SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgali sonrasında Kırım’ın ilk şehidi: Reşat Ametov

Rusya'nın Kırım'ı işgalini protesto etmek amacıyla tek kişilik eylem yapan Kırım Tatarı Reşat Ametov'un işkence izleri taşıyan cesedi tam 10 yıl önce bugün bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2024 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2024 19:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgali sonrasında Kırım’ın ilk şehidi: Reşat Ametov

Bundan tam 10 yıl önce, Kırım'ın Karasupazar Bölgesi Ortalan köyünde, Kırım’da Rus işgalinin ilk şehidi olan Kırım Tatarı kahraman Reşat Ametov’un işkence izleri olan cesedi bulunmuştu. 3 çocuk babası Kırım Tatarlarının unutulmaz kahramanlarından Ametov yaşasaydı şimdi 49 yaşında olacaktı.

24 Ocak 1975 doğumlu Kırım Tatarı Reşat Ametov, Rusya'nın, Kırım'ı ele geçirme operasyonunu protesto etmek amacıyla, Rus askerleri ve milisleri tarafından kuşatılmış Akmescit’teki ana meydanda tek kişilik protesto eylemi düzenledi. 

Eşini son gördüğü sabahı hatırlayan Zarina Ametova, kocasının 3 Mart 2014 tarihinde askerlik şubesine gitmek üzere saat 07.30'da evden ayrıldığını anlattı. Reşat Ametov aynı gün, en son Kırım Bakanlar Kurulu binası önündeki Lenin Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemde görüldü.

Görgü tanıkları, Lenin Meydanı’nda tek başına eylem yapan Reşat Ametov’a ikisi kamuflaj biri sivil giyimli 3 milisin yaklaştığını ve bir arabaya bindirerek bilinmeyen bir yere götürdüklerini anlattı. Bu andan sonra Reşat Ametov’la herhangi bir iletişim kurulamadı.

Daha sonra internette milislerin Reşat Ametov’u Lenin Meydanı’ndan götürerek bir araca bindirdiği anların görüntüleri yayınlandı. Acımasız işkence izleri taşıyan Reşat Ametov’un naaşı, 15 Mart 2014 tarihinde Karasupazar Bölgesi Ortalan Köyünde bulundu. Kafası bant ile sarılı, ellerinde kelepçe izleri olan cesedin yanında kelepçe de bulundu.

3 çocuk babası olan Ametov öldürüldüğünde en küçük kızı sadece 3 aylıktı. Reşat Ametov, 18 Mart 2014 tarihinde Akmescit’in Abdal Mezarlığı’nda toprağa verilirken onu son yolculuğuna uğurlamak için yaklaşık 2 bin kişi toplandı.

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi cinayetle ilgili olarak soruşturma başlattı ancak yaklaşık 1 yıl sonra farklı bahanelerle soruşturma durduruldu. Ametov’u kaçıran kişiler bulundu ancak serbest bırakıldı. Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, Reşat Ametov’un işkence sonucu ölümünden milislerin sorumlu olmadığını iddia etti.

Öte yandan Ametov’un cinayetini soruşturan Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Kırım Tatar aktivist Reşat Ametov’un sözde “Kırım Öz Savunması” güçleri tarafından kaçırılarak öldürüldüğü ve katillerin isimlerinin tespit edildiğini açıkladı.

2015 yılının Kasım ayında Ametov, Ukrayna’nın hükûmet dışı ödülü olan "Ukrayna Halk Kahramanı" nişanına layık görüldü.

Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 18 Mayıs 2017’de Rus işgalinin ilk şehidi olan Kırım Tatarı Reşat Ametov’a "Ukrayna Kahramanı" unvanını verdi. Poroşenko, Ukrayna Kahramanı unvanını taşıyan “Altın Yıldız” nişanını 2 Mart 2018 tarihinde şehidin ağabeyi Refat Ametov’a takdim etti.

Kırım Haber Ajansı (QHA) olarak Rus işgaline direnen Kırım Tatar şehit Reşat Ametov’u rahmetle anıyoruz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.