SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımlı ressam Bogdan Ziza Rostov'a nakledilecek

Rusya'nın kanıtsız suçlamaları ile yasa dışı alıkonulan Kırımlı ressam Bogdan Ziza, Rusya'nın işgal mahkemesinin kararı sonucunda Rostov'a nakledilecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2022 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2022 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımlı ressam Bogdan Ziza Rostov'a nakledilecek

Kırım'ın işgalci Rus yönetimi, 16 Mayıs 2022 tarihinde Kezlev’de (Yevpatoria) işgalcilerin kontrolündeki sözde belediye binasına sarı mavi renklerde boya atan aktivisti “terörizmle” suçladı. Rusya Federal Güvenlik Servisi sözde Kırım Müdürlüğünden yapılan açıklamada, genç adamın 16 Mayıs tarihi sabah saat 04.00 civarında belediye binasına sarı mavi boya döktükten sonra binaya molotof kokteyli attığını iddia etti. İşgalciler alıkoydukları Ziza, hakkında Rusya Ceza Kanunu 205. maddesinin 1. fıkrası (terör saldırısı girişimi) ve 30. maddesinin 1. fıkrası (suça hazırlık) soruşturma başlatıldığını aktardı.

Rusya'nın işgal ettiği Kırım'daki Kezlev (Yevpatoria) yönetim binası 16 Mayıs 2022'de mavi ve sarı boyayla kaplandı. İşgalci Rus güvenlik güçleri olayla ilgili olarak Kırımlı sanatçı Bogdan Ziza'yı suçladı. Ziza, işgalci Rusya'nın iftiraları ile  sözde "teröristler ve aşırılık yanlıları" listesine dahil edildi.

Akmescit'te tutuklu bulunan Kırım Tatar sanatçı ve aktivist Bogdan Ziza, Rusya'nın Rostov-on-Don kentine nakledilecek. Ukrayna'yı desteklemek için kurulan İnsan Hakları Projesi'nin bildirdiği haberde, 27 Aralık'ta davasıyla ilgili bir mahkeme oturumu yapıldığı açıklandı.

Yapılan mahkeme oturumunun sonucuna göre Ziza'nın mahkeme öncesi gözaltı merkezindeki tutukluluğu altı ay uzatıldı, ancak bir sonraki mahkemenin Rusya'nın Rostov şehrine yapılmasına karar verildi.

Bu yüzden bir sonraki mahkeme 10 Ocak'ta Rostov'da yapılacak. 10 Ocak'ta yapılacak mahkemede Bogdan Ziza'ya mahkemenin kararı bildirilecek. 

İŞGALCİLERDEN GENÇ RESSAMA İŞKENCE UYGULAMASI!

Bogdan Ziza alıkonulduktan bir gün sonra Rus propaganda medyası tarafından bir video paylaşıldı. Videoda genç adamın "suçunu itiraf ettiği" görüntüler yer aldı. Bogdan Ziza’nın yakınları ve arkadaşları suçunu itiraf ettirmek için işgalcilerin genç adama baskı ve işkence uyguladığına inanıyor.

İşgalcilerin paylaştığı sözde itiraf videosunu yorumlayan Bogdan Ziza’nın kuzeni Oleksandra Barkova, “Darp edildiği ve ona işkence uygulandığı görünüyor. Korkmuş görünüyor ve tişörtü yırtılmış. Bence onu hazırladıkları bir metni okuması için zorladılar. Bu açıklamayı isteyerek yaptığına inanmıyorum.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.