SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kırım Tatar Bayrak Günü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırım Tatar Bayrak Günü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırım Tatar Bayrak Günü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tavriya Millî Üniversitesinde Kırım Tatar Millî Bayrak Günü kutlandı Haber

Tavriya Millî Üniversitesinde Kırım Tatar Millî Bayrak Günü kutlandı

2014 yılından bu yana Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgal öncesinde eğitim veren ve büyük çaba sonucu 1 Eylül 2016 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de yeniden faaliyetlerine başlayan Volodımır Vernadskıy Tavriya Millî Üniversitesinde, 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle bir etkinlik düzenlendi.  Etkinliğe katılan öğretim görevlileri ve öğrencilere 1926 yılında çekilen “Alim” adlı ilk Kırım Tatar sessiz filmi gösterildi. KATILIMCILARA ALİM ADLI FİLM GÖSTERİLDİ Yalta Film Stüdyosu'nda çekilen, yönetmenliğini Georgiy Tasin, senaryo yazarlığını Nikolay Bajan'ın üstlendiği filmde başrolleri; Hayri Emirzade, Aleksandr Arbo, Asiye Emirzade, İvan Arbenin-Padohin oynadı. Dram türünde çekilen ve Kırım Tatar Robіn Hood’u Alim Aydamak’ı konu alan filmin galası 1926 yılında yapıldı. 1935 yılında 6 bölüme kadar kısaltılan film yeni versiyonuyla ekranlara geldi. 1937 yılında ise filmin gösterimi yasaklandı. Ayrıca Kırım Tatar Millî Bayrak Günü çerçevesinde üniversitede geleneksel Kırım Tatar fesi hazırlama atölyesi düzenlendi.  Volodımır Vernadskıy Tavriya Milli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Afize Mustafa, “Kırım Tatar Millî Bayrak Günü nedeniyle kültürümüzle ilgili bir şey anlatmak istedik. Kırım Tatarlarıyla ilgili ne anlatırsak anlatalım herkesin için yeni bilgi oluyor. Ne kadar çok anlatırsak o kadar iyi. Kurslar düzenliyoruz. Bu sene 3. grup, eğitimlerini tamamlayacak. Katılanlar çok meraklı. Çevrimiçi derslerde bile dikkatle dinliyorlar.” dedi. 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

Ukrayna'da rekor büyüklükte Kırım Tatar bayrağı açıldı Haber

Ukrayna'da rekor büyüklükte Kırım Tatar bayrağı açıldı

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar sonrasında 26 Haziran tarihi, her yıl Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor. Ukrayna'nın başkenti Kıyıv’deki İkinci Dünya Savaşı'nda Ukrayna Tarihi Milli Müzesi’nde bugün, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle rekor büyüklükte Kırım Tatar bayrağı açıldı. Açılan Kırım Tatar bayrağının bir Ukrayna rekoru olduğu da kayıtlara geçti.  REKOR KIRAN BAYRAĞIN HİKAYESİ Eski siyasi tutsak, Kırım Tatar aktivist İsmail Ramazanov, rekor kıran bayrağının hikayesi hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Donetsk bölgesindeki Kramatorsk şehrinde 2021 yılında ‘Kırım Üzerinde Kırım Tatar Bayrağı’ kampanyası başlatılmıştı. Kampanya çerçevesinde uzunluğu 16 metre ve genişliği 9 metre büyüklüğünde bir Kırım Tatar bayrağı dikildi. Daha sonra bayrak tüm Ukrayna’yı dolaştı ve ülkenin farklı yerlerinde yaşayan Ukrayna vatandaşları bayrak üzerinde Kırımlılara mesajlarını yazdı. 28 Haziran 2021 tarihinde 200 balon yardımıyla dev bayrak, Rus işgali altındaki Kırım ile Ukrayna’nın ana kısmı arasındaki Kalançak kontrol noktasından Yarımada'ya yolladı. Bayrak Kırım üzerinde uçtu ancak bir süre sonra rüzgar yönünü değiştirdi ve bayrak onu uçuran aktivislere geri döndü. ‘Bayrak geri döndü, Kırım da geri dönecektir’ sloganımız bu şekilde ortaya çıktı. Ardından bayrak Kırım işgalden kurtarılana kadar muhafaza edilmesi için müzeye devredildi." 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

