SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Platformu Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, ikinci gün oturumlarıyla devam ediyor

Uluslararası Kırım Platformu bünyesinde Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı’nın oturumları, bugün Bükreş'te devam etti. Bu kapsamda, oturumun ana konusu barışçıl, güvenli ve müreffeh bir Karadeniz bölgesi vizyonu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2023 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2023 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Platformu Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, ikinci gün oturumlarıyla devam ediyor

Uluslararası Kırım Platformu bünyesinde Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, ikinci gün oturumları 13 Nisan 2023 tarihinde Bükreş’te devam ediyor.

Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı’nın ilk günü 12 Nisan 2023 tarihinde sadece uzmanların bulunduğu ve medya katılımının olmadığı bir şekilde gerçekleşti. Romanya ve Kırım Platformu'nun diğer katılımcı ülkelerinden uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn işgal girişiminin Karadeniz, Azak üzerindeki etkisini ele alırken, dünyadaki güvenlik durumu üzerindeki çok boyutlu etkisini ve mevcut zorluklara olası çözümlerini de tartıştı.

İKİNCİ OTURUMUN ANA KONUSU BARIŞÇIL, GÜVENLİ VE MÜREFFEH BİR KARADENİZ BÖLGESİ VİZYONU

Konferansın, 13 Nisan günü gerçekleştirilen ikinci oturumunda, Ukrayna devlet yetkilileri ve uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı. İkinci oturumun ana konusu "Barışçıl, Güvenli Ve Müreffeh Bir Karadeniz Bölgesi Vizyonu" teması kapsamında gerçekleştirildi.

KULEBA, ASIL SAVAŞIN 24 ŞUBAT 2022'DE DEĞİL RUSYA'NIN KIRIM'I İŞGALİYLE BAŞLADIĞINI HATIRLATTI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada Rusya'nın başta Kırım olmak üzere Ukrayna'nın belirli bölümlerinde kontrolünü elinde tutması halinde barışın süremeyeceğini kaydetti. Kuleba, asıl savaşın 24 Şubat 2022'de değil Rusya'nın Kırım'ı işgaliyle başladığını hatırlattı.

KULEBA, KIRIM TATARLARI UKRAYNA'DA KIRIM'DA GÜVENLİ BİR VATANA SAHİP OLACAK

Bakan Kuleba, "Geçen yüzyılın ve son on yılların tarihi bize bir şey öğretebiliyorsa, o zaman dünyanın yatıştırmaya değil gerçek barışa ihtiyacı var. Gerçek barış, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde yeniden sağlanması anlamına gelir. Bu, Kırım Tatarları Ukrayna'da Kırım'da güvenli bir vatana sahip olacak demektir. Bu, Karadeniz'de savaş gemileri değil, tahıl taşıyıcıları anlamına gelecek. Gerçek dünya, dünyanın zorla değil, uluslararası hukukla yönetildiği zamandır" dedi.

Dışişleri Bakanı Kuleba, işgal altındaki Kırım'a "özel statü" verildiğinde ve Ukrayna'nın diğer işgal altındaki topraklarından ayrı olarak değerlendirilmesinin önerildiği yaklaşımın Ukrayna için kesinlikle kabul edilemez olduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.