SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Leniye Umerova’nın kardeşinden AB’ye çağrı

Rusya’da neredeyse 6 aydır düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın kardeşi Aziz Umerov, Avrupa Parlamentosu'na kardeşinin hikayesini anlatarak; Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan tüm Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması için yardım çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2023 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2023 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Leniye Umerova’nın kardeşinden AB’ye çağrı

İşgalci Rusya tarafından aylardır düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın kardeşi Aziz Umerov, Avrupa Parlamentosuna Rusya tarafından alıkonulan Kırımlı siyasi tutsakların ve savaş esirlerinin serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Avrupa Parlamentosunda, dün “Şubat 2022’den Sonra Kırım Tatarları” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Aziz Umerov, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan kardeşi Leniye Umerova’nın hikayesini anlattı.

LENİYE UMEROVA, MOSKOVA'DA FSB'NİN TUTUKEVİNDE ALIKONULUYOR

Kız kardeşinin hasta babasına bakmak için Kırım’a giderken Rus güçleri tarafından alıkonulduğuna dikkat çeken Aziz Umerov, “Ruslar yüzünden kardeşimin eve dönüş yolculuğu hapse ve casusluk suçlamalarına dönüştü. Bu hukuksuzluğu Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy gündeme getirdi, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Kırım Platformu katılımcılarına anlatıyor. Şarkıcımız Camala ise Liverpool’de Leniye’nin durumuna dikkat çekti. Kremlin, Leniye’yi, kötülük imparatorluğunun tam merkezinde Moskova’da, FSB’nin Lefortovo tutukevinde tam bir bilgi tecriti içinde alıkoyuyor" ifadelerini kullandı.

AZİZ UMEROV: LENİYE'NİN HAKAYESİNİ KİŞİSEL BİR HİKAYE OLARAK ALGILAMANIZI İSTİYORUM

Konuşma sırasında FSB’nin yayımladığı Leniye Umerova’nın alıkonulma görüntülerini de gösteren Aziz Umerov, “Kız kardeşim sosyal medya yöneticisi olarak çalışıyordu. Çoğunuzun sosyal medya sayfalarını takip eden böyle bir yardımcınız vardır diye düşünüyorum. Düşünsenize, bir gün onlar bir sebep olmadan hapse atılabilir. Eminim ki, bu durumda onlara yardım etmek için elinizden gelen her şeyi yapardınız. Sizden Leniye ve Kırım’da benzer sebeplerle alıkonulan yüzlerce insanın hikayesini kişisel hikayeniz gibi kabul etmenizi istiyorum" dedi.

"RUSYA TARAFINDAN ALIKONULAN SİVİL ESİRLERİN SERBEST BIRAKILMASINI SAĞLAYACAK ETKİLİ BİR MEKANİZMA OLUŞTURULMALI"

Rusya’nın insanları sadece “uygun olmayan” bir tutum için alıkoyduğunu belirten Aziz Umerov, AB’yi insan hakları ihlalleri konusunda daha kararlı tepkiler göstermeye davet ederek, “Avrupa Birliği’ne; kardeşim ve yasa dışı alıkonulan tüm Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasını talep etme, Rusya tarafından alıkonulan sivil esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak etkili mekanizmalar oluşturma, Rusya yönetiminin ve tüm savaş suçlarının adalete teslim edilmesini sağlayacak mekanizma oluşturma, sivillere yönelik yasa dışı alıkoyma ve kötü muameleye karışan kişiler konusunda bir veritabanı oluşturma ve onlara karşı kişisel yaptırımlar uygulama çağrısında bulunuyorum" dedi.

Siyasi tutsaklara her türlü desteğin sağlanmasına vurgu yapan Aziz Umerov, siyasetçi, gazeteci, aktivist, insan hakları savunucusu ve sivil örgütlere kız kardeşi ve diğer yüzlerce siyasi tutsak ile savaş esirinin hikayelerini dünya kamuoyuna duyurma konusunda yardım çağrısını yineledi.

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Lefortovo Mahkemesi, Kırım Tatarı Leniye Umerova hakkında sözde “vatana ihanet” suçlaması çerçevesinde 2 ay tutuklama kararı aldı. FSB, Leniye Umerova’nın “Ukraynalı askerlere yardım eden casus” olduğunu ileri sürdü.

Kırım İnsan Hakları Grubunun açıklamasına göre Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı alıkoydu.

Genç kadın, 16 Mart’a kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırı geçme kuralları ihlal etmekten" (Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu'nun 18. Maddesinin 1. Fıkrası) suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı. Ancak Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısı önünde bekleyen 4 erkek, kafasına poşet geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran kadına “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutukluluk cezası kararı çıkardı.

Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, genç kadın hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, genç kız hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı.

En son 27 Nisan 2023 tarihinde Rusya’nın Vladikavkaz kentindeki Sovetskiy Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarı Leniye Umerova hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı.

“RUS YETKİLİLERİN FAALİYETLERİ SİYASİ ZULÜM NİTELİĞİNİ TAŞIYOR”

Kırım İnsan Hakları Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Olga Skripnik konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İdari cezalar bahanesiyle kızı alıkoyuyorlar. Bunlar, açıkça siyasi güdümlü zulüm ve idari davaların tahrif edilmesi niteliğini taşıyan ağır ihlallerdir. Korkarım ki hakkında bir ceza davası uydurmak için bu idari tutuklamalar bahanesiyle kızı alıkoyuyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Kırım İnsan Hakları Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'da yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrı yapmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.