SON DAKİKA
Hava Durumu

Lviv’de Numan Çelebicihan anısına seminer düzenlendi

Lviv’de,  Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri Numan Çelebicihan’ın şehadetinin 105. yıl dönümünde seminer düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2023 18:44
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2023 19:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lviv’de Numan Çelebicihan anısına seminer düzenlendi

Lviv’de faaliyet gösteren Ukrayna Katolik Üniversitesi’nde, Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri Numan Çelebicihan’ın şehadetinin 105. yıl dönümü nedeniyle seminer verildi.

Ukrayna Katolik Üniversitesi Tarih Öğrencileri Derneği, Ukrayna Katolik Üniversitesi Din ve Toplum Enstitüsü ve Lviv’de yaşayan Kırımlı sığınmacılar tarafından organize edilen seminer, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının söylenmesiyle başladı. 

Seminerde, tarihçi Andriy İvanets "Ukrayna Devrimi sırasında Kırım Tatar Hareketi" konulu, tarihçi Vasıl Kmet "İlk Kurultay ve Kırlangıç Duasının Gücü: Modern Kırım Tarihinde Numan Çelebicihan’ın Hayatı ve Sembolizmi" konulu sunumları gerçekleştirdi.

Ayrıca Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Tatar aktivist Arsen Cumadilov, seminere çevrimiçi katılarak katılımcılara seslendi.

"ÇELEBİCİHAN KIRIM SAKİNLERİ İÇİN BENZERSİZ ORTAK YAŞAM MODELİNİ SUNDU"

Yaptığı konuşmada, etkinliği organize eden herkese teşekkürlerini bildiren Çubarov, “Numan Çelebicihan, önde gelen Kırım Tatar fikir insanı İsmail Bey Gaspıralı’nın, Kırım'ın Rus İmparatorluğu tarafından ilhakı ve Kırım Hanlığı'nın yıkıldığı 1783 yılından beri Kırım Tatar halkının içinde bulunduğu zulüm ve kanunsuzluktan kurtarılmasına ilişkin düşünce ve fikirlerini paylaşan genç Kırım Tatarlarının arasında yer alıyordu. Numan Çelebicihan, gerçek bir hümanistti ve fikirleri, çok etnikli bir toplumun örgütlenmesi ve yaşamına dair yerleşik fikirlerin büyük ölçüde ilerisindeydi. Numan Çelebicihan ve destekçileri, 1917 yılında, Rus İmparatorluğu'nun çöküşü sırasında, çok uluslu Kırım toplumuna, Kırım'ın ve sakinlerinin kaderi için karşılıklı sorumluluğa dayalı olan benzersiz bir ortak yaşam modeli sundular.” ifadelerini kullandı.

“NUMAN ÇELEBİCİHAN’A VE FAALİYETLERİNE SAYGI GÖSTERMENİN EN İYİ YOLU KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASIDIR”

Ancak Numan Çelebicihan’ın ileri görüşlü fikirlerini beğenmeyen Bolşeviklerin,  Numan Çelebicihan’ı 23 Şubat 1918 tarihinde Akyar’da (Sivastopol) vahşice öldürdüğünü dile getiren Çubarov, şu ifadelere dikkat çekti:

“SSCB yıllarında, komünist ideologların emrettiği iftira bağlamı dışında Numan Çelebicihan’ın adının anılması yasaktı. Bağımsız Ukrayna yıllarında Numan Çelebicihan’ın adı Kırım, Kırım Tatar halkı ve Ukrayna devletinin tarihinde önemli bir yere sahip oldu. 2022 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde, Numan Çelebicihan’ın adını taşıyan tabur oluşturuldu. Taburda, Kırım sakini Ukrayna vatandaşları görev yapıyor. Ancak Numan Çelebicihan’a ve onun Kırım Tatar halkı yararına yürüttüğü önemli faaliyetlerine saygı göstermemizin en iyi yolunun Kırım’ı Rus barbarlardan kurtarmak ve Ukrayna'nın, Kırım Yarımadası üzerindeki devlet egemenliğinin yeniden sağlanması olacaktır" 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.