SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Bilal Adilov'dan bir aydır haber alınamıyor!

Rus mahkemesi tarafından Mayıs 2022'de yasa dışı hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar siyasi tutsak Bilal Adilov'dan bir aydır haber alınamıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2023 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2023 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Bilal Adilov'dan bir aydır haber alınamıyor!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" kapsamında tutuklanan Bilal Adilov’dan (2.Akmescit Grubu) bir aydan uzun süredir haber alınamıyor. Siyasi tutsağın ailesi, Bilal Adilov’un hangi cezaevine sevk edildiğini bilmiyor.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatı, Mayıs 2022’de Rus mahkemesi tarafından 14 yıl hapis cezasına mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsaktan haftalarca haber alınamadığını bildirdi. Siyasi tutsağın en son eşiyle haziran ayında telefonla görüştüğü ve ondan sonra iletişiminin kesildiği aktarıldı. Siyasi tutsağın eşi Gülnara Adilova, “Tüm yetkili kurumlara başvurdum. Hiçbir yerden cevap gelmedi. Bir aydır devam eden bir belirsizlik” dedi.

Kırım Tatar siyasi tutsaklar Bilal Adilov, Vladlen Abdulkadırov ve Tofik Abdulgaziyev, 28 Haziran 2023’de Novoçerkassk tutukevinden çıkarıldı. Vladlen Abdulkadırov ve Tofik Abdulgaziyev’in Minusinsk ve Yeniseysk cezaevlerine sevk edildiği biliniyor. Ancak, Bilal Adilov’dan halen haber alınamıyor.

İŞGALCİLERİN TOPLU BASKINI

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" çerçevesinde; 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatarı ailenin evine toplu baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi.

28 Mart tarihinde ise Rus işgalcilerin, bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskınlar sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov, Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı. Dördüncü kayıp Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un da daha sonra gözaltına alındığı bildirildi. Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, işgalcilerce 27 Mart tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları; Cemil Gafarov, Akim Bekirov, Farhad Bazarov, Enver Ametov, Riza İzzetov, Bilal Adilov, Mecit Abdurahmanov, Tofik Abdulgaziyev, Alim Karimov, İzet Abdullayev, Asan Yanikov, Server Gaziyev, Rüstem Seythalilov, Rüstem Şeyhaliyev, Şaban Ümerov, Ruslan Süleymenov, Yaşar Muedinov, Seyran Murtaza, Erfan Osmanov, Seytveli Seytabdiyev, Vladlen Abdulkadırov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Raim Ayvazov, Eskender Süleymanov hakkında tutukluluk kararı verdi.

5 KIRIM TATARI MAHKUM EDİLDİ

Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, Mayıs 2022’de Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Tofik Abdulgaziyev, Bilal Adilov, Vladlen Abdulkadırov, Mecit Abdurahmanov ve İzzet Abdullayev’i (İkinci Akmescit Grubu) toplamda 62 yıl hapis cezasına mahkum etti. Adilov, 14 yıl hapis cezasına diğer 4 Kırım Tatarı ise 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.