SON DAKİKA
Hava Durumu

Müftü Ayder Rüstemov: İşgalciler Kırım'daki bağımsız Müslüman cemiyetlerine baskı uyguluyor

Rus işgali altındaki Kırım’da bir Kırım Tatar imamına daha sözde yasa dışı misyonerlik faaliyetlerinde bulunma suçlaması yöneltildi. Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov, işgalcilerin bağımsız Müslüman cemiyetleri hedef alarak onları sindirmeye çalıştığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Müftü Ayder Rüstemov: İşgalciler Kırım'daki bağımsız Müslüman cemiyetlerine baskı uyguluyor

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik baskılar devam ediyor. İşgalciler, 29 Şubat 2024 sabah erken saatlerde bir dizi Kırım Tatarının evinde ve Eski Kırım kentindeki bir camide arama yaptı. Aramalardan sonra alıkonulan Eski Kırım Dini Cemiyeti imamı İzet Sayfullin’e sözde yasa dışı misyonerlik faaliyetlerinde bulunma suçlaması yöneltildi.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamada, Rus işgal güçlerin Eski Kırım kentinde yaşayan Lenur Yakubov, İzet Sayfullin, İdris Yurdamov ve İslam Terek bölgesinde yaşayan Şevket Kiyamov olmak üzere 4 Kırım Tatarının evinde arama yaptığını aktardı. Aramalardan sonra Eski Kırım Dini Cemiyeti imamı İzet Sayfullin ve Lenur Yakubov alıkonuldu. 

BİR İMAMA DAHA "MİSYONERLİK" SUÇLAMASI

Aramadan sonra İslam Terek sözde polis karakoluna götürülen Eski Kırım Dini Cemiyeti imamı İzet Sayfullin hakkında güya yasa dışı misyonerlik faaliyetlerinde bulunma suçlamasıyla soruşturma başlatıldığını aktardı. 

“İŞGALCİLER BAĞIMSIZ DİNİ CEMİYETLERE BASKI UYGULAMAYA DEVAM EDİYOR”

İşgal altında bulunan Kırım’daki baskıları değerlendiren Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov, işgalcilerin Kırım’daki bağımsız dini cemiyetleri sindirmeye çalıştığını belirterek, “Bu şekilde Kırım'ın işgal yetkilileri, Kırım'daki bağımsız Müslüman cemiyetlerine, onların liderlerine yönelik baskı çabalarını sürdürüyor. İşgalciler; düzmece davalar, sahte kanıt yerleştirme gibi her zamanki yöntemleri kullanıyor. Kırım'ın ve işgal altındaki diğer bölgelerin bir an önce işgalden kurtarılması için Allah’a dua ediyoruz! Mücadelemiz devam ediyor!” dedi.

BİR KIRIM TATARINA HAPİS CEZASI

Bilindiği üzere sözde İslam Terek (Kirovskoye) Bölge Mahkemesi, bu sabah alıkonulan Kırım Tatarı Lenur Yakubov’u Rusya İdari Kanunu'nun 20.3 maddesini (kamuya açık olarak federal yasalarla yasaklanan Nazi sembolleri veya aşırı örgütlerin sembollerini sergilemek) ihlal etmekten suçlu bularak hakkında 14 gün tutuklama kararı aldı.

KIRIM DAYANIŞMASI MUHABİRİNE BASKI

Ayrıca İslam Terek sözde polis karakolu önünde işgalcilerin Kırım Dayanışması muhabiri Ali Seitablayev’i alıkoyduğunu aktarıldı. Sözde polis memurlarının Seitablayev’e askere çağırma celbi verdikten sonra muhabiri serbest bıraktığını bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.