SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray yok ediliyor

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rusya’nın Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray'ı yok etmeyi sürdürdüğünü hatırlatarak, Ukrayna yönetimi ve uluslararası toplumu işgalcilerin yasa dışı eylemlerine yönelik tepki göstermeye davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray yok ediliyor

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde yönetimi, restorasyon adı altında Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı yok etmeyi sürdürüyor. Rus işgalcilerin, 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Hansaray’daki yapılar tarihi değerini kaybediyor. Ayrıca işgalciler Hansaray’da yasa dışı kazı çalışmaları yürütüyor.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi dün yayımladığı açıklamada, Rus işgalcilerin Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Bahçesaray’daki Hansaray’ı yok etmeye sürdürdüğünü hatırlattı. Yapılan açıklamada, “Ruslar, tüm dünyaya sarayı korumak için güya ‘önemli bir restorasyon çalışmaları’ yürüttükleri göstermeye çalışıyor, oysa gerçekte sadece onu tahrip ediyorlar. İşgalciler bu tür işleri (restorasyon) gerçekleştirmek için uygun teknolojilere hiç uymuyorlar. Eylemleri, duvarları zaten direklerle desteklenmiş olan saraya büyük zarar vermekten başka bir işe yaramıyor.” denildi.

İŞGALCİLER HANSARAY'DA YASA DIŞI KAZILAR YAPIYOR

Bununla birlikte açıklamada, işgalcilerin Hansaray’ın bahçesinde yasa dışı kazı çalışmaları yürüttüğü aktarılırken bulunan parçaların fotoğrafları paylaşılarak, “Resimlerde göründüğü gibi tüm eserler kabul edilemez şartlarda muhafaza ediliyor.” değerlendirilmesi yapıldı.

"ÇOK GEÇ KALMADAN TEPKİ GÖSTERİLMELİ!"

Açıklamada ayrıca, “Ne yazık ki, eşsiz ve Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği olan 16. yüzyıla ait anıtın yok edildiğini görüyoruz. Bunu yalnızca bir kısım çöktüğünde ya da işgalciler başka bir salonu yıktığında hatırlamamalıyız. Buna sürekli dikkat etmemiz ve çok geç kalmadan işgalcilerin hukuka aykırı eylemlerine tepki vermemiz gerekiyor.” ifadelerine yer verilerek Rus işgalcilerin er yada geç Hansaray’ın tahribatı dahil olmak üzere işledikleri tüm suçlardan dolayı cezalandırılacağına dikkat çekildi.

RUSYA, KIRIM TATARLARININ KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadadaki kültür mirasını çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat, zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.  

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. İşgalci Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerini silme yönünde kastlı bir politika izlediği düşünülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.