SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Kırım'da bir Kırım Tatarını alıkoydu

Rus işgal güçlerinin bu sabah bir Kırım Tatarının evinde arama yaptı. Aramadan sonra Kırım Tatarı işgalcilerce alıkonuldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2023 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Kırım'da bir Kırım Tatarını alıkoydu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işgalci yönetimin, Kırım Tatarlarına yönelik baskıları devam ediyor. Rus işgal güçlerinin bu sabah Aluşta’da yaşayan bir Kırım Tatarının evine baskınlar düzenlediği ve arama yaptığı bildirildi. Aramadan sonra Kırım Tatarı alıkonuldu.

Kırım Dayanışması sivil örgütü, Rus işgal güçlerinin bu sabah Kırım’ın Aluşta bölgesindeki Yukarı Şuma (Verhnyaya Kutuzovka) köyünde yaşayan Aluşta Din Cemiyeti Başkanı, Kırım Tatarı Abdula Gafarov’un evine baskın gerçekleştirdiğini duyurdu. 

Evde arama düzenleyen sözde Aşırılıkla Mücadele Merkezi görevlileri arama faaliyetleri sonlandırdıktan sonra Gafarov’u alıkoydu. Gafarov, sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

GAFAROV DAHA ÖNCE DE İŞGALCİ BASKILARIN HEDEFİ OLMUŞTU

Kırım Tatarı Abdula Gafarov, Ağustos 2023’te soydaşlarına destek vermek için geldiği Akmescit’teki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi önünde alıkonulmuştu. Daha sonra işgalci mahkeme “kamu düzeni bozan hareketleri organize etme” suçlaması uyarında hakkında 4 gün tutuklama kararı almıştı.

BİR HAFTA ÖNCE ALUŞTA DİN CEMİYETİ 3 ÜYESİ ALIKONULDU

Bir hafta önce Rus işgal güçleri, Aluşta’da yaşayan 3 Kırım Tatarının evine baskın düzenledi ve arama yaptı. Aramalardan sonra, Aluşta Din Cemiyeti imamı ve Yukarı Cami imamı Yusuf Aşirov, Aluşta Din Cemiyeti üyeleri Vilen Üseinov ve Zinur Appazov alıkonuldu. 

Aynı gün akşam saatlerinde 3 Kırım Tatarı mahkemeye çıkarıldı. Sözde Aluşta Şehir Mahkemesi, açılan idari davalar uyarınca Yusuf Aşirov, Vilen Üseinov ve Zinur Appazov hakkında tutuklama kararı aldı.

ALUŞTA DİN CEMİYETİ, UZUN BİR SÜREDİR İŞGALCİLERİN BASKILARINA UĞRUYOR

Kırım’ın işgalci yönetimi uzun süredir Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğünden bağımsız olan Aluşta Din Cemiyetine baskı uygulamaya devam ediyor. Aluşta Din Cemiyeti Başkanı Kırım Tatarı Lenur Halilov ve denetim komisyonu üyesi Ruslan Mesutov 10 Haziran 2019’da alıkonulmuştu. Buna ek olarak Aluşta kentinin sözde savcılığı Aluşta Din Cemiyeti İmamı Yusuf Aşırov hakkında “yasa dışı misyonerlik faaliyetlerini yürütme” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Daha sonra Aşirov, suçlu bulunarak para cezasına çarptırıldı.

1994 yılında Kırım’ın Bakanlar Kurulu kararıyla Aluşta’daki cami ve ona ait toprak karşılıksız ve süresiz olarak Halilov’un başkanı olduğu Aluşta Dini Cemiyetine devredildi. Fakat cemiyet, işgalden sonra camiyi ve ona ait toprağı Rus yasalarına göre tescil etmeye başladığı zaman, caminin sözde Kırım Müftülüğüne devredildiğini öğrendi. Bundan dolayı cemiyet, Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı dava açmıştı. 

Aluşta Din Cemiyeti, 22 Nisan 1993 tarihinde resmi olarak kuruldu ve 30 yıldır faaliyet gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.