SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu ve Çubarov, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile görüştü

Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2023 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2023 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu ve Çubarov, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile görüştü

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e resmi ziyarette bulunan Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, dün Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile görüştü. Görüşmede, Çekya Cumhuriyeti’nin Kıyiv Büyükelçisi Radek Matula ve Ukrayna ziyareti sırasında Çekya Cumhurbaşkanına eşlik eden yetkililer de katıldı.

KTMM’den görüşmeye dair yapılan açıklamada, görüşmenin Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel’in, 1968 yılında iken 25 yaşındaki Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Sovyet ordusunun Çekoslovakya’nın işgalini kamuya açık bir şekilde kınadığı 55 yıl öncesi olaylarını hatırlatmasıyla başladığı belirtildi.

Görüşmede, Çekya yönetimine ve halkına Ukrayna toprak bütünlüğüne verilen destek, sağlanan askeri ve diğer yardımlar için teşekkür eden Kırımoğlu, Rus saldırganlığının püskürtülmesi için uluslararası toplumun daha fazla kenetlenmesinin önemine dikkat çekerek bu bağlamda Çekya Cumhuriyeti’nin tutumunun büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

İŞGALDEN KURTARILAN KIRIM'DA ELE ALINACAK ÖNCELİKLİ KONULAR ELE ALINDI

Bununla birlikte KTMM Başkanı Çubarov, Pavel’e Rus işgalinden kurtarılan Kırım'ın yeniden bütünleşmesi aşamasında en güncel olarak görülen sorunları ile ilgili bilgi verdi. Çubarov, Kırım'ın Rus işgalciler tarafından tahrip edilen yarımadanın çevre ve ekolojik durumunun restorasyonu, Rus işgali koşullarında kasıtlı olarak tahrip edilen Kırım Tatar kültür mirasının kurtarılması, yarımadadaki yerleşim yerlerine tarihi adlarının geri verilmesi, işgal altındaki Kırım'a yasa dışı olarak yerleşen yüzbinlerce kişinin yarımadadan ayrılmasının yasallaştırılması konularına özellikle dikkat çekti.

Görüşmede Çubarov, Ukrayna Anayasasına değişikliklerin yapılması yoluyla Kırım’ın mevcut özerklik statüsünün Kırım Tatar milli özerklik olarak değiştirilmesi konusunun önemine vurgu yaptı.

KTMM'DEN ÇEKYA PARLAMENTOSUNA 1944 SÜRGÜNÜ SOYKIRIM TANIMA ÇAĞRISI

Ayrıca görüşme sırasında, KTMM’nin Çek Cumhuriyeti Parlamentosuna 18 Mayıs 1944 Sürgününü Kırım Tatar halkına yapılan soykırım olarak tanımna çağrısının metni okundu.

Görüşme sırasında Kıyiv’de hava alarmı uyarısının yapıldığı için tarafların sığınakta bir araya geldiği belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.