinde Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturma kararı alındı. Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisinin amacının, Ukrayna'nın yerli halkının dili olan Kırım Tatarca'yı yaygınlaştırmak ve gelişmesini sağlamak olduğu belirtildi.

Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi, Kırım Tatar dilinin temel araştırmalarının yanı sıra sürdürülebilir gelişimi için bir temel oluşturmak amacıyla hazırlanıyor.

KIRIM TATARCA METİNLER TOPLANIYOR

Projenin hayata geçirilmesine ve veritabanı oluşturulmasına isteyen herkes elinde olan Kırım Tatarca metinlerin (hikaye, roman, bilimsel makaleler, senaryolar, mektuplar vb.) kopyasını http://e.ctcorpus.org adresine göndererek katılabiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.