SON DAKİKA
Hava Durumu

Glosbe sözlük uygulamasına Kırım Tatar dili seçeneği geldi

Glosbe Dictionary (Sözlük) mobil uygulamasına Kırım Tatar dili seçeneği eklendi.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2023 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2023 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Glosbe sözlük uygulamasına Kırım Tatar dili seçeneği geldi

Glosbe çok dilli çevrim içi sözlük uygulamasına Kırım Tatar dili seçeneği eklenerek kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi Projesi'nin sosyal medya sayfasından yapılan açıklamada, Glosbe çevrim içi sözlük uygulamasına Kırım Tatar dili seçeneğinin eklendiği duyuruldu.

Glosbe çevrim içi sözlüğüne aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşılabilir:

https://translate.glosbe.com/crh-uk?fbclid=IwAR2kZTZR_Gu-rUps6BRBs0WyPNO3XK-SxZTJrRXRsq2YIINny2gEnilxtmI

KIRIM TATAR DİLİ ULUSAL DERLEMİ 

Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi Projesi, Kırım Tatar dilinin yaygınlaştırılmasının, sürdürülebilir gelişiminin sağlanmasının ve dil üzerindeki araştırmalara temel oluşturulması için çalışmalar yürütüyor.

Ukrayna’nın "2022-2032 Kırım Tatar Dilini Geliştirme Stratejisi" bağlamında gerçekleştirilen proje çerçevesinde dilbilimciler, filoloji öğrencileri ve dil platformu geliştiricileri için Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi oluşturuldu. Kırım Tatar Dili Ulusal Derlemi, çeşitli türleri ve tarihi dönemleri kapsayan Kırım Tatar metinlerini bir araya getiren bir platform. Bu platform sayede artık Kırım Tatar dili çeviri uygulaması veya çevrim içi yazım denetleyicisi oluşturmak için bir veritabanına ve araçlara sahip olundu.

KIRIM TATARCA METİNLER TOPLANIYOR

Derlemede, tarih boyunca Kırım Tatar dilindeki Arapça, savaş öncesi Latin Alfabesi, Kiril Alfabesi ve modern Latin Alfabesi olmak üzere 4 alfabede yazılan eserlerin örnekleri yer alıyor.

Projenin hayata geçirilmesine ve veritabanı oluşturulmasına destek vermek isteyen herkes, elinde olan Kırım Tatarca metinlerin (hikaye, roman, bilimsel makaleler, senaryolar, mektuplar vb.) kopyasını http://e.ctcorpus.org adresine göndererek katılabiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.