SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Temsilcisi: Kahovka Barajı’nın patlatılması ekolojik bir felakete yol açtı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Ukrayna’nın güney bölgeleri ve Kırım’ı su ile besleyen Kahovka Barajı'nın (Kakhovka Barajı) Rusya tarafından yok edilmesinin Rus işgali altındaki Kırım dahil Ukrayna güneyinde gıda krizine neden olacağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2023 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2023 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Temsilcisi: Kahovka Barajı’nın patlatılması ekolojik bir felakete yol açtı

Sivillerin hayatını hiçe sayan terör devleti Rusya, 6 Haziran günü saat 02.30 sıralarında Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Patlamanın ardından barajdaki sular boşalırken bölgedeki yerleşim yerleri kısa süre içinde suya gömüldü. Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Bu sabah itibarıyla Herson kentinde su seviyesinin 5 metreye ulaştığı bildirildi. Öte yandan su altında kalan işgal altındaki bölgelerde Rus yetkililerin sivilleri tahliye etmediği aktarıldı. Tamamen suya gömülen işgal altındaki Oleşki kentinde insanlar hayatta kalmak için çatılara tırmandı.

“KIRIM DAHİL UKRAYNA GÜNEY BÖLGELERİ SUSUZ KALACAK

Terör devleti Rusya’nın işlediği savaş suçunun sonuçlarını değerlendiren Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, “Kahovka Barajı’nın boşaltılması en çok içme suyu temini ve genel olarak sulama kanalı sistemini etkileyecek. Kuzey Kırım Kanalı’na ve Kahovka Kanalı’na su sağlanmayacak ve Kahovka Hidroelektrik Santrali yenilenene kadar doldurulamayacaklar. Bu demek ki Dnipro Nehri’nin sol kıyısında kalan Herson bölgesi toprakları, Zaporijjya bölgesinin bir kısmı ve Kırım susuz kalacak.” dedi.

“İŞGALCİLER BÖLGE VE SİVİLLERİN ÇIKARLARINI DÜŞÜNMÜYOR”

Rusya’nın gerçekleştirdiği terör eyleminin sonuçları arasında tarımda çalışan nüfusun ve suya bağımlı işletmelerin yoksullaşması olduğunu belirten Taşeva, “Herson bölgesi ağırlıklı olarak tarımsal bir bölgedir. Sakinlerinin ekonomik refahı tahıl ve diğer mahsullerin yetiştirilmesine dayanıyor. Bundan sonra çoğu insanın yaşam kaynağı tehlikede. İşgalciler bölgenin ve insanların çıkarlarını hiç düşünmüyor… Böylece Zaporijjya, Herson ve Kırım sakinlerini ne kadar ‘düşündüklerini’ göstermiş oldular.” ifadelerini kullandı.

“EKOSİSTEM ZEHİRLENECEK”

Ayrıca yerleşim yerlerinin ve tarım arazilerinin sular altında kalmasının kaçınılmaz olarak petrol ürünleri ve tarım kimyasallarının suya girmesine yol açacağına dikkat çeken Kırım Temsilcisi, “Tüm bu su Dnipro üzerinden Karadeniz'e taşınacak. Yakın gelecekte Mıkolayiv, Herson bölgeleri ve Kırım'ın batı kıyılarında denizde girmek insanların sağlığı için tehlikeli olacak ve aynı zamanda ekosistemin zehirlenmesine ve telafisi olmayan sonuçlara yol açacaktır.” dedi.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran'da gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin su altında kaldığı bildirildi.

UKRAYNA, TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı. Bu sabah itibarıyla sacece Ukrayna kontrolü altında bulunan Dnipro Nehri'nin sağ kıyısında bin 548 evin su altında kaldığı bildirildi.

SU SEVİYESİ 2 METRE YÜKSELDİ

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klımenko, dün yaptığı açıklamada, 24 yerleşim yerinin su altında kaldığını aktararak, Dnipro’nun sağ kıyısındaki su seviyesinin 2 metre yükseldiğini ve 24 saat boyunca da yükselmeye devam edeceğini kaydetti.

150 TON MAZOT NEHRE DÖKÜLDÜ

Ayrıca barajın patlatılması sonucu Dnipro'ya yaklaşık 150 ton mazotun döküldüğünü bildiren Klımenko, çevre felaketinin sonuçlarını ortadan kaldırmak için sahaya ekipmanlı özel ekiplerin gönderildiğini duyurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.