SON DAKİKA
Hava Durumu

ISW: Rusya, Kırım'da kasıtlı olarak sivil bölgelerin yakınına askerî tesisler yerleştiriyor

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) Rusya’nın, işgal altındaki Kırım’da yaşayan sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2024 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2024 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ISW: Rusya, Kırım'da kasıtlı olarak sivil bölgelerin yakınına askerî tesisler yerleştiriyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rusya’nın, işgal altındaki Kırım’da askerî tesislerini kasıtlı olarak sivil yerleşim yerlerinin yakınlarına konuşlandırdığına dikkat çekti.

ISW tarafından 23 Haziran 2024 tarihinde yayımlanan raporda, Rusya Savunma Bakanlığının Ukrayna’yı işgal altındaki Akyar’a (Sivastopol) saldırı düzenlemekle suçlayarak saldırıda sözde 5 ATACMS füzesi kullanıldığı yönünde iddialar olduğu belirtildi. Uzmanlar, Rus ordusunun Ukrayna'ya yönelik saldırılarını caydırmak amacıyla Kırım'daki sivil yerleşim yerleri yakınına kasıtlı olarak meşru askerî hedefler yerleştirdiğini belirtti.

Raporda, “Yarımada'dan gelen görüntüler, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekûn işgal saldırısı başlattığından bu yana Rus ordusunun Kırım'ın sivil bölgelerine askerî teçhizat konuşlandırdığını gösteriyor. Rus yetkililer sorumsuzca savaş sırasında Rus turistleri, işgal edilen Kırım'ı ziyaret etmeye teşvik ederken Rus ordusu, işgal altındaki Yarımada'yı arka cephe olarak kullanmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

RUS YANLISI BLOG YAZARLARDAN ELEŞTİRİ

Bunun dışında ISW uzmanları, Rus askerî blog yazarlarının Rusya Savunma Bakanlığını ve Kırım'daki işgal yetkililerini saldırıyı önleyemedikleri ve sivilleri yeterince koruyamadıkları için eleştirdiklerine dikkat çekerek, “Rus bloggerlar Rus yetkilileri, füzelerin tamamını Akyar'a ulaşmadan tespit edip imha etmedikleri ve sahile yürüme mesafesinde güçlendirilmiş barınaklar inşa etmedikleri için eleştirdi.” açıklamasında bulundu.

UYARI ALARMI ÇALIŞMADI

Ayrıca Rusların, sivilleri tehlike konusunda uyarmayı amaçlayan hava uyarı sirenlerini kullanmadığı için Rus yetkilileri eleştirdiği kaydedildi.

İşgalci Rus yetkililerin açıklamasına göre, Akyar’daki Uçkuyu Plajı'nda 23 Haziran 2024 tarihinde füze enkazının düşmesi sonucu 4 kişi hayatını kaybetti ve 100’den fazla kişi yaralandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.