SON DAKİKA
Hava Durumu

Tavriya Millî Üniversitesinde Kırım Tatar Millî Bayrak Günü kutlandı

Kıyiv’deki Volodımır Vernadskıy Tavriya Millî Üniversitesinde, 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle film gösterimi yapıldı ve geleneksel Kırım Tatar fesi yapma atölyesi düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 15:02
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tavriya Millî Üniversitesinde Kırım Tatar Millî Bayrak Günü kutlandı

2014 yılından bu yana Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgal öncesinde eğitim veren ve büyük çaba sonucu 1 Eylül 2016 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de yeniden faaliyetlerine başlayan Volodımır Vernadskıy Tavriya Millî Üniversitesinde, 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle bir etkinlik düzenlendi. 

Etkinliğe katılan öğretim görevlileri ve öğrencilere 1926 yılında çekilen “Alim” adlı ilk Kırım Tatar sessiz filmi gösterildi.

KATILIMCILARA ALİM ADLI FİLM GÖSTERİLDİ

Yalta Film Stüdyosu'nda çekilen, yönetmenliğini Georgiy Tasin, senaryo yazarlığını Nikolay Bajan'ın üstlendiği filmde başrolleri; Hayri Emirzade, Aleksandr Arbo, Asiye Emirzade, İvan Arbenin-Padohin oynadı. Dram türünde çekilen ve Kırım Tatar Robіn Hood’u Alim Aydamak’ı konu alan filmin galası 1926 yılında yapıldı. 1935 yılında 6 bölüme kadar kısaltılan film yeni versiyonuyla ekranlara geldi. 1937 yılında ise filmin gösterimi yasaklandı.

Ayrıca Kırım Tatar Millî Bayrak Günü çerçevesinde üniversitede geleneksel Kırım Tatar fesi hazırlama atölyesi düzenlendi. 

Volodımır Vernadskıy Tavriya Milli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Afize Mustafa, “Kırım Tatar Millî Bayrak Günü nedeniyle kültürümüzle ilgili bir şey anlatmak istedik. Kırım Tatarlarıyla ilgili ne anlatırsak anlatalım herkesin için yeni bilgi oluyor. Ne kadar çok anlatırsak o kadar iyi. Kurslar düzenliyoruz. Bu sene 3. grup, eğitimlerini tamamlayacak. Katılanlar çok meraklı. Çevrimiçi derslerde bile dikkatle dinliyorlar.” dedi.

26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.

Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.