SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Kırım'da çocuklara askerî eğitim vermek için 900 birim kurdu

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Rus işgali altındaki Kırım’da 29 binden fazla çocuğun, çocuklar arasında savaş propagandası yayan Yunarmiya (Genç Ordu) hareketinin üyesi olduğunu aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Kırım'da çocuklara askerî eğitim vermek için 900 birim kurdu

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Kırım dahil Rus işgali altında bulunan Ukrayna topraklarında Ukraynalı çocukların askerileştirilmesine dair 11 ceza soruşturması yürütüldüğünü açıkladı. Ayrıca Başsavcı bu çalışmalar çerçevesinde 9 iddianamenin mahkemeye iletildiğini bildirdi.

Ukrayna televizyonunda konuşan Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Rusya’nın işgal altına aldığı Ukrayna topraklarında yaşayan çocukları paramiliter örgütlere dahil ederek onların “beyinlerini yıkadığına” dikkat çekti. Çocuklara Rus vatandaşlığının dayatıldığını ve çocukların kimlik bilgilerinin değiştirildiğini, onların Rus propagandası ruhuyla "yeniden eğitildiğini",  Yunarmiya (Genç Ordu) ve diğer paramiliter örgütlere dahil edildiğini belirten Başsavcı, “Yalnızca Kırım'da 29 binden fazla çocuğun dahil olduğu yaklaşık 900 birim oluşturuldu. Rusya Eğitim Bakanının kararına göre, Yunarmiya’nın reşit olmayan üyeleri Ukrayna'ya karşı çalışmalara katılabilir." dedi.

Kostin, işgalcilerin çocukları askerileştirilmesine ve çocuklar arasında savaş propagandası yaymasına ilişkin gerçeklere göre, Ukrayna’da 11 soruşturma yürütüldüğünü, 9 iddianamenin halihazırda mahkemeye gönderildiğini ve 4 kişi hakkında hüküm verildiğini bildirdi.

RUSYA ÇOCUKLARA KARŞI SAVAŞ SUÇLARI İŞLİYOR

Bunun dışında Başsavcı, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattığı 24 Şubat 2022’den bu yana Ukrayna savcılarının çocuklara karşı işlenen suçlarla ilgili yaklaşık 4 bin ceza davası kaydettiğini aktardı. Suçların en fazla Lugansk, Donetsk ve Herson bölgelerinde işlendiğini kaydeden Kostin, söz konusu suçların adam kaçırma, özgürlükten yoksun bırakma, zorla sınır dışı etme ve cinsel şiddet ile ilgili olduğunu belirtti.

PUTİN TEKRAR KURMUŞTU

Başsavcının açıklamasına göre, Ukraynalı çocuklara karşı işlenen savaş suçları çerçevesinde 54 kişiye suçlama yöneltildi. 44 kişiyle ilgili soruşturma tamamlandı ve dosyalar adliyeye sevk edildi. Bu davalar çerçevesinde 31 kişi ise mahkûm edildi.

Bilindiği gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soğuk Savaş’tan kalma Yunarmiya’yı yeniden hayata döndürmüştü. “Genç Ordu” anlamına gelen Yunarmiya’nın ilk üyeleri, eğitimlerine 2016 yılında Yaroslavl kentinde başlamıştı.

NAZİ ALMANYASI’NA BENZİYOR!

18 yaşından küçük olmalarına rağmen çocuklara askerler gibi üniforma giydiren bu organizasyona özellikle sosyal medyada büyük tepki yağmıştı. Rusya’nın bu hamlesinin bir dönem Nazi rejimi altındaki Almanya’yı anımsattığına vurgu yapılırken Yunarmiya’nın Hitler Gençliği’ne benzediği belirtilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.