SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Toplulukları 6. Kongresi yapıldı

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine bağlı Müslüman topluluklarının toplantısı Kıyiv'de düzenlendi. Kongrede, Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresinin sıkıyönetim şartlarında daha etkin çalışmasını sağlamak için önemli kararlar kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2023 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2023 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Toplulukları 6. Kongresi yapıldı

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Kıyiv Ofisi, 10 Ağustos 2023 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine bağlı Müslüman toplulukların altıncı kongresine ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda bu, Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine bağlı Müslüman toplulukların Kırım'ın işgalden kurtarılması öncesinde, savaş şartları altında gerçekleştirdiği ikinci kongre oldu.

KIRIM MÜSLÜMANLARI DİNİ İDARESİNE BAĞLI MÜSLÜMAN TOPLULUKLARININ 6. KONGRESİ

Kongrenin açılış konuşmalarını Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı, Müftü Ayder Rüstemov ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov yaptı. KTMM Başkanı Çubarov yaptığı konuşmada, Rus işgalinden kurtarılan Kırım’da görev yapacak personelin şimdiden yetiştirilmesinin önemine ve Kırım Tatar halkının birlik olmasına dikkat çekerek vatan Kırım'da din, dil ve kültürün yeniden canlandırılmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

MÜFTÜ RÜSTEMOV, DİNİ İDARENİN ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Açılış konuşmalarının ardından Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı, Müftü Ayder Rüstemov, kongre katılımcılarına Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresinin son bir yılda yaptığı çalışmaları ve elde ettiği başarıları anlatan raporu sundu. Raporda, ilk defa Cumhurbaşkanlığı iftar programı düzenlenmesinin, Ukrayna’nın Müslüman dünyasındaki konumunu büyük ölçüde güçlendirdiğini ve Kırım Tatar kültürünün Ukrayna toplumunda yaygınlaştırılmasını teşvik ettiğini belirtti.

Ayrıca Rüstemov, “Ukrayna’yı Besliyoruz” projesi ile müftülüğün, cephe hattına yakın ve işgalden kurtarılan Herson, Zaporijjya, Dnipropetrovsk, Harkiv bölgelerindeki yerleşim yerlerinde on binlerce insana yemek dağıtarak destek verdiğini anlattı.

Ayrıca, toplantıda Ulema Konseyi Başkanı Süleyman Hayrullayev, Konsey'in çalışmaları, özellikleri, ihtiyaçları ve sağladığı dini eğitim fırsatları hakkında bilgi verdi.

ÖNEMLİ KARARLAR KABUL EDİLDİ

Kongrede, önemli kararlar kabul edildi. Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi, sıkıyönetim şartlarında daha etkin çalışmasını sağlamak için resmi tüzüğünde değişiklikler yaptı ve bu kongrede söz konusu tüzük değişikliği onaylandı.

Kongrede, bir kişinin üst üste iki dönemden fazla Kırım Müftüsü görevini yürütmesine sınırlama getirildi. Ayrıca kongrede Süleyman Hayrullayev, yeniden Başkan Yardımcısı olarak seçildi ve yeni dönem Denetim Komisyonu üyeleri belirlendi.

Oylamadan sonra dini toplulukların başkanları ve temsilcileri, topluluklarının faaliyetleri, savaş sırasında uyguladıkları projeler, karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.