SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal: Kursk operasyonu Kırım'ın kurtuluş provasıdır

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rusya’nın Kursk bölgesindeki sınır ötesi operasyonunu, Ukrayna ordusunun Kırım dahil devletin toprak bütünlüğünü geri kazanmak amacıyla başlattığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2024 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal: Kursk operasyonu Kırım'ın kurtuluş provasıdır

Dünya basını, Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesinde başlattığı sınır ötesi operasyonu şimdiden savaşın bir dönüm noktası olarak adlandırılıyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kursk bölgesindeki operasyonun, Ukrayna ordusunun tüm operasyonları gibi Ukrayna devletinin toprak bütünlüğünü yeniden sağlama hedefine ulaşmak için yürütülen eylemlerin bir parçası olduğunu ifade etti.

VOA Ukrayna servisine konuşan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna ordusunun Kırım dahil devletin toprak bütünlüğünü geri kazanma amacına ulaşmak için Rusya’nın Kursk bölgesinde sınır ötesi operasyon başlattığını kaydederek, “Ukrayna’nın siyasi ve askeri yönetiminin, Rusya topraklarına girme gibi oldukça beklenmedik ve standart dışı kararı kabul ettiğini görüyoruz. Bu karar da Rus yönetiminin bu tür gelişmelere hazır olmadığını gösterdi.” dedi.

KIRIM SAKİNLERİ ÇATIŞMALA HAZIRLANMALI

Tüm bunların Kırım’ı Rus işgalinden kurtarma yönünde atılan adımlar olduğunu belirten Celal, “Olayların gelişme şekli, benim daha önce Kırım sakinlerine Rus propagandası karşısında dikkatli olma, işgalcilerin ‘her şey yolunda, korkacak bir şey yok’ yalanlarına inanmama konusunda yaptığım uyarıyı teyit ediyor. Bu uyarıyı birilerini korkutmak amacıyla yapmamıştım. Sadece insanların Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılma eylemlerine yani çatışmalara hem fiziksel hem manevi olarak hazır olmasını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Kursk operasyonunun Ukrayna Silahlı Kuvvetler açısından önemine ilişkin KTMM Başkan Yardımcısı Celal şu değerlendirmelerde bulundu:

Her askeri operasyonda, ordu belirli bir savaş deneyimi kazanıyor, stratejiler geliştiriyor. Bana göre Kursk bölgesinde şu anda yürütülen operasyon doğal olarak belirli hem askeri hem de siyasi taktik ve stratejilerin bir testidir.

Celal, müzakere sürecine hazırlanmak ve yerel halkla birlikte çalışmak, kurtarılan bölgelerin yönetimini organize etmek de dahil olmak üzere sahadaki bir dizi sorunu çözmek için çalışmaların yapıldığını aktardı.

DÜNYANIN SABRININ TÜKENDİĞİNİ GÖSTEREN SİNYAL

Ayrıca Nariman Celal, Kursk operasyonunun Ukrayna ve uluslararası toplum için taşıdığı önemin yanı sıra, Kremlin'e tüm tedbirlerin artık işe yaramadığını, dünyanın sabrının tükendiğini ve Rusya'yı uluslararası hukuka uymaya zorlamak için çok daha ciddi ve keskin bir şekilde hareket etmeye hazır olduğunu gösteren çok ciddi bir sinyal olduğunu belirtti.

Kırım sakinlerinin bu olaylara farklı tepkiler gösterdiğini kaydeden Celal, “Her şey Kırım sakinlerinin tutumuna bağlı. 2014’den sonra Kırım’a yerleşenleri ve Ukrayna vatandaşı olmayanları dikkate almıyorum. Kırım’ın en kısa sürede işgalden kurtarılmasını umut eden kişiler, tabii ki bu olaya olumlu bir şekilde bakıyor. Sadece bir soruları var: Neden Kırım değil?” değerlendirmesinde bulundu.

KTMM Başkan Yardımcısına göre, 2014’ten sonra Ukrayna’ya ihanet edenler ise korku ve endişe duyuyorlar. Ayrıca artık bu senaryonun Kırım için da gerçek olduğunu daha iyi anlıyorlar.

KREMLİN ESİRLERİN KURTARILMA SÜRECİ UKRAYNA ORDUSUNUN BAŞARISIYLA DOĞRU ORANTILIDIR

Son gelişmelerin Kremlin esirlerinin esaretten kurtarma konusundaki etkilerine dair Celal şu açıklamada bulundu:

Kremlin’in tutumunu ve onun müzakere etmeme isteğini göz önünde bulundurursak siyasi tutsakların ve savaş esirlerin serbest bırakılması doğrudan Ukrayna ordusunun cephedeki başarılarına bağlı. Bu başarı ne kadar büyük olursa Ukrayna vatandaşlarının evlerine dönme şansı o kadar büyük olur.

Ancak tüm Ukrayna topraklarının Rus işgalinden kurtarılması sonucu Rusya’nın artık siyasi tutsakların sayısını artırmasına engel olacağını belirten Celal, “Şu an maalesef Putin her serbest bırakılan siyasi tutsak karşılığında onlarca yeni kişiyi alıkoyma fırsatına sahip.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.