SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Arsen Abhairov’un sağlık durumu kötüleşti

Rus işgali altındaki Kırım’da, düzmece dava çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Arsen Abhairov’un sağlık durumu cezaevi şartlarında kötüleşti.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2023 18:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2023 21:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Arsen Abhairov’un sağlık durumu kötüleşti

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladıkları Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Arsen Abhairov varis hastalığından muzdarip ve diş tedavisine ihtiyaç duyuyor.

Eşi ile görüştükten sonra Kırım Dayanışması sivil teşkilatına konuşan Kırım Tatar siyasi tutsak Arsen Abhairov’un eşi Azize Abhairova, “Bacaklarında varis var. Bundan dolayı acı çekiyor. Ayrıca tutukevi döneminden beri var olan sorun; dişleri. Tutukevinde hiç tedavi sağlanmadığı için şu an dişleri tedavi edilemiyor ve tek seçenek dişlerinin sökülmesidir. Ağzında neredeyse hiç çiğneme dişi kalmadı.” dedi.

Cezaevindeki şartlar nedeniyle eşinin varis hastalığının arttığını belirten Abhairova, “Yaklaşık 16 saat ayakta geçiriyor. Sabah saat 06.00’da kalkıyorlar, akşam 22.00’de yatma zamanı.” açıklamasında bulundu.

3 KIRIM TATARINA TOPLAMDA 42 YIL HAPİS CEZASI

Rus mahkemesi, 3 Kasım 20202’de işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladıkları Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov (Kurman Grubu) hakkında aldığı kararı açıkladı. Karara göre, Rüstem Emirüseinov 17 yıl hapis cezası, Arsen Abhairov için 13 yıl hapis cezası ve Eskender Abdulganiyev için 12 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

KURMAN GRUBU

14 Şubat 2019 tarihinde, Rus işgalci güçler, Kırım’ın Kurman (Kransogvardeyskoye) bölgesinde bulunan Büyük Onlar (Oktyabrskoye) kasabasında yaşayan bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenleyerek, arama yaptı. Arama sonucunda, Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov gözaltına alındı. Daha sonra üç Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı alındı.

İşgalciler, üç Kırım Tatarını “Rusya’da yasaklı olan bir örgüte üye olmakla” suçladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.