SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Emir Üsein Kuku hastaneye kaldırıldı

Rus esaretindeki Kırım Tatar siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Siyasi tutsağın, böbrek rahatsızlığı olduğu biliniyordu.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2023 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2023 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Emir Üsein Kuku hastaneye kaldırıldı

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar insan hakları savunucusu, siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatından bugün yapılan açıklamada, Rusya’daki Salavat kentinde bulunan cezaevinde alıkonulan siyasi tutsak Emir Usein Kuku, 21 Haziran 2023 tarihi sabah saat 5.00 civarında acil bir şekilde hastaneye kaldırıldı. Emir Usein Kuku’nun eşi Meryem Kuku, eşinin böbrek rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığını belirterek, “Ancak cezaevi hastanesine mi yoksa şehir hastanesine mi götürüldü bunu bilemiyorum. Böbreklerinde taş olduğu ve bu yüzden atak geçirdiği tespit edildi. Şimdilik gözetim altında hastanede yatacak” ifadelerini kullandı.

KUKU İLK KEZ ALIKONULURKEN DARP EDİLMİŞTİ

2015 yılında ilk kez alıkonulduğu sırada işgalci FSB görevlilerinin eşinin böbreklerine vurduğunu hatırlatan Meryem Kuku, “Bunlar hapishanede tedavi edilmediği için kronikleşen travmalar. Her zaman kendilerini hatırlatıyorlar” dedi.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK EMİR ÜSEİN KUKU

Kırım Tatar insan hakları savunucusu Emir Üsein Kuku, Kırım'da tüketici haklarının korunması ve tüketici pazarının ve hizmetlerinin yönetimi departman müfettişi olarak çalışıyordu. Yönetim ve muhasebe alanlarında derecesi bulunuyordu. Ayrıca, okuduğu hukuk bölümü, hapishanede olduğu için yarıda kaldı. Onu tanıyanlar, çok iyi kalpli, adaletli, insanların acılarına kayıtsız kalmayan iyi bir evlat, eş ve baba olarak nitelendiriyorlar.

İşgalciler, 11 Şubat 2016 tarihinde sabahın erken saatlerinde Kuku’nun evine gelerek arama yaptı. Sonrasında, Kuku, yasa dışı bir şekilde hapse atıldı. Sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde suçlandı. 12 Kasım’da Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrindeki Kuzey Kafkasya Bölge Mahkemesi Emir Üsein Kuku’yu 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.