Kanada'da Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı Haber

Kanada'da Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karardan itibaren her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor. Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Kırım Tatarları, Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesiyle kutlama etkinliği gerçekleştirdi. Toronto’daki Kelebek Parkı’nda 23 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen etkinlikte yüzden fazla kişi bir araya geldi. Etkinlik çerçevesinde katılımcılar, Kırım Tatar ve Ukrayna bayrakları açarak koşu gerçekleştirdi. Ardından çekiliş yapıldı ve tüm katılımcılara Özbek pilavı ikram edildi. Etkinliğe Kanada Federal Parlamentosu Üyesi Yvan Baker de katıldı. "KIRIM TATAR BAYRAK GÜNÜ DÜNYADAKİ KIRIM TATARLARINI BİRLEŞTİREN TEK ULUSAL BAYRAMDIR" Konu ile ilgili Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kanada Kırım Tatarları Derneği İcra Direktörü Elvira İrsay, “Kırım Tatar Bayrak Günü, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarlarını ve Kırım Tatarlarına destek veren insanları birleştiren tek ulusal bayramımızdır! Bu günde, her Kırım Tatarı, nerede olursa olsun, mutlaka kökenlerini hatırlıyor, onlarla gurur duyuyor ve anavatanı Kırım'ı daha da çok özlüyor. Etkinliğe aktif ve vatansever gençlerin katılmasını görmekten çok mutluyduk. Gençler koşumuza katıldı ve Kanadalılara bayrağımız, Kırım ve Kırım Tatarları hakkında bilgi verdi. Etkinliğe katılan ve organizasyona destek veren herkese teşekkür ediyoruz.” açıklamasında bulundu. 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

KTMM Başkanından işgal altında yaşayan soydaşlara Bayrak Günü için çağrı Haber

KTMM Başkanından işgal altında yaşayan soydaşlara Bayrak Günü için çağrı

Kırım Tatar Milli Kurultayı'nın 2010 yılında aldığı karardan itibaren her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan soydaşları Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlamasına katılmaya davet etti. Kırım Tatar Kaynak Merkezi tarafından paylaşılan videoda KTMM Başkanı Çubarov, “Rus barbarlar tarafından işgal edilen Kırım’da yaşayan tüm soydaşlarımızı 26 Haziran’da Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nün kutlamalarına, kendileri için kabul edilebilir bir şekilde katılmaya davet ediyoruz.” dedi. Ayrıca Ukrayna ordusunda hizmet eden Kırım Tatar askerlere seslenen Çubarov, onları Kırım Tatar Bayrak Günü kutlamalarına katılmaya davet etti. Açıklamasında Çubarov, “Kırım işgalden kurtarılacak ve yeniden Yarımada'nın her yerinde Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları sonsuza kadar dalgalanacak.” ifadelerini kullandı. 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karardan itibaren her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

Kıyiv’deki Taras Şevçenko Milli Üniversitesinde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı Haber

Kıyiv’deki Taras Şevçenko Milli Üniversitesinde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar Milli Bayrak Günü vesilesiyle Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bir dizi yerde Kırım Tatar bayrağı göndere çekme töreni yapıldı. Bu yerlerin arasında Kıyiv’deki Taras Şevçenko Milli Üniversitesi de yerini aldı. Başkent Kıyiv’deki Taras Şevçenko Milli Üniversitesinde dün Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kapsamında düzenlenen Kırım Tatar bayrağını göndere çekme törenine üniversite yöneticileri ve Kırım Tatar halkının temsilcileri katıldı. Törende konuşan Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Rektörü Volodımır Bugrov, Kırım’ın işgalden kurtarılma gününü yakınlaştıran Ukrayna ordusuna teşekkür ederek, “Kırım Tatar bayrağı halkın geçmişini, şimdiki zamanı ve geleceğini birleştiriyor. Biz, Kırım’ın Ukrayna olduğunu hatırlıyoruz ayrıca savaşın Kırım’ın işgalden kurtarılması ve Ukrayna toprak bütünlüğünün yeniden kazanılması ile sona ermesi gerektiğini biliyoruz.” dedi. 2014’ten sonra Taras Şevçenko Milli Üniversitenin Kırım’dan 600’dan fazla öğrenci kabul ettiğini ve üniversitede Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı bölümünün açıldığını belirten rektör, “Bugün tören düzenleyerek, hakları için mücadele ederken Rus işgal güçlerinin baskılarına maruz kalan Kırım’ın yerli halkına destek veriyoruz ve yarımadanın geleceğinin Ukrayna ile birlikte olduğunu gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı. 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nde Kıyiv'de Kırım Tatar milli yemekleri ikram edildi Haber

