SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler bir kişiyi daha Numan Çelebicihan Taburu davasında mahkum etti!

Rus işgali altındaki Herson bölgesinde, Numan Çelebicihan Taburu'na mensup olduğu iddiasıyla bir kişi daha hapis cezasına çarptırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2024 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2024 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler bir kişiyi daha Numan Çelebicihan Taburu davasında mahkum etti!

Rus işgali altında bulunan Herson bölgesindeki sözde mahkeme, güya Numan Çelebicihan Taburu'na mensup olduğu iddiasıyla alıkonulan bir kişiyi daha hapis cezasına mahkum etti. 

Rus propaganda basınına göre, işgalci mahkeme sözde Numan Çelebicihan Taburu’na mensup olma iddiasıyla alıkonulan Herson bölgesi sakini 1988 doğumlu bir erkek hakkında 3,5 yıl hapis cezası kararı aldı.

Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) iddiasına göre, alıkonulan erkek 2015 yılında Numan Çelebicihan Taburu’na üye oldu.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?

Numan Çelebicihan Taburu oluşturma fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur resmi olarak sadece Rusya Ukrayna’ya geniş çaplı saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor. 2022 yılından önce işgalciler aynı suçlamalar çerçevesinde Kırım Tatarları; Edem Kadırov (4 yıl hapis cezası), Fevzi Sagancı (10,5 yıl hapis cezası), Dilaver Gafarov (9 yıl 10 ay hapis cezası) ve Nariman Mejmedinov (8 yıl hapis cezası), Mecit Ablamitov’u (6 yıl hapis cezası) mahkum etti.

RUSYA, TABURU GÜYA TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIDI

Rusya Yüksek Mahkemesinin, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. 

EN AZ 41 KİŞİ İLGİLİ "DAVA" KAPSAMINDA ALIKONULUYOR

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 2 Nisan 2024 tarihinde yayımladığı raporda işgalcilerin sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde alıkoyduğu kişilere dair bilgilere yer verdi. Raporda, işgalcilerin 2014 yılından bu yana, 17’si işgal altındaki Kırım’da, 24’ü işgal altındaki Herson bölgesinde olmak üzere toplamda en az 41 kişiyi  ilgili düzmece dava çerçevesinde alıkoyduğu aktarıldı.

İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.