SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçiliği konutunda Kırım Odası açıldı

Ukrayna toprak bütünlüğüne destek vermek amacıyla Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçiliği konutunda Kırım Odası açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçiliği konutunda Kırım Odası açıldı

Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçiliği konutunda Kırım Odası açıldı. Odada sergilenen objelerde, Birleşik Krallık’ın Yarımada ile olan tarihi bağları ve başta Kırım Tatarları olmak üzere Kırım’ın kültürünü ve tarihini yansıtılıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliğinden yapılan açıklamada, Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçiliği konutunda, 3 Eylül 2024 tarihinde Kırım Odası’nın açılış töreninin gerçekleştirildiği bildirildi. Törene Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçisi Martin Harris, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Devlet Ordu Destek Operatörlüğü Kurumu Başkanı Arsen Jumadilov ve diğer misafirler katıldı.

.

Açılış töreninde kurdeleyi Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu kesti.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçisi Martin Harris’e Ukrayna Askeri İstihbarat tarafından geliştirilen Magura V5 insansız deniz aracının maketini hediye ederek, "Bu odanın açılışı, bu zor zamanlarda Ukrayna'ya ve onun toprak bütünlüğüne verilen desteğin paha biçilmez bir sembolüdür." şeklinde konuştu.

Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarlarının kültürünü yansıtan eşyaları Büyükelçiliğin özellikle Kırım Tatar halk sanatı ustalarına yaptırdığını belirtildi. Ayrıca Kırım Odası’nda Kırım Savaşı dönemine ait madalyalar sergileniyor.

Törende konuşan Büyükelçi Harris, “Bu, geçen yıl Büyükelçi olarak göreve başladıktan sonra hazırlamaya başladığım bir proje. Kırım Ukrayna’nın parçasıdır; Ukrayna ise Birleşik Krallık’ın tarihinde önemli yer alıyor. Kentlerimizde Kırım Savaşı’na ilişkin anıtlar ve Kırım'daki yerlerin adını taşıyan sokaklar bulunmaktadır. Bu tarihi bağı Büyükelçilikte sergilemenin yanı sıra uzun süre Rus baskısından acı çeken Kırım Tatar halkının kültürünü de göstermek istedim. Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçisinin rezidansındaki yeni Kırım Odası, Birleşik Krallık'ın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiği desteğin sağlamlığını ve kararlı tutumunu vurguluyor; Kırım Ukrayna'dır." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.