SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkeme Kırım gazetesinin temyiz başvurusunu reddetti

İşgalci mahkeme, Kırım (Qırım) gazetesinin temyiz başvurusunu reddederek önceki mahkemenin aldığı 300 bin ruble para cezası kararını onadı.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2024 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2024 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkeme Kırım gazetesinin temyiz başvurusunu reddetti

Rus işgali altındaki Kırım’ın Akmescit (Simferopol) kentinde bulunan Kremlin kontrolündeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, Kırım (Qırım) gazetesinin temyiz başvurusunu reddederek önceki mahkemenin kararını onadı.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatı 16 Temmuz'da yaptığı açıklamada, işgalci mahkemenin Kırım gazetesinin temyizini reddederek önceki mahkemenin aldığı 300 bin ruble (112,5 bin TL) para cezası kararını onadığını aktardı.

İşgalciler, Kırım’da 2022 yılında ilân edilen seferberlik hakkında yayımlanan makale nedeniyle “Rus ordusunun itibarını zedeleme” iddiası ile gazeteye ve Başeditörü Bekir Mamutov hakkında dava açtı. Makaleyi yazan Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Ali Özenbaş, Kırımlıların neden Ukrayna'ya karşı savaşa katılmaması gerektiğini anlatmıştı.

Konu ile ilgili açıklama yapan avukat Lilya Gemeci, davanın usule uygun olarak incelenmediğine dikkat çekerek temyiz başvurusunun sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi yerine sözde Akmescit Bölge Mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca avukat tutanak tutulduktan sonra belgede değişikliklerin yapıldığını kaydetti.

AVUKATTAN KIRIM TATAR HALKINA GAZETEYE DESTEK VERME ÇAĞRISI

İlgili karara yine itiraz edeceklerini belirten avukat, “Para cezasının miktarı milli gazetemiz için çok büyük. Bundan dolayı sadece gazete aboneleri değil, tüm halkımız birleşerek bu para cezasını ödeme konusunda destek olmalıdır.” dedi.

İŞGALCİLER, KIRIM GAZETESİ BAŞEDİTÖRÜNÜN EVİNDE ARAMA YAPTI

Rus işgal güçleri, 17 Mayıs 2024 tarihinde Kırım gazetesi Başeditörü, Kırım Tatar gazeteci Bekir Mamutov ve Kırım gazetesi kurucularından Kırım Tatar gazeteci Seyran İbragimov'un evlerinde arama gerçekleştirmişti. Evlerde yapılan aramalardan sonra işgalciler Kırım gazetesinin ofisinde de arama yapmıştı. Ardından 2 Kırım Tatarı, Akmescit’teki (Simferopol) sözde Aşırılıkla Mücadele Merkezine götürülmüştü.

İşgalciler tarafından, Bekir Mamutov ve Seyran İbragimov'a “Rus ordusunun itibarını zedeleme” ve “Kırım gazetesinin internet sitesinde güvenilir bilgi kisvesi altında yanlış bilgi yayma” suçlamaları yöneltilmişti.

İŞGALCİLERDEN TOPLAMDA 400 BİN RUBLE PARA CEZASI

Haziran 2024’de işgalci mahkeme, 7 Haziran 2024 tarihinde Kırım (Qırım) gazetesine Rusya İdari Suçlar Kanunu'nun 20.3.3 maddesinin birinci fıkrası (Rus ordusunu itibarsızlaştırmayı amaçlayan kamu eylemlerinde bulunma) uyarınca 300 bin ruble tutarında para cezası kesti.  2 hafta sonra ise Kırım (Qırım) gazetesi Başeditörü Bekir Mamutov hakkında 100 bin ruble para cezası kararı alındı.

Kırım gazetesi Temmuz 1989'dan bu yana Kırım Tatar dilinde yayınlanıyor. Gazete Kırım Tatarlarının Kırım'a dönüşünden sonra Kırım Tatar dilinde yayın yapmaya başlayan ilk gazetelerden biridir. İşgalciler dava açtıktan sonra gazete yayınını durdurmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.