SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarı siyasi tutsak Eskender Abdulganiyev 5 aydır hücre cezasında!

İşgalci Rusya tarafından hukuka aykırı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı siyasi tutsak Eskender Abdulganiyev 5 aydır hücre cezasında tutuluyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 18:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarı siyasi tutsak Eskender Abdulganiyev 5 aydır hücre cezasında!

Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde 12 yıl hapis cezasına mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Eskender Abdulganiyev’in 5 aydır Rus cezaevindeki hücrede tutulduğu öğrenildi.

Kırım Dayanışması sivil toplum kuruluşu, Rusya’nın Kemerovo bölgesindeki bir cezaevinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Eskender Abdulganiyev’in 5 aydır hücre cezasında tutulduğunu ve ceza süresinin sürekli çeşitli bahanelerle uzatıldığını aktardı. Cezaevi Komisyonunun 16 Mayıs 2024 tarihinde Abdulganiyev’in "sürekli ihlallere eğilimli, kötü niyetli bir mahkum" olarak sınıflandırdığını ve özel denetim altına aldığı bildirildi.

Alıkonulma şartlarını değerlendiren Abdulganiyev, hücrenin çok sıcak ve havasız olduğunu dile getirdi. Ayrıca siyasi mahkum, içme suyunun sadece musluktan alabildiğini ancak musluktan paslı ve kumlu suyunun aktığına dikkat çekti.

İŞGALCİ RUSYA’DAN KIRIM TATARLARINA BASKI

İşgalci güçler, 14 Şubat 2019 tarihinde Kırım’ın Kurman (Kransogvardeyskoye) bölgesinde bulunan Büyük Onlar (Oktyabrskoye) kasabasında yaşayan bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenleyerek arama yaptı. Arama sonucunda Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov gözaltına alındı. Daha sonra üç Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı alındı.

Rus mahkemesi, Kasım 2020’de Rüstem Emirüseinov hakkında 17 yıl, Arsen Abhairov hakkında 13 yıl ve Eskender Abdulganiyev hakkında ise 12 yıl hapis cezası kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.