SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov, Nariman Celal'in hürriyetine kavuşma sürecini açıkladı

Rus işgal güçleri tarafından 2021 yılında yasa dışı olarak alıkonulan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal Ukrayna'ya geldi. Nariman Celal'i karşılayanlar arasında bulunan KTMM Başkanı Refat Çubarov, gerçekleşen esir takası sürecini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2024 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2024 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov, Nariman Celal'in hürriyetine kavuşma sürecini açıkladı

Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal serbest bırakıldı.

Ukrayna ile Rusya arasında 28 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen esir takası sonucu, aralarında KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in de bulunduğu 10 Ukrayna vatandaşı, Kıyiv'e geldi.

Nariman Celal'i, Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov karşıladı.

"DÜŞMAN TARAFINA TAKAS İÇİN FARKLI TEKLİFLERLE BAŞVURDUK"

Hürriyetine kavuşan Nariman Celal'i karşılamaya gelenler arasında yer alan KTMM Başkanı Refat Çubarov, yürütülen esir takası sürecini anlattı.

Rus esaretinde bulunan esirlerin Ukrayna'ya getirilebilmesi adına çeşitli senaryolar üzerinde çalışma yürüttüklerini söylen  Refat Çubarov, "Düşman tarafına takas için farklı tekliflerle başvurduk. 60 yaş üstü listesini hazırladık, Ağır hasta olan ve cezaevi şartlarının hayatları için tehdit oluşturan Kırımlı siyasi tutsakların listesini hazırladık. Listede hem Kırım Tatarları hem Ukrainler vardı. Biliyorsunuz bugün cezaevlerinde yavaş yavaş ölen insanlar var. Ebeveynleri hasta olan siyasi tutsakların listesini oluşturduk. Çok farklı önerilemiz vardı." ifadelerini kullandı.

"SON LİSTEMİZDE 5 KIRIMLI SİYASİ TUTSAĞIN İSMİ BULUNUYORDU"

KTMM Başkanı, "Nariman Celal ise takas edilirse sadece Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov ile birlikte takas edilmesini kabul ettiğini söylüyordu. Çünkü birlikte aynı dava çerçevesinde alıkonulup mahkûm edilmişlerdi. Son listemizde 5 Kırımlı siyasi tutsağın ismi bulunuyordu. Ailelerini üzmemek için isimleri açıklamak istemiyorum çünkü gördüğünüz gibi Rusya sadece Nariman Celal’i iade etti." şeklinde konuştu.

Çubarov, Rusya'nın Celal'i iade etmesi konusunda ise, "Bence bir çıkarları vardı yoksa onu da iade etmeyeceklerdi. Mustafa Bey'in dediği gibi özellikle Kırım Tatarı olan Kırımlı Kremlin esirlerinin takas edilmesi konusu gündeme geldiğinde, Ruslar hemen tüm teklifleri reddediyor. Sanki intikam almak istiyorlar. Tabii ben neden bunu yaptıklarını anlıyorum; Kırım Tatarlarının işgalin 10. yılında bile hâlâ işgale karşı çıkacaklarını beklemiyorlardı." değerlendirmesinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.