SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal’den uluslararası topluma Rusya üzerindeki baskıyı artırma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasının ardından işgal altındaki Kırım'da insan hakları durumunun kötüleştiğini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 18:37
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 03:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal’den uluslararası topluma Rusya üzerindeki baskıyı artırma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Cenevre'de düzenlenen Parlamentolararası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulunda konuşma yaptı. Celal, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasının ardından işgal altındaki Kırım'da insan hakları durumunun kötüleştiğini ve zulüm görenlerin sayısının önemli ölçüde arttığını ifade etti.

Ayrıca Celal, işgal altındaki Yarımada'nın; sivil esirlerin, siyasi tutsakların, savaş esirlerinin ve Rusya’nın işgal altındaki Herson ile Zaporijjya bölgelerinden kaçırdığı çocukların nakledilmesi için bir transfer noktası olarak kullanılmaya başladığını aktardı.

Kırım'da işgalcilerin aileleri hedef aldığını belirten Celal, siyasi tutsak Rıza Omerov'un, babası ve kız kardeşinin kocasının Rus esaretinde olduğuna, Seytumer ailesinin ise üç oğlunun da alıkonulduğuna dikkat çekti.

RUSYA ESİR TUTTUĞU UKRAYNA VATANDAŞLARINA TIBBİ BAKIM SAĞLAMIYOR

“Kanunsuzluk soruşturma ve mahkemeyle sınırlı değil. Hapisteyken de temel haklar ihlal ediliyor. Özellikle tedavi hakkının yerine getirilmesini sağlamak çok zor.” diyen Nariman Celal, siyasi tutsak, yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’in alıkonulduktan sonra gördüğü muameleden sonra ciddi işitme sorunları ve nörolojik bozukluklar yaşadığını; kalp hastası siyasi tutsak Amet Süleymanov’un ise acil bir kalp ameliyatına ihtiyaç duyduğunu aktardı. Rus cezaevindeki hastanede bir dizi ciddi hastalık teşhisi konulan siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev’in sağlık durumunun kritik olduğuna dikkat çeken Celal, “Ancak mahkeme, yasal dayanakları olmasına rağmen tahliyesine karar vermeyi reddetti. Cemil Gafarov ve Kostyantın Şıring olmak üzere iki Kırımlı siyasi tutsak Rus esaretinde hayatını kaybetti. Kısa süre önce Ukraynalı gazeteci Viktoriya Roşçina’nın Rus esaretinde yaşamını yitirdiği öğrenildi.” dedi.

RUSYA BASKI UYGULAMAK İÇİN YENİ YASA ÇIKARTTI

Rusya'nın Kırım sakinlerini yasa dışı bir şekilde kendi silahlı kuvvetlerine aldığını ve bunun uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunu belirten Celal, “2022'nin başlarında Rusya parlamentosu, sözde ‘Rus Silahlı Kuvvetlerinin itibarını zedeleme’ ve ‘sahte haber yayma’ bahanesiyle muhalefeti bastırmayı amaçlayan yeni kısıtlayıcı yasayı kabul etti. Bu yasalar Kırım'ı önemli ölçüde etkiliyor. Sadece Ukrayna'ya desteklerini ifade ettikleri için işgal altındaki Kırım'da bu yasalar çerçevesinde en az 913 kişi idari sorumluluğa, 9 kişi ise cezai sorumluluğa getirildi." ifadelerini kullandı. 

ULUSLARARASI KIRIM PLATFORMU ÜÇÜNCÜ ZİRVESİ'NE DAVET

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin ekim ayı başında "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı sonucu kayıp kişiler, savaş esirleri ve esaret altındaki siviller" başlıklı kararının kabul edildiğini hatırlatan KTMM Başkan Yardımcısı, “Kararda yaklaşık 66 bin Ukraynalı asker ve sivilin kayıp veya esir olarak kaydedildiği belirtiliyor. Bu kişiler arasındaki sivillerin sayısı askerlerden çok daha fazladır. İşgal altındaki topraklarda yaşayan Ukrayna vatandaşlarının siyasi baskılardan korunması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için güçlerin birleştirilmesi son derece önemlidir. Uluslararası örgütlerin, Rusya'yı uluslararası insancıl hukuk normlarına uymaya zorlamak için üzerindeki baskıyı artırması gerekiyor.” diyerek toplantıda hazır bulunanları 24 Ekim'de Riga'da düzenlenecek Uluslararası Kırım Platformu Üçüncü Parlamento Zirvesi'ne katılmaya davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.