SON DAKİKA
Hava Durumu

Macaristan, Kırım'ı Ukrayna haritasından çıkardı!

Macaristan hükumeti, resmi sosyal medya hesabından güya Ukrayna'da barış temalı bir video yayımladı. Ancak, videoda Kırım'ın olmadığı Ukrayna haritasının yer alması tepkilere neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2023 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2023 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Macaristan, Kırım'ı Ukrayna haritasından çıkardı!

Macaristan hükumeti, Rus işgali altında bulunan Kırım’ın olmadığı bir Ukrayna haritası yayımlayarak, sözde barış çağrısı yapan skandal bir videoya imza attı. Yayımlanan videoya, Ukrayna, Macaristan hükumet muhalifleri ve uluslararası kamuoyu sert tepki gösterdi.

MACAR HÜKUMETİ, "KIRIM'IN OLMADIĞI UKRAYNA HARİTASI" SKANDALINA İMZA ATTI!

Macar hükumeti tarafından yayımlanan videoda, savaşın başından beri Ukrayna'da on binlerce çocuğun öksüz kaldığı, yüz binlerce binanın yıkıldığı ve 10 milyondan fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi. Videoda, “Savaşa hayır, yalnızca ateşkes yıkımı sona erdirebilir, yalnızca barışçıl müzakereler insanların hayatını kurtarabilir" denildi. Yıkılan şehirlerin görüntülerinin ardından söz konusu videoda, Ukrayna haritası gösterildi. Ancak, bu haritada Rus işgalindeki Kırım, Ukrayna topraklarına dahil edilmedi.

UKRAYNA, KIRIM'IN OLMADIĞI HARİTAYA TEPKİ GÖSTERDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 3 Haziran 2023 tarihinde Macar hükumetinin resmi Youtube kanalında yayımlanan videoya sert tepki gösterdi. Bakanlık, "Kırım Yarımadası'nın Ukrayna'nın bir parçası olmayan bir bölge olarak tanımlanması Budapeşte'nin, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleme konusundaki defalarca beyan ettiği resmi duruşuyla çelişiyor" açıklamasını yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Macar hükumetinin bu tavrını sosyal medya hesabından kınadı. Ceppar, "Macaristan hükumeti, resmi YouTube kanalında Kırım olmadan Ukrayna haritasını gösteren bir video yayımladı. Mesajda, 'Ateşkes ve barış görüşmelerinin bir an önce yapılması gerekiyor' denildi. Ukrayna barışa hazır ancak Rus işgalciler barış görüşmeleri istiyorsa, önce askerlerini Ukrayna'dan çekmelidir" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.