SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, 3 Kırım Tatar kardeşi düzmece dava çerçevesinde hapse attı

Rus işgal güçlerinin Herson bölgesinde, kardeş olan 3 Kırım Tatarını sözde Numan Çelebicihan Taburu'na mensup olduğu iddiasıyla mahkûm ettiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2024 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2024 19:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, 3 Kırım Tatar kardeşi düzmece dava çerçevesinde hapse attı

İşgalci Rus yönetimi, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Numan Çelebicihan Taburu davasını kullanmaya sürdürüyor.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, Rus işgali altındaki ilgili dava çerçevesinde Geniçesk bölgesindeki Çongar köyünde yaşayan kardeş olan 3 Kırım Tatarının mahkûm edildiğini bildirdi.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, 17 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, “Maalesef işgal altındaki Ukrayna topraklarında Kırım Tatarları ailece zulüm görmeye devam ediyor. Böylece FSB’nin (Rusya Federal Güvenlik Servisi) işkence odalarına aynı anda düzmece dava çerçevesinde alıkonulan birkaç aile üyesi atılıyor. Herson ilçesine bağlı Geniçesk bölgesindeki Çongar köyünde yaşayan 3 kardeş Artur Memetşayev, Arsen Memetşayev ve Ablamit Memetşayev, işgalci yönetim tarafından sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde mahk3um edildi.” ifadelerini kullandı.

Bariyev, işgalcilerin Artur Memetşayev’ı 6,5 yıl hapis cezasına, Arsen Memetşayev’i ve Ablamit Memetşayev’i 5 yıl hapis cezasına mahkûm ettiğini ve Rusya’daki farklı cezaevlerine sevk edildiklerini aktardı.

İşgalcilerin Kırım Tatar ailelerini hedef aldığına dikkat çeken Bariyev, “Rusya'nın bu politikası, işgal altındaki Kırım'da yaşayan vatandaşların tutumlarına karşı mücadelesinin ve Kırım Tatar halkına yönelik sistemli baskıların bir göstergesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?

Numan Çelebicihan Taburu oluşturma fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur resmi olarak sadece Rusya Ukrayna’ya geniş çaplı saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor. 2022 yılından önce işgalciler aynı suçlamalar çerçevesinde Kırım Tatarları; Edem Kadırov (4 yıl hapis cezası), Fevzi Sagancı (10,5 yıl hapis cezası), Dilaver Gafarov (9 yıl 10 ay hapis cezası) ve Nariman Mejmedinov (8 yıl hapis cezası), Mecit Ablamitov’u (6 yıl hapis cezası) mahkum etti.

RUSYA, TABURU GÜYA TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIDI

Rusya Yüksek Mahkemesinin, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. 

EN AZ 41 KİŞİ İLGİLİ "DAVA" KAPSAMINDA ALIKONULUYOR

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 2 Nisan 2024 tarihinde yayımladığı raporda işgalcilerin sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde alıkoyduğu kişilere dair bilgilere yer verdi. Raporda, işgalcilerin 2014 yılından bu yana, 17’si işgal altındaki Kırım’da, 24’ü işgal altındaki Herson bölgesinde olmak üzere toplamda en az 41 kişiyi  ilgili düzmece dava çerçevesinde alıkoyduğu aktarıldı.

İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.