SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın Kırım'da işlediği suçlara ilişkin deliller Uluslararası Ceza Mahkemesine iletildi

Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti Savcılığı, işgali altındaki Kırım'da Rusya'nın insanlığa karşı işlediği suçlara ilişkin 14. bilgi mektubunu Uluslararası Ceza Mahkemesine ulaştırdı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın Kırım'da işlediği suçlara ilişkin deliller Uluslararası Ceza Mahkemesine iletildi

Ukrayna, Rusya’nın işgali altındaki Kırım'da işlediği insanlığa karşı suçlara ilişkin yeni delilleri Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) ulaştırdı. UCM’ye gönderilen yeni bilgi mektubunda dini gruplara karşı işlenen suçlara ilişkin kanıtlar yer aldı.

Kıyiv’de dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti Savcısı İgor Ponoçovnıy, “İşgalin 10 yıl boyunca, Rusya Kırım’ı kanunların olmadığı, sadece haydut Rus yönetiminin kurallarının geçerli olduğu bir adaya dönüştürdü. Kırım'da 10 yıldır kanunsuzluk hakim ve sivil halk korku içinde tutuluyor. Dini gruplara yönelik zulüm de bir istisna değildir. Rakamlar ile konuşacak olursak: Kırım'da yaklaşık 117 kişi düzmece suçlamalarla mahkum edildi; İnsanlar 4 yıldan 19 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor; Kırım'da siyasi, dini ve etnik gerekçelerle hüküm giymiş tüm mahkumların toplam hapis cezası bin 230 yıla eşittir."dedi.

RUSYA'NIN KIRIM'DA İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARI UCM'YE BİLDİRİLİYOR

Kırım Savcılığının 2017’den bu yana sivil toplum kuruluşları, uluslararası uzmanlarla aktif olarak iş birliği yaparak işgal altındaki Kırım’da işlenen savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları belgelediğini belirten Ponoçovnıy, “Uluslararası Ceza Mahkemesine 14. bilgi mektubunu ulaştırdık. Bu mektupta, Kırım Özerk Cumhuriyeti kolluk kuvvetlerinin sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte topladığı kanıtlar listelendi.” ifadelerini kullandı.

SON MEKTUPTA 90'DAN FAZLA İHLAL KAYDA GEÇİRİLDİ

İlgili bilgi mektubunun UCM’ye ulaştırıldığını aktaran savcı, yürütülen soruşturmalar kapsamında Rus işgali altındaki Kırım’da Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Yehova Şahitleri, Müslümanlar ve diğer dini azınlıklara karşı işlenen 90’dan fazla ihlalinin kayda geçirildiğini bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.