SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya Cumhurbaşkanı Duda'nın Kırım yorumu tartışma yarattı

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rus işgali altındaki Kırım'ın işgalden kurtarılması konusunda tartışmalı bir yorumda bulundu. Ukrayna, Duda’nın açıklamasına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2024 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2024 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya Cumhurbaşkanı Duda'nın Kırım yorumu tartışma yarattı

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan Kırım'ın işgalden kurtarılması konusunda tartışmalı yoruma imza attı. Polonya Cumhurbaşkanı, katıldığı bir programda Ukrayna'nın Kırım'ı Rus işgalinden kurtarabileceği konusunda şüphe duyduğunu ifade etti. Ukrayna, Duda’nın söz konusu yorumuna tepki gösterdi.

"UKRAYNA'NIN KIRIM'I GERİ ALIP ALAMAYACAĞINI BİLMİYORUM"

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Kanal Zero’ya verdiği röportajda, “Bugün Rusya Ukrayna'da kazanmaya çalışıyor. Şunu söyleyeceğim: Eğer Rusya Ukrayna topraklarını elinde tutmaya başarırsa, bu aslında Rusya için bir zafer olacak ve o zaman Rusya'nın yeni bir saldırı düzenleme olasılığı çok yüksek olacak.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmaya başarıp başaramayacağı yönündeki soruya cevap veren Duda, “Ukrayna'nın Kırım'ı geri alıp alamayacağını bilmiyorum ama Donetsk ve Lugansk'ı geri alacağına inanıyorum." dedi.

Tarihi sebepler de dahil olmak üzere Kırım’ın özel bir bölge olduğunu ileri süren Duda, "Çünkü aslında tarihsel olarak bakarsak (Kırım) uzun süre Rusya'nın elindeydi" ifadesini kullandı.

UKRAYNA TEPKİ GÖSTERDİ

Ukrayna’nın Varşova Büyükelçisi Vasıl Znarıç, Kırım’ın ukrayna toprağı olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası hukuk esastır. Rusya'nın Kırım'ı geçici olarak işgal etmesi, bir savaş suçudur ve bu yüzden cezalandırılacaktır. Kırım'ın işgalinden kurtarılması özgür dünyayla ortak görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Şüphesiz bunu biz yapacağız. Bu inanıyoruz ve birlikte hareket ediyoruz” cümlelerine yer verdi.

POLONYA DIŞİŞLERİ BAKANI: UKRAYNA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TANIYORUZ

Aynı zamanda Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Cumhurbaşkanı Duda'nın Kırım'a ilişkin tartışmalı açıklamasının ardından Polonya’nın Ukrayna uluslararası tanınmış sınırlar içinde toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tanıdığını vurguladı.

DUDA: RUSYA SALDIRGAN VE İŞGALCİDİR

Kısa süre sonra Andrzej Duda, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini, saldırgan ve işgalci olduğunu vurgulayarak Rusya’nın bu savaşı kazanamayacağını ve durdurulması gerektiğini kaydetti.

Duda, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik acımasız saldırganlığına ilişkin eylemlerim ve tutumum ilk günden bu yana açık ve net olmuştur: Rusya uluslararası hukuku ihlâl etmektedir, saldırgan ve işgalcidir. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve Kırım da dahil olmak üzere uluslararası alanda tanınan Ukrayna topraklarını işgali bir suçtur. Bu savaş bir Rus zaferiyle sona eremez. Rus emperyalizmi durdurulmalı, yenilgiye uğratılmalı ve gelecek için engellenmelidir. Ukrayna kazanmalıdır, çünkü bu savaş Özgür Dünya tarafından kazanılmalıdır. Hepimiz saldırganlığa ve vahşi emperyalizme karşı özgür, egemen ve bağımsız bir Ukrayna'nın yanında omuz omuza duruyoruz!” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.