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nde Kıyiv'de Kırım Tatar milli yemekleri ikram edildi

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor. Kırım Tatar Milli Bayrak Günü çerçevesinde başkent Kıyiv’deki Taras Şevçenko Parkı’nda hayır etkinliği gerçekleştirildi. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Kırım Varlık Fonu ve Kırım Müftülüğü tarafından organize edilen etkinlik çerçevesinde Kıyiv sakinlerine Kırım Tatar milli yemekleri ikram edildi. Etkinliğe dair açıklama yapan Kırım Müftülüğü, “Binden fazla Kıyiv sakini Ukrayna’ya ait Kırım’ın, yani yaklaşan zaferin tadını ve yakınlığını hissetti.” değerlendirmesinde bulundu. Kırım Ajansına konuşan Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov, “Bugün 26 Haziran’da Kıyiv’deki Taras Şevçenko Parkındayız. Ve bugün Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kaydediliyor. Rus işgalinden zarar gören ve cephe hattına yakın bulunan yerleşim yerlerinde yemek dağıtan seyyar mutfağımız burada. En son mutfağımız, Rus teröristler Kahovka Barajını patlattıktan sonra su altında kalan Herson bölgesinde çalıştı. Oradaki felaket maalesef devam ediyor. Şu an ise bu mutfak burada. Çünkü bugün bizim için önemli bir gün. Bizim bayrağımız Rus işgaline karşı verilen mücadelenin sembolüdür. Çünkü bu savaş geçen sene değil, 2014 yılında Kırım’da başlamıştı. Bu yüzden Kırım’ın işgaliyle başlayan bu savaş Kırım’ın işgalden kurtarılmasıyla sona ermelidir.” dedi. UKRAYNA’YI BESLİYORUZ PROJESİ Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi ile Kırım Milli Varlık Vakfı’nın ortak girişimi olan "Ukrayna'yı Besliyoruz” projesi çerçevesinde Rus işgalinden zarar gören ve cephe hattına yakın bulunan Ukrayna yerleşim yerlerinde yaşayan insanlara yemek dağıtımı yapılıyor. Girişim, Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna Müslümanları Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, ASTEM Vakfı ve Evkaf Ukrayna Vakfı desteğiyle hayata geçiriliyor. 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

Nariman Celal, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nde Rus esaretinden mektup gönderdi Haber

Nariman Celal, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nde Rus esaretinden mektup gönderdi

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karardan itibaren her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin de sembolü olarak kabul ediliyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal, 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nde, “İki Bayrak, tek ülke!” başlıklı bir mektup kaleme aldı. KTMM Başkanı Refat Çubarov, Nariman Celal’in mektubunu sosyal medyada paylaştı. İşte o mektup: NARİMAN CELAL'İN MEKTUBU Kırım,  hangi devletin kontrolü altında olursa olsun, Kırım Tatarlarının kendi ulusal çıkarlarını korumaları gerektiğine dair görüşleri duydum. İlk bakışta bu görüş doğru gibi görünüyor. Koşullara rağmen, kültürel gelişim, gençlerin eğitimi, dilin korunması ve kimliğin güçlendirilmesi görevlerini yerine getirmemiz gerekiyor. Bunlar, bir halkın varoluşunu devam ettirecek görevlerin yerine getirilmesidir. Ancak, bu ilkel bir yaklaşımdır. Milli çıkarlarımızın özüne bakacak olursak, söz konusu görüşün hatalı olduğunu göreceğiz. Çünkü, bugün Kırım Tatar halkının yaşamak zorunda kaldığı birtakım şartlar halkın gelişimine hiçbir şekilde katkı sağlamıyor. Hatta bazı durumlarda bozulmasına yol açıyor. Mevcut durumun yüzeysel bir analizi bile, Kırım'daki siyasi sistemin Kırım Tatarlarının kendi gelenekleri ve temel ihtiyaçları olan bir etnik topluluktan başka bir şey olarak var olmalarına izin vermediği sonucuna varmamızı sağlıyor. Halkın önüne sürekli aşılması gereken engeller çıkıyor. Çoğu zaman onları aşmak için harcanan çabalar boşa çıkıyor. Kırım Tatarları mumyalanarak Rusya'nın dönüştüğü Sovyet sonrası müze, bir teşhir objesine dönüştürülüyor. Bir parçası olmak için herhangi bir halkın doğal haklarından vazgeçmesini gerektiren sözde halkların dostluğu, çok etnikli toplumun bir başka unsuruna dönüştürülüyor. Olaylara ilişkin kendi değerlendirmesini yapma, bunu kamuya açıklama, bağımsız kararlar alma ve bunları uygulama hakkından, yani özgür olma hakkından vazgeçilmesini istiyor.  Kırım Tatarları milli özerkliği, geleceğini geleneklerine ve değerlerine göre belirlemeyi istiyorlarsa o zaman bir seçim yapma ihtiyacı açıktır. Ve benim için bu seçim basit ve net. Kırım Tatar bayrağının renkleri net bir cevap veriyor. Ukraynalılar ve Kırım Tatarları arasındaki ilişkilerin tarihi uzun ve zorludur. Modern Ukrayna devletinin oluşumu için harcanan ortak çabalar... Ve kesinlikle değerlerin, hedeflerin ve bunlara ulaşmanın yollarının ortak olması bu seçimi apaçık kılıyor. Ve Ukrayna makamlarının son yıllardaki kararları ve dile getirilen niyetleri, bu seçimi daha da makul ve doğru kılıyor. Soydaşlarım, koşulların baskısı altında, en azından sizin düşünce ve yargılarınızda, dayatılan çerçevenin ötesine geçmekten korkmayın. Ve sadece düşünmeye değil aynı zamanda halkımızın yararına hareket etmeye de hazır olun. Ve Altın Tamgalı Gökbayrağın rüzgarda nasıl gururla dalgalandığını görmek için başınızı daha sık yukarıya kaldırın. Bayrak gününüz hayırlı olsun! İki bayrak, tek ülke! 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

Ukrayna askerleri Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nü kutladı Haber

Ukrayna askerleri Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nü kutladı

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karardan itibaren her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. İşgalci Rus ordusuna karşı 16 aydır vatanlarının özgürlüğü ve bağımsızlığı, işgali altındaki toprakları Rus işgal güçlerinden temizlemek için savaşan Ukraynalı askerler, Kırım Tatar halkının Milli Bayrak Günü’nü kutladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Onurlu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu solisti, Kırım Tatar sanatçı İsmail Kurtumer sosyal medya sayfasında Ukrayna askerlerinin Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla kaydettikleri kutlama mesajlarını yayınladı. Videoda, Ukrayna ordusuna bağlı farklı birliklerde görev yapan askerlerin Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarını açarak, “Kırım Tatar kardeşlerimizin Kırım Tatar Bayrak Günü’nü kutluyoruz. İki bayrak tek ülke. Yaşasın Ukrayna! Yaşasın Kahramanlarımız!” ifadelerini kullandığı görüldü. ????Ukrayna askerleri, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nü kutladı ???? https://t.co/YvFFAvxTPO pic.twitter.com/8HLA6Yu740 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 26, 2023 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi: Kırım Tatar halkının Milli Bayrak Günü'nü kutluyoruz Haber

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi: Kırım Tatar halkının Milli Bayrak Günü'nü kutluyoruz

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karardan itibaren her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin de sembolü olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nü kutladı. Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yayımlanan mesajda, Tarak Tamgalı mavi bayrağın Kırım Tatarlarının özgürlük mücadelesini, birliğini ve nesillerin devamlılığını sembolize ettiği belirtildi. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Halk, bu bayragı 20. yüzyıldaki zorluklar boyunca hep yanında taşıdı: 1917-1921 yılındaki ulusal kurtuluş mücadelesi anlarında, 1944 sürgününde ve sonrasında, 1980’lerin sonunda ve 1990’ların başında sürgünden vatana dönen halka eşlik etti. 2014 yılında ise Tarak Tamgalı mavi bayrak sadece Kırım Tatarlarının değil aynı zamanda işgale direnen herkesin sembolü haline geldi. Ve şimdi, Kırım Tatar bayrağı, bağımsızlığımız ve Kırım'daki evlerine dönme fırsatı için savaşan Ukraynalı askerlerin üniformalarında. Askerlerimiz, Ukrayna devlet bayrağının yanında gururla Kırım Tatar bayrağını taşıyor. Kırım Tatar halkının Milli Bayrak Günü'nü kutluyoruz! Birlik ve mücadelede kuvvet diliyoruz! Kırım’ı işgalden kurtarmak için ve bayraklarımızın yine ait olduğu yerlerde dalgalanmasını sağlamak için her şeyi yapıyoruz!" 